Elke dag een verrassing wat het nieuwe kalenderblaadje brengt van de Gouden Jaren scheurkalender van journalist/schrijver Annegreet van Bergen.

Het toiletbezoek in huize Rep wordt dagelijks een aangenaam verpozen dankzij Annegreets korte nostalgische overpeinzingen. Over hoe moeder vroeger de was deed, hoe kinderen van nu niet snappen wat ze met een katoenen zakdoek aan moeten, over de spinazie-academie, kroontjespennen, zeemleren lappen en inktlappen, noem maar op.

Vanmorgen kreeg het bezorgen van de boodschap een wel plezierige begeleiding. Bij de ‘afk vd mnd’ kwam de naam te voorschijn van het fabriekje in tabakspijpen dat mijn vader kort na de oorlog oprichtte aan het Breedweer in Koog aan de Zaan: Rekoza, oftewel REp KOog aan de ZAan. 

Van Bergen, schrijfster van onder meer de bestseller ‘Gouden Jaren’ en ooit een collega bij de Volkskrant, citeert uit mijn boek ‘De Meidoornstraat’ dat Rekoza slechts een kort leven was beschoren en dat mijn vader ziek werd van het fiasco.

‘De dokter’, zo lees ik het kalenderblaadje van vrijdag 2 september, adviseerde Rep Senior een sigarenwinkel te beginnen. ‘Het was immers een kleine stap van pijpen naar tabak. De suggestie van de dokter was in bedrijfseconomisch opzicht uiterst gezond. Jarenlang leidde Sigarenmagazijn Rep, óók voor dames, in Zaandam een bloeiend bestaan.’

De winkel was voor mijn vader een levensvervulling. Hij begon met roken toen hij twaalf jaar was en is er nooit meer mee opgehouden. Hij werd 86 jaar.

Foto boven (en onder): Rep Senior (met hoed, rechts) in de tabakspijpenfabriek Rekoza aan het Breedweer in Koog, 1946. Foto archief familie Rep