Met de muziekboot de Zaan op

Het kwik was maandagmiddag tot boven de 30 graden opgestuwd toen een flinke groep kunst- en muziekliefhebbers zich, achter de voormalige Verkadefabriek, inscheepten op de Zaanferry voor een kleine culturele cruise langs plekken die Monet in schilderijen heeft vastgelegd. Tijdens deze vaartocht speelden Maria Milstein, viool, en Arthur Cambreling, cello, o.a. werken van Bach.

Door Jan Schoen

Jacob Reitsma Passander (zie reacties) van Stichting Monet wist dat Monet helemaal niet van muziek hield. Hij zou zeker niet op de boot zijn gestapt om naar muziek te luisteren. Gelukkig deden de schepelingen dat wel, die hebben genoten van de fraaie korte stukjes die Maria en Arthur lieten horen.

Fluitiste, pianiste en zangeres Lucie Horsch stelde als gastprogrammeur een serie Zomerconcerten samen voor MuziekHaven, aan het Papenpad, van violisten Mathieu van Bellen en Maria Milstein. Zij heeft een gevarieerd festival samengesteld, met topmusici uit binnen- en buitenland.

Na de boottocht wandelde een bonte stoet liefhebbers, luchtig gehuld in zomerse kledij, over de Westzijde en het Papenpad om in de tuin van de voormalige oudkatholieke schuilkerk van een drankje te genieten, voordat de deuren openzwaaiden voor een feestelijk gevarieerd concert van Lucie & Friends met concerti, afgewisseld met kamermuziek. Na afloop bleef het publiek in de schaduw van de bomen napraten met de musici. Ondanks de warmte was het genieten geblazen.

In deze zomerserie, uniek in de Zaanstreek, is enorm veel te genieten geweest. Vandaag, dinsdag 19 juli spelen pianisten Ralph van Raat, groot op het gebied van hedendaagse muziek en Rembrandt Frerichs, improvisator en jazzpianist. 

De serie wordt op zaterdag 23 juli afgesloten met een concert van Maria Milstein, Martina Forni, Gregor Horsch en Lucie Horsch, met muziek van Clara en Robert Schumann, Mozart en Fritz Kreisler.

Deel dit artikel:

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *