Deze nacht – van 18 op 19 mei – moeten trouwe lezers het een uurtje zonder De Orkaan stellen. We verhuizen vannacht naar een andere server, en dan gaat de site een uurtje offline.

‘We’ zijn de mannen (m/m) van Key-IT overigens, wij zelf hebben geen snars verstand van techniek.

UPDATE: tussen 00.01 en 01.00 is 30 Gigabite informatie succesvol van de oude naar de nieuwe server gereisd.

De capaciteit van de ‘oude’ server – die net als de nieuwe in Duitsland staat – wordt een beetje te klein voor De Orkaan. Het aantal ‘pageviews’ (keren dat een artikel op de site werd opgevraagd) lag in het afgelopen half jaar al drie keer op meer dan een miljoen per maand. En dat vraagt een grote, zware en robuuste server.

Onder: de cijfers over de laatste drie jaar (2024 is januari t/m april). Het aantal pageviews verdubbelde bijna, en dat zorgt voor intensief gebruik van de server. Het aantal unieke bezoekers (gebruikers) steeg van 177.000 naar 331.000. Bij getallen moeten wel kanttekeningen gemaakt worden.

Pageviews worden geregistreerd op de server. Elke keer dat er een artikel (of de homepage) van De Orkaan wordt opgevraagd is dat één pageview. In iets meer dan een kwart van de gevallen was dit overigens de homepage. Omdat er gemiddeld één miljoen pageviews per maand zijn, bestaat de rest uit opvragen van artikelen. Dat is dus drie miljoen keer gebeurd in de afgelopen vier maanden.

Dat ‘unieke bezoekers‘ (gebruikers) moet voorzichtig worden geïnterpreteerd. Mensen die zowel op hun mobiel als op hun laptop De Orkaan bekijken, tellen twee maal mee. Ook mensen die elke dag hun cookies weggooien tellen telkens opnieuw mee. Ook worden zoekmachines en robots die De Orkaan bezoeken als echte gebruikers gezien. Het daadwerkelijke aantal gebruikers zal dus lager zijn, maar hoeveel weten we niet.

Dan iets over het aantal gebruikers. Zelfs als dat hoog is ingeschat, zijn er meer gebruikers dan dat er mensen wonen in de Zaanstreek (ruim 180.000 – inclusief zuigelingen en kleuters). Kan dat? Ja: dat kan. Uit onze data is af te leiden dat we behoorlijk veel bezoek krijgen uit buurgemeenten, maar ook van mensen die vroeger hier woonden, van mensen die hier willen gaan wonen of bijvoorbeeld qua werk met de Zaanstreek te maken hebben. Daarnaast worden sommige onderwerpen (EBS, campers, Noorderlicht, phishings, overlast van schepen, fatbikes, energietoeslag, parkeerproblemen) ook gelezen door mensen buiten de Zaanstreek die in die onderwerpen geïnteresseerd zijn.

Maar waarom groeien de aantallen pageviews en bezoekers?

Dat komt voor een belangrijk deel doordat we meer, meer divers en betere (vinden we zelf) artikelen op De Orkaan publiceren. Tot 2020 ging dat om 5 á 6 artikelen per dag, nu is dat al bijna het dubbele. We publiceren meer 112-nieuws, meer sport, meer reportages, meer cultuur, meer video en meer podcasts. Dat zorgt voor een aantrekkelijker aanbod. We hebben meer volgers op Facebook en Instagram (en zelfs Twitter/X groeit nog steeds), de nieuwsbrief werkt weer en ziet het aantal abonnees groeien, de site is vernieuwd en sneller geworden en het aantal reacties groeit ook sterk (tot gemiddeld 37 per dag in 2024). Dat zijn allemaal factoren die bijdragen aan de groeiende populariteit.

Hieronder de groei in ‘socials’: 2014, 2019 en 2024.

Door Piet Bakker. Bronnen/grafieken: De Orkaan.

Bezoek vanaf 2015 (rood: pageviews per maand, blauw: unieke bezoekers per maand)