Minder! Minder! Minder… misdaad in Zaanstad

Minder geregistreerde misdrijven in Zaanstad, minder overvallen, minder straatroven en minder jeugdoverlast in 2017 vergeleken met 2016.

Helaas niet alleen positief nieuws. Het aantal woninginbraken dreigt licht te stijgen. Bedreiging en mishandeling blijft gelijk.

Hieronder de grafieken uit de presentatie die het Zaanstad Beraad gisteravond te zien kreeg. De cijfers worden gepresenteerd vanaf 2013. T/m 2016 zijn de cijfers compleet. Maar omdat 2017 nog niet ten einde is, wordt de periode januari-augustus van 2016 vergeleken met dezelfde maanden in 2017.

Vijf jaar lang een dalende trend bij geregistreerde misdrijven. Hoeveel misdrijven worden eigenlijk opgelost? Op die vraag kon gisteravond geen antwoord worden gegeven. Burgemeester Hamming ging er aan werken, bij andere gemeenten kan het namelijk wel. De volgende keer komen er wel cijfers over aangehouden verdachten.

High Impact Crimes (geweld), gaat een beetje omhoog.

Woninginbraken, gaat toch beetje omhoog.

Overvallen: minder

Straatroven: minder.Geweld: stabiel in 2016-2017.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Erik Esteie

  Vraagjes

  Wat valt er allemaal onder de noemer geregistreerde misdrijven?

  Hoort openlijk geweld en mishandeling niet samengevoegd te worden, dat lijkt mij namelijk hetzelfde

  En hoort bedreiging eigenlijk niet thuis in het overzicht geweld, of is bedreigen hetzelfde als openlijk geweld/mishandeling?

  • Bruce

   Nee, het zijn aparte delicten, die ook apart strafbaar zijn gesteld. Onder openlijk geweld valt het delict ‘openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen’. Belangrijk onderscheid met mishandeling is dat openlijk geweld op een voor publiek waarneembaar plek moet plaatsvinden, en door twee of meer personen moet zijn gepleegd. Bij mishandeling moet je kunnen bewijzen dat degene die daarvan wordt verdacht zelf het lichamelijk letsel moet hebben veroorzaakt bij het slachtoffer, bij openlijk geweld kun je al veroordeeld worden als je een bijdrage levert aan de groep die geweld pleegt (aanmoediging, voorkomen dat het slachtoffer kan vluchten door bij de deur te staan, enzovoorts).

   Bedreiging en geweld zijn ook twee aparte dingen. Zo staat bij veel delicten, bijvoorbeeld een geoorloofde openbare vergadering verhinderen, dat dit kan worden gedaan door middel van geweld, dreiging met geweld. Daadwerkelijk geweld gaat gepaard met fysiek letsel of schade, terwijl dat bij bedreiging nog niet het geval is.

   De onderscheiden die in de cijfers worden gemaakt zullen daarom op basis van de onderscheiden in de wetten, op basis waarvan de tenlastelegging wordt geschreven, waar de politie mee werkt.

 • Berry

  Daling van geregistreerde misdrijven zal wel kloppen. Als je als politie het beleid hebt om het merendeel van de zaken nooit op te pakken, dan is het logisch dat mensen geen aangifte meer doen. Geen aangifte is geen (geregistreerd) misdrijf. Het beleid werkt dus.

  Nee, ben niet cynisch, uit onderzoek blijkt dat mensen minder aangifte willen doen.
  https://www.ad.nl/binnenland/minder-vaak-aangifte-na-misdrijf~a7e9d316/
  Als je percentage al zo laag ligt, hoe durf je dan uitspraak te doen over “minder” misdaad?

 • Rob

  Bovenstaande reacties snijden hout. Het is mij zelf ook al 2x overkomen dat de politie in Zaanstad weigert een aangifte op te nemen op oneigenlijke gronden. Vraag is wat je dan kan doen, klacht indienen, aandringen dát aangifte wordt opgenomen (met het risico dat de verbalisant e.e.a. slecht verwoord) óf elders je aangifte doen. Ik heb er één keer voor gekozen mijn aangifte in een andere stad te doen, maar dat kan natuurlijk geen structurele oplossing zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *