Minder pinnen, minder, minder…

De Rabo-geldautomaat aan buitenkant van het kantoor aan de Hermitage is verdwenen.

Het is de zoveelste in Zaandam (ING Westzijde, ABN AMRO Gedempte Gracht, stationsoverbouwing, Poelenburg, Kogerveld) en daarbuiten (Westzaan).

In het centrum Zaandam is er nog één automaat buiten, bij het Rozenhof, maar die is met grote regelmaat buiten gebruik (foto onder).

Volgens de kaart van Geldmaat zijn er vier andere in centrum Zaandam, maar die zijn in winkels.

Buiten gebruik (foto via Robert Oudejans, Twitter)
Geldautomaat verwijderd bij ING, hoek Westzijde, Gedempte Gracht (foto Jaap Meeuwsen)
Station Zaandam, september 2021 (De Orkaan)
Westzaan (foto Gré Luttik), februari 2021
ABN AMRO Gedempte Gracht (december 2019), er zou een Geldmaat komen, maar dat is niet gebeurd.
Kogerveld (foto Nico van der Velden, december 2020)
Lobeliusstraat, december 2019 – hier kwam een Geldmaat terug, maar die is inmiddels weer verdwenen.
Deel dit artikel:

14 reacties

  • Ik hoorde dat geldautomaat in de Hema ook al binnen weg was.
    Weet iemand of dat klopt.

  • Bas Sommeijer

    In het centrum van Zaandam is een geldautomaat in de AH op de Gedempte Gracht en bij de grote Bruna in de Damstraat. Bij de Bruna mag je niet naar binnen om te winkelen, wel om geld op te halen. Heb je geld, kan je het niet uitgeven 🙂

    En bij de Vomar in de Rozenhof kan je ‘bijpinnen’.

    En is het al opgevallen, bij de website van Geldautomaat kan je filteren op geldautomaten die binnen staan, niet op geldautomaten die buiten staan.
    We gaan weer terug naar de tijd dat je geld halen moet plannen vroeger naar het postkantoor voor het weekend, nu geld halen tijdens winkel openingstijden.

    Leuker kunnen ze het niet maken, wel moeilijker

    • Marco Kerkhoven

      De openingstijden van Appie zijn ruimer dan die van de andere winkels. Dat zou dus geen probleem hoeven te zijn. Maar om aan de Hermitage te pinnen om op de Westzijde iets te kunnen kopen is wel heeel apart. Het zal wel een combinatie van beleid en kosten/baten zijn dat ze steeds meer verdwijnen.
      Aan de andere kant ken ik maar één winkel (snackbar) waar je niet kan pinnen….

  • Wat een zooitje wordt het in zaandam
    Geen pin automaten meer je wordt gewoon verplicht om alles in de winkels te pinnen.je heb als burger niets meer on te brengen de banken zijn de baas

    • AAJ Broeders

      En dat hebben we aan onszelf te danken. Ik betaal niets meer met pin alles contant zelfs de gemeentelijke belasting ga ik contant afrekenen.

  • Fred Blijestein

    Beste mensen. In deze PIN-tijd is het niet meer nodig om alles maar cash te betalen. Het is (bijna) 2022,er wordt niet in de vorige eeuw geleefd. En mocht je toch een nostalgische behoefte aan cash geld hebben, neem dan bv maandelijks een groot bedrag op en stop daar af en toe wat van in je portemonnee.

    • Jacob Cabida

      Daar zit wel een risico aan, voor beroving. Niet erg slim om een groot bedrag thuis te hebben liggen. En de professionele zakkenrollers kijken graag mee als mensen een groot aantal flappen uit de muur trekken. Dan ben je een dankbaar slachtoffer; helemaal als je op leeftijd bent…

  • Martin Punt

    Cash is ouderwets en automaten worden opgeblazen. Waar gaat dit over?

  • Henk Visser

    Geen enkele zichzelf respecterende staat zou moeten buigen voor de plofkraak criminaliteit.
    En het is in Nederland ook anders geweest.
    In 2013 vonden er bijvoorbeeld 129 plofkraken plaats in Nederland. In de jaren die volgden lag het aantal plofkraken gemiddeld rond de 55. De reden voor de enorme daling na 2013 is volgens de woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een convenant dat toen is gesloten tussen de politie en de banken. Hierin werd besloten dat er meer controle bij automaten moest plaatsvinden in de vorm van patrouilles, en dat de strafeis van een plofkraak hoger werd.
    Nog niet hoog genoeg. Uit onderzoek bleek dat vele criminelen na het (korte) uitzitten van hun straf de pinautomaat niet kunnen weerstaan.

    Waarom is het aantal kraken toch weer toegenomen?
    Dat heeft alles te maken met de bezuiniging op de politie. Dit jaar stevent de dienst af op een begrotingstekort van 157 miljoen Euro. Het is nog erger. In mei dit jaar leek de politie een tekort van 230 miljoen tegemoet te gaan wat deels gecompenseerd wordt uit eigen middelen. (Bron: AD)
    Er is dus geen capaciteit meer om in getale en fysiek kwetsbare doelen als pinautomaten te beschermen, maar ook om de burger adequaat te assisteren en te helpen als het om minder ingrijpende zaken gaat. Er zijn vele maatschappelijke voorbeelden te noemen die dit budgettaire korset illustreren. De beveiliging rond risico voetbal wedstrijden, rond protestmarsen, rond priklocaties, etc. De uitmergeling van onze sociaal maatschappelijke orde handhaving leidt nu tot een absurdistische situatie waarin mensen amper meer toegang krijgen tot het meest essentiële in fysieke vorm: Valuta.

    Voor miljarden mensen wereldwijd is papier geld het enige tastbare bewijs dat ze ook werkelijk iets in handen hebben om te overleven. Deze vorm van betaling stamt al van voor de jaartelling.
    Het uitbannen van pinautomaten is een capitulatie naar de criminelen die vrij spel hebben gekregen dankzij het neo-liberale beleid dat nu al 13 jaar dit land regeert. En in dat beleid ook de
    politie gewurgd heeft. De toezichthouder op essentiële maatschappelijke voorzieningen als een pinautomaat.
    De oorzaak ligt niet zozeer bij de crimineel. Die maakt immers misbruik van de situatie. De oorzaak is geheel toe te schrijven aan de regering. Daar zouden we massaal op moeten reageren.

  • Agnes Maria Kerkhoven

    Ja Fred Blijestein dat zeg je nu wel. Af en toe een groot/groter bedrag opnemen en dan steeds wat in je portemonnee doen. Ik heb dat tot 2 maal toe gedaan maar toen werd meteen mijn nummer geblokkeerd omdat men dacht dat ik aan het witwassen deed.
    DAT DOE IK DUS NIET MEER.

    Om b.v. bij Bruna geld op te nemen is ook niet prettig, zeker als je wat ouder bent, met al die winkelende mensen om je heen.
    Voor jongelui is het prachtig alleen met je pasje alle zaken af te handelen.
    Toch zijn er nog genoeg momenten dat je cash-geld nodig hebt.
    Ik vind dat er weinig ( geen ) rekening wordt gehouden met de senioren.

  • Fr. .Boers

    Ik ga altijd pinnen .

    Betaal in de winkel met cach-geld. De enige manier om dit gaande te houden.
    Als we dat niet blijven doen is straks, net als de stenen winkels alles weg. Dan hebben we daar zelf aan meegewerkt.

    Mensen met een uitkering kunnen beter, makkelijker met geld omgaan wanneer ze het maandgeld kunnen overzien in de knip.

    Hoe krijgt de orgelman een duit in het zakje ?

    De flappentap moet blijven ! Meer politie op straat !

    Francine Boers

  • hans van rheenen

    De Nederlandse Bank blijft aangeven, dat cash-betalingen niet gestopt mogen worden. Winkeliers blijven erg voorzichtig om pinnen te verplichten. Dat het opnemen van grotere bedragen nu de bottleneck wordt, of het moeten betalen van een boete (lees kosten) zijn uitingen van het willen afschaffen op den duur van cash-betalingen, terwijl er niemand achter staat om cash als een normaal betaalmiddel te laten verklaren. Het is een wettelijk betaalmiddel, maar winkeliers en banken bepalen dit uiteindelijk.

    Teveel of te grote bedragen gepind zoals Agnes Maria Kerkhoven en uw conto geblokkeerd? Welke bank doet dit en wat is dan een te hoog bedrag?

    Name and shame! In plaats van je te verder te laten onderdrukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *