Dat was vast een gezellige vrijdagmiddagborrel bij De Kift. Vrijdagochtend bereikte de crowdfundactie van de band het streefbedrag van 20.000 euro. Het nieuwe album gaat er dus komen. Maar … een bijdrage blijft nog altijd welkom. Trek dus de beurs/poeplap/buidel/pinpas als je dat nog niet hebt gedaan, maar wel wilt doen.

Frontman Ferry Heijne vertelde eerder deze week in een podcast van De Orkaan dat hij zich voor de crowdfundactie had laten inspireren door acteur en filmregisseur Alex van Warmerdam. Die had een succesvolle crowdfundactie op Voordekunst.nl achter de rug. Ferry wilde eens kijken of dat voor De Kift ook iets zou zijn. Hij werd niet teleurgesteld. Binnen een week heeft de band het streefbedrag bijeen geharkt.

Dat die 20.000 euro er is, is natuurlijk mooi. Maar om een plaat te maken is natuurlijk nog veel meer geld nodig. En de crowdfundactie duurt nog wel even. Je kunt dus nog een bijdrage leveren. Dat is best nodig, want bij het maken van een album op de manier zoals De Kift dat voor ogen heeft, komt veel kijken. Ferry legt uit:

“Eerst moet er natuurlijk muziek geschreven worden. Dan moet je die muziek gaan repeteren met z’n allen. Daar zijn sowieso acht mensen bij betrokken. Dan ga je dat opnemen in de studio. Dat is een proces van inspelen, indubben en inzingen. Vervolgens ga je dat geheel mixen en dat kost natuurlijk ook tijd en geld. De studio kost geld, de mensen kosten geld. Vervolgens moet je er natuurlijk een cd van laten maken en in ons geval komt er dan een mooie verpakking bij. En als dat allemaal gedaan is, moet je de nieuwe muziek gaan instuderen voor optredens. Je wilt dan dat het er goed uitziet. Je besteedt aandacht aan het decor, de kleding en vervolgens ga je ermee op tournee. Als je dat allemaal door zou rekenen, is 20.000 euro lang niet genoeg. Maar het is wel een manier om de mensen waar mogelijk enigszins redelijk te betalen en te zorgen dat er een mooi ding uitkomt.”

De plaat moet in het najaar uitkomen. Wil je De Kift nog wat extra ondersteunen, dan kan dat hier.

Door Di-Lan Sun.