Nederlandse wolkenluchten magische trekpleister voor fotografen

Er zijn natuurlijk genoeg plekken in Nederland die vast op de agenda staan van binnen- en buitenlandse toeristen. In Noord-Holland zijn dat naast Amsterdam bijvoorbeeld de Wadden en beslist de prachtige oude molens die je in elke provincie kunt vinden. Vooral tijdens bewolkte dagen en verschillende weersomstandigheden kun je in Nederland als fotograaf je prachtig uitleven.

Door Twenty Four Webvertising

Eigenlijk heeft het gebied in Nederland in elk jaargetijde z’n charmes. Onvergetelijk was de korte winter met ijs van februari 2021. Op de Nederlandse wateren werd niet alleen heerlijk geschaatst, ook kon men sinds lange tijd weer ijszeilers voorbij zien komen. Over het vaak spiegelgladde ijs kunnen deze zeilboten op ijzers soms wel 70 kilometer per uur halen. Lekker ingepakt met de ijzers onder en een pilotenbril of skibril tegen de felle zon was het een ijstijd waar half Nederland maar wat graag gebruik van maakte. De winter is ook een prima tijd om het fototoestel of je smartphone erbij te pakken en magische vorst plaatjes te maken. Vooral als de bomen of de molenwieken bedekt zijn met een lekker laagje vers gevallen sneeuw.

Beste licht

Vaak bezoeken meeste toeristen vooral tussen 10:00 en 16:00 uur de toeristische plekken in Nederland. Eigenlijk is dat precies de tijd wanneer het zonlicht het felst is en de magie van wolkenluchten en zonneschijn het minst spannend is. Hele families trekken dan wandelend of fietsend door het waterrijke molenlandschap. Als je tijdens dit tijdstip een zonnebril draagt ziet alles er vaak veel spannender uit. Vooral bij mooie wolkenluchten zie je veel meer diepte en tekening in het landschap. Eigenlijk werkt een zonnebril dames voor de ogen hetzelfde als een kleurenfilter op de lens van een fototoestel. Schroef een oranje of geel filter voor het objectief dan zie je wat voor magisch effect je ook overdag kunt bereiken. Dit geeft prachtige diepte, een mooi contrast en vaak spannende foto’s.

Tijdstippen

Ben je normaal niet iemand die vroeg uit de veren is, dan is dit toch het beste tijdstip om de mooiste plaatjes te schieten. Nog voor zonsopkomst kan de lucht mooie kleurrijke schakeringen opleveren. Vaak met rood, oranje en blauwachtige tinten. Je hoeft echt niet persé te wachten totdat de zon helemaal boven de horizon staat. Normaal zou een foto met de zon in de rug de mooiste heldere kleuren opleveren. Maar probeer ook eens voordat de zon opkomt het fototoestel naar de richting van de zon te draaien. Dit levert niet alleen mooie kleurverlopen op maar ook een contrastrijke foto waarbij het zwart mooi afsteekt tegen de rest van de compositie. Het is sowieso altijd verstandig om niet tegen de zon in te kijken of minimaal een zonnebril te dragen.

Jaargetijde

Bij deze is het een mooie uitdaging om via de gps-coördinaten van je mobiele telefoon, elk jaargetijden van exact dezelfde plaats een foto te maken. Er zijn in elke provincie van Nederland vast spannende plekken te vinden die zich hiervoor lenen. Hou dan in je compositie niet alleen rekening met het licht en de locatie maar neem ook een mooie grote boom met veel bladeren mee in het totaalplaatje. Het mooie aan bomen in de natuur is dat ze er elk jaargetijde anders uitzien. Zelfs in de winter kun je extra magie aan een wijdvertakte boom geven als deze tijdens een vorstperiode met rijp bedekt is. Heb je de vier jaargetijden op een fotografisch rijtje, stuur ze dan op naar de redactie van deze site.

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – Twenty Four Webvertising B.V. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijdrage.