Nergens gaat de Wormerneze Nella Geugjes (55) heen zonder haar map vol met kiekjes: foto’s van haarzelf in kleding of in lingerie. Niet omdat ze Jan en alleman zo graag haar ontblote lichaam wil laten zien, maar voor een ander doel.  

De talloze fotoshoots voor onder andere Vrouw, Het Lipoedeem Project en de Margriet draaien namelijk maar om één ding: het bekend maken van de hormonale aandoening lipoedeem waar volgens Nella nog steeds niet genoeg over wordt gepraat.

Zoals vaker worden ziektes die de vrouwelijke helft van de samenleving aangaan niet of nauwelijks serieus genomen. Vrouwen worden soms pas na decennialang gekwakkeld te hebben gediagnostiseerd. Zo ook Nella die acht jaar geleden bij het testen van haar bloedvaten in de voeten de tip kreeg over de ziekte. Eindelijk vielen alle klachten die ze sinds haar puberteit ervaarde op zijn plek: ze heeft lipoedeem.

Maar wat is lipoedeem?

De chronische aandoening zorgt voor het ontstaan van grote hoeveelheden vet dat zich ongelijkmatig ophoopt in de benen en armen. Deze vetcellen trekken vooral vocht aan en het is voor mensen met lipoedeem dan ook veel moeilijker om gewicht te verliezen dan mensen zonder de aandoening. De vetophopingen kunnen veel pijn opleveren.

Gelukkig heeft Nella niet veel last van pijn, maar heeft ze wel van jongs af aan problemen met haar gewicht. Zo onderging ze op 23-jarige leeftijd een liposuctie om haar lijf evenwichtiger te maken: haar bovenlichaam had namelijk maat 38 en haar onderlichaam maat 50. Dit ging goed tot haar zwangerschap. Die leverde een enorme schommeling in haar hormonen op. Na de geboorte van haar dochter woog ze 160 kilo.

Na een maagband en een buikwandcorrectie viel ze 80 kilo af, maar ze bleef de dikke benen houden. Ook kwamen de kilo’s er weer aan, al heeft ze nooit meer zo veel gewogen als toen. Ze vertelt:

‘Het is zo moeilijk om jezelf te accepteren, om continu bezig te zijn met je gewicht en denkt dat het allemaal jouw schuld is.’

Toen eindelijk de diagnose kwam viel alles op zijn plaats. Sinds dat moment is er veel veranderd voor Nella:

‘Ik begrijp mijn lijf nu veel beter en besef dat het niet allemaal mijn schuld is. Ik accepteer het, ook al is dat soms nog wel eens moeilijk.’

Het Lipoedeem Project Kalender 2023 en 2024. Fotograaf Chessarina Spaninks

Ze is veel aan het sporten bij Lijfkracht in Wormer en doordat ze nu deze diagnose heeft kunnen de trainers daar rekening mee houden. Ook staat ze om de aantal maanden op een bepaalde weegschaal die een 3d scan kan maken van het lichaam. ‘Ik heb dan wel overgewicht maar het vetpercentage rondom mijn organen is maar 0,6%.’

Naast haar baan bij de kinderopvang is ze nu veel bezig met de bekendmaking van de ziekte.

‘Ik contacteer veel nieuwsplatforms, tv-programma’s en bladen in de hoop dat meiden het zien en zich erin kunnen herkennen. Zo dus ook de Orkaan.’

En voor dat karretje laten wij ons graag spannen.

Door Remi Kerkhoven.