Bij nieuwe acties voor zonepanelen zal Zaanstad niet samenwerken met bedrijven die zaken doen met ondernemingen die clusterbommen maken.

De actie treft met name ZonZaan die zonnepanelen van Hanwha Q.Cells verkoopt. Follow The Money rapporteerde vorige week dat de fabrikant onderdeel is van een bedrijf dat ook clusterbommen maakt.

ZaanZon uit Wormerveer werkt samen met Eneregio dat zonnepanelen-acties voor Zaanstad organiseert. In de Zaanstad-acties worden de Q.Cells-panelen niet aangeboden, maar Eneregio stelde naar aanleiding van publiciteit dat zij

“afwijzend staan tegenover ondernemingen die zich ook bezig houden met de productie van clustermunitie, of ondernemingen die daar direct of indirect zaken mee doen.”

Omdat daarmee ook de relatie met ZaanZon problematisch werd, heeft het bestuur besloten bij toekomstige acties installateurs uit te sluiten die direct of indirect zaken doen met ondernemingen die verantwoordelijk zijn voor de productie van clustermunitie. Voor de nu lopende actie heeft dat geen gevolgen.

Ook ZaanZon reageerde via een mededeling op hun website: [UPDATE: ZaanZon gaat relatie met Q.Cells ‘heroverwegen’ – zie reacties]

“Wij werden vanmiddag 29 november 2018 geconfronteerd met een artikel over zonnepanelenfabrikant Q.CELL welk moederbedrijf Hanwha zich ook bezig houdt met wapenproductie. Dit heeft ons volkomen verrast. Wij hebben Q.CELL om opheldering gevraagd en inmiddels heeft het bedrijf een verklaring gegeven”

In de verklaring stelt Hanwha dat de clusterbommen geproduceerd worden voor de Koreaanse overheid en niet voor de export bedoeld zijn. Omdat Zuid-Korea nog steeds op voet van oorlog met het noorden is, blijft de bewapening noodzakelijk. ZaanZon blijft het merk voeren.

Q.Cells was oorspronkelijk een Duits bedrijf dat van het faillissement werd gered door Hanwha. De productie is in Duitsland, Zuid-Korea, Maleisië en China. Moederbedrijf Hanwha Corp produceert ook wapens en munitie. FTM: “Een van de producten in de catalogus van Hanwha Corp: clusterbommen, zoals de M864 Base Burn DPICM, waarmee 72 kleine granaten over een gebied uitgestrooid worden.”

De woordvoerder van wethouder Sanna Munnikendam van Zaanstad liet eerder weten:

“Dit is voor ons nieuwe informatie. We gaan ons verdiepen in het stuk en bekijken of wij hier, direct of indirect, een rol in spelen. Het spreekt voor zich dat wij afwijzend staan tegenover het (indirect) zaken doen met ondernemingen die zich ook bezig houden met de productie van munitie.”

Daarmee zit Zaanstad op één lijn met Eneregio.