Nieuwe zonnepanelen-acties? Geen banden met Q.Cells

Bij nieuwe acties voor zonepanelen zal Zaanstad niet samenwerken met bedrijven die zaken doen met ondernemingen die clusterbommen maken.

De actie treft met name ZonZaan die zonnepanelen van Hanwha Q.Cells verkoopt. Follow The Money rapporteerde vorige week dat de fabrikant onderdeel is van een bedrijf dat ook clusterbommen maakt.

ZaanZon uit Wormerveer werkt samen met Eneregio dat zonnepanelen-acties voor Zaanstad organiseert. In de Zaanstad-acties worden de Q.Cells-panelen niet aangeboden, maar Eneregio stelde naar aanleiding van publiciteit dat zij

“afwijzend staan tegenover ondernemingen die zich ook bezig houden met de productie van clustermunitie, of ondernemingen die daar direct of indirect zaken mee doen.”

Omdat daarmee ook de relatie met ZaanZon problematisch werd, heeft het bestuur besloten bij toekomstige acties installateurs uit te sluiten die direct of indirect zaken doen met ondernemingen die verantwoordelijk zijn voor de productie van clustermunitie. Voor de nu lopende actie heeft dat geen gevolgen.

Ook ZaanZon reageerde via een mededeling op hun website: [UPDATE: ZaanZon gaat relatie met Q.Cells ‘heroverwegen’ – zie reacties]

“Wij werden vanmiddag 29 november 2018 geconfronteerd met een artikel over zonnepanelenfabrikant Q.CELL welk moederbedrijf Hanwha zich ook bezig houdt met wapenproductie. Dit heeft ons volkomen verrast. Wij hebben Q.CELL om opheldering gevraagd en inmiddels heeft het bedrijf een verklaring gegeven”

In de verklaring stelt Hanwha dat de clusterbommen geproduceerd worden voor de Koreaanse overheid en niet voor de export bedoeld zijn. Omdat Zuid-Korea nog steeds op voet van oorlog met het noorden is, blijft de bewapening noodzakelijk. ZaanZon blijft het merk voeren.

Q.Cells was oorspronkelijk een Duits bedrijf dat van het faillissement werd gered door Hanwha. De productie is in Duitsland, Zuid-Korea, Maleisië en China. Moederbedrijf Hanwha Corp produceert ook wapens en munitie. FTM: “Een van de producten in de catalogus van Hanwha Corp: clusterbommen, zoals de M864 Base Burn DPICM, waarmee 72 kleine granaten over een gebied uitgestrooid worden.”

De woordvoerder van wethouder Sanna Munnikendam van Zaanstad liet eerder weten:

“Dit is voor ons nieuwe informatie. We gaan ons verdiepen in het stuk en bekijken of wij hier, direct of indirect, een rol in spelen. Het spreekt voor zich dat wij afwijzend staan tegenover het (indirect) zaken doen met ondernemingen die zich ook bezig houden met de productie van munitie.”

Daarmee zit Zaanstad op één lijn met Eneregio.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Peter

  Dus ondanks dat ZaanZon letterlijk bevestigd heeft gekregen dat er inderdaad clusterbommen worden gefabriceerd van hun “winst” en nog wel t.b.v. een dubieuze dictatuur, gaan ze er gewoon op dezelfde voet mee door ? Boycotten die ZaanZondaren, zou ik zeggen!

  • De Orkaan

   ZaanZon gaf wel aan verrast te zijn, maar heeft het bij de verklaring van het bedrijf gelaten, de zonnepanelen van Hanwha worden nog steeds aangeboden.

 • Ben van Roode

  Bij het uitbreken van de oorlog in Irak heeft iemand geopperd om vrachtschepen met militaire goederen te verbieden door het Noordzeekanaal te varen. Wat Zaanstad zou moeten doen om iets dergelijks te handhaven, is niet vermeld. De Zaanse marine erop af sturen?
  Nu is er weer een bedrijf dat uitgesloten gaat worden. Omdat ze ook wapens maken. Is Zaanstad er 100 procent zeker van?
  Kernwapen vrije gemeenten, hetzelfde liedje. Ik zie liever dat er een ander soort toetsing komt. Die erop gericht is dat bedrijven die van lokaal belang zijn als eerste aan de beurt zijn. Noppes krijgt geen nieuw contract om kleding op te halen. Dat gaat naar een ander bedrijf. En wat doen we met de mensen die met een afstand tot de arbeidsmarkt.,die bij Noppes werken.

 • Ruud

  Andere omvormer merk gaat de winst naar Israël en dat vind de gemeente niet erg

 • Erik Esteie

  De woordvoerder van wethouder Sanna Munnikendam van Zaanstad liet eerder weten:

  “Het spreekt voor zich dat wij afwijzend staan tegenover het (indirect) zaken doen met ondernemingen die zich ook bezig houden met de productie van munitie.”

  Ik hou verder mijn mond maar iets zegt me dat hier sprake is van een hoofd en er zit boter op…

  • Paul

   Links om maken we ons druk dat onze militairen poef poef moeten roepen bij oefeningen, rechtsom maken we ons druk dat een bedrijf munitie maakt. Het moet niet gekker worden…. zonder wapens geen leger en zonder leger geen vrijheid. Het is niet anders.

   Wil je de maatschappij minder geweldadig, kun je beter Amerikaanse films verbieden.

 • Zoals eerder gemeld waren wij compleet verrast dat Hanwha Q.Cell tevens munitie fabriceerde voor de Zuid Koreaanse regering. Q.Cell hebben wij afgelopen zomer in ons assortiment opgenomen om de volgende motiveringen:

  Kwaliteit: Q.Cell stond goed aangeschreven. De modules leveren 5-10% meer energie dan gewone Chinese zonnepanelen o.a dankzij hogere vermogens en speciale cellen die het licht zelfs onder de cel absorbeerden.
  Garantie: langer dan de standaard 10 jaar.
  Beschikbaarheid: Beter dan de standaard Chinese zonnepanelen, die regelmatig niet in voorraad waren bij de groothandel.
  Het betrof een TIER1 producent dus de modules waren “bankable”
  Verkoopkanalen via groothandelaren in Nederland.
  Ook bedrijven als IKEA kochten en leverden Hanwha.
  Hanwha was tevens de grootste producent ter wereld van Ethyleen Vinyl Acetaat, (EVA) Zij produceerden in 2017 ca 70% van de wereldproductie. Iedere fabrikant van zonnepanelen gebruikt deze grondstof om haar panelen waterdicht te maken.

  Deze criteria waren voor Zaanzon aanleiding de panelen in het assortiment op te nemen.

  Wij zijn het eens met de zienswijze van de Gemeente Zaanstad, dus ook Zaanzon gaat zich verdiepen in deze aangelegenheid. Q.Cell heeft vrijdagavond aangegeven dat zij binnenkort met nieuwsfeiten zullen komen

  Totdat er duidelijk bestaat over de toekomstige verhouding tussen Hanwha en Q.Cell hebben wij besloten de Q.Cell zonnepanelen voorlopig uit onze webshop te halen.

  Echter wij moeten de zaak wel relativeren. Als er in Belgie een Kim Yong Un zou opstaan gaat Nederland dan zich alleen bewapenen met rubber kogels en bajonet op het geweer?

  • Nancy

   Amen….lijkt eerder een hetze. Als Hanwha 70% van de wereldproductie in handen heeft van EVA, dan is 70% van de zonnepanelen “besmet”. Ben benieuwd wat men nu gaat doen…gemeente Zaanstad, andere leveranciers van zonnepanelen, Eneregio?? Nou??? Als het eerlijk gaat en iedereen zo hoog van de toren blaast, dan komt daar een diepgaand onderzoek naar. Volgens mij gaan de wijzende vingertjes weer snel naar beneden en houden we nog weinig leveranciers over.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *