Het Zaans Ondernemers Netwerk ZON, PUUR Zaans en de gemeente Zaanstad hebben vanmiddag het omstreden plan voor een digitale mantelzorgpas per onmiddellijk ingetrokken. Dat gebeurde enkele uren nadat De Orkaan over het plan had gepubliceerd.

Deelnemende winkeliers zouden in de nieuwe opzet € 30 per maand aan PUUR Zaans van Denise de Vries moeten betalen.

Het bericht op De Orkaan werd binnen enkele uren duizenden keren gelezen op de website en Facebook en leverde veel commentaar op. Een aantal winkeliers kondigde meteen aan niet meer aan de pas mee te zullen doen.

Wethouder Jeroen Olfhof (zorg) is vandaag – tijdens zijn vakantie – over de zaak gebeld en zegt niet op de hoogte te zijn geweest van die €30,-. Zijn woordvoerder Aukje Schep schrijft vanmiddag dat het een ‘misverstand’ is. Jantine Konijn, projectmanager bij ZON, houdt het erop dat De Orkaan en de winkeliers niet kunnen lezen:

“Misschien had u beter moeten lezen. Wij berichten alleen over het feit dat de organisatie overgaat in andere handen. ZON zelf is niet met een duur alternatief gekomen. Wij doen dit al bijna 3 jaar vrijblijvend.”

De lezing van Konijn is in strijd met de waarheid. In de door haar ondertekende mail aan de deelnemende winkeliers staat letterlijk:

“Maandelijkse kosten voor acceptanten € 30 per maand. Dit is voor het gebruik van het mantelzorgsysteem i.c.m. digitale pas en de website. De maandelijkse bijdrage is voor de software, service, technische- en communicatie voorzieningen en ondersteunende en promotionele activiteiten.”

Rectificatie

Overleg tussen gemeente, ZON en PUUR Zaans leiden ertoe dat vandaag rond 18:00 uur door Jantine Konijn een ‘rectificatie’ aan de deelnemende winkeliers werd gestuurd:

Rectificatie op de eerder verstuurde mail:

De gemeente gaat per 1 oktober over op een digitale mantelzorgwaarderingspas. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving; er zijn er geen kosten verbonden aan deelname aan de Zaanse mantelzorgwaarderingspas.

Onze excuses voor de verwarring die ontstaan is na de eerdere verstuurde mail.

Met vriendelijke groet,

Gemeente Zaanstad, PuurZaans & ZON

Dat ‘eerdere berichtgeving’ is een grappige verspreking van ZON, het was namelijk een mail van henzelf waarin de kosten werden opgevoerd. En dat het om een ‘misverstand’ en ‘verwarring’ zou gaan, lijkt ook uitgesloten, de tekst in de eerste mail was namelijk kristal-helder: “€ 30 per maand” en “maandelijkse bijdrage”.

PUUR Zaans

Volgens woordvoerder Aukje Schep van Zaanstad is het misverstand over de kosten dat dit eigenlijk de ’totale kosten’ € 360 zouden zijn – voor alle winkeliers samen.

Dat lijkt op gespannen voet met de werkelijkheid te staan. In de mail is namelijk geen sprake van totale kosten, maar van individuele maandelijkse kosten (dat staat drie keer expliciet in de mail). Sterker nog, Jantine Konijn schrijft aan de deelnemers:

“Daarnaast bent u automatisch lid van de PUUR ZAANS PAS, dat werkt samen met het systeem. Hierdoor krijgt u nog veel meer bezoekers in uw winkel, dat uiteindelijk resulteert in meer omzet en meer naamsbekendheid! Uw positionering zal hierdoor veel beter op de kaart gezet worden.”

Normaal gesproken vraagt PUUR Zaans minimaal € 450 euro per jaar aan deelnemende bedrijven. “of er is onderling een afwijkende prijs afgesproken.” Dat laatste lijkt hier het geval: in één keer 175 klanten erbij. De vraag is natuurlijk met wie dit afgesproken is.