In Zaandam zijn in de afgelopen nacht de ramen ingegooid bij het gebouw aan De Weer in Zaandam waarin de Turkse Stichting Animo is gevestigd.

De Stichting zegt in een persbericht het te betreuren dat “dat de polarisatie in Turkije is overgewaaid naar Zaandam.”

In het bericht schrijft het bestuur van Animo dat er in de nacht van 15 op 16 juli:

“meerdere stenen door de ruiten van onze stichting zijn geworpen. Er was een groep jongeren, circa 20 in aantal, die scandeerden. Hieruit was af te leiden dat dit voorval direct het gevolg was van de poging tot staatsgreep in Turkije.”

De politie kreeg vannacht om 1:06 een melding binnen over onrust aan De Weer in Zaandam waarbij een groep van zo’n 20 personen betrokken was. Toen poolshoogte werd genomen, was de groep verdwenen.

Al enkele minuten later werd op Twitter gemeld dat het om een cultureel centrum verbonden aan de Hizmetbeweging zou gaan.

Hizmet een andere naam voor de Gülen-beweging die kritisch tegenover de Turkse premier Erdogan staat. Erdogan heeft gezegd dat hij er vanuit gaat dat zijn rivaal Gülen die in de VS woont, achter de aanslag zit. Gülen ontkent dat en veroordeeld de couppoging.

In het persbericht van de Stichting Animo wordt gesteld:

De Stichting Animo verwerpt elke vorm van geweld of geweld dat wordt gebruikt om een bepaald doel te realiseren. Zo verwerpt Stichting Animo ook de poging tot staatsgreep in Turkije. Onenigheden moeten worden opgelost binnen de kaders van de wet en democratie.

Stichting Animo heeft zich sinds 2000 actief opgesteld in Zaandam voor een samenleving waar ruimte is voor verschillende opvattingen en verdraagzaamheid. Deze inzet zal zij in de komende jaren blijven tonen.

De Stichting Animo is opgericht door een groep allochtone ondernemers, ouders en studenten Zaanstad. Op hetzelfde adres staan nog enkele stichtingen ingeschreven die allen banden zouden hebben met de Gülenbeweging. Ook zit er een kinderdagverblijf. Dezelfde bron (Metin en Steilberg) meldt dat ook IBS De Roos banden met Gülen heeft.