Vrijwel alle huizenblokken aan de Peperstraat in Zaandam worden gesloopt. Bewoners moeten verhuizen. Maar ook winkels en bedrijven moeten weg. Voorlopig zitten ze daar nog omdat de planning forse vertraging heeft opgelopen. Niet alle ondernemers hebben al een nieuwe plek.

Zaandam Bicycle (nr. 130), Printerette (nr. 94), Papa Johns (nr. 131) en restaurant Azie (nr. 96) moeten eind juni hun huidige locatie verlaten. Zaandam Bicycle en restaurant Azië hebben nog geen nieuwe locatie. Printerette gaat naar de Kepplerstraat 60. Pizzaketen Papa Johns verhuist naar Westzijde 162.

Vita Hypotheken (nr. 92) blijft voorlopig nog op de huidige locatie tot eind december 2023, maar heeft nog geen nieuwe locatie gevonden. De eigenaar geeft aan dat er geen haast bij is:

“Omdat er vanwege het stikstofprobleem steeds uitstel is, hoop ik dat ik nog langer kan blijven.”

Het huurcontract van de winkel MLTI op nr. 142, loopt af in het najaar van dit jaar. Sydney van der Meer, eigenaar van MLTI (’trendy woon accessoires, kleding, huishoudelijke artikelen, snoep, wenskaarten en beauty producten), heeft zijn winkel hier gevestigd toen het al duidelijk was dat de Peperstraat op de schop ging:

“Ik heb nog geen andere plek op het oog, maar ik hoop dat ik nog langer kan blijven. Het project is al vaak genoeg uitgesteld.”

Volgens Opportunity Vastgoed hebben huurders aan de Peperstraat recht op een verhuiskostenvergoeding als hun woning wordt gerenoveerd of gesloopt. De wettelijke vergoeding is vanaf 28 februari 2023 vastgesteld op € 7.156 en geldt voor huurders met een onbepaalde huurovereenkomst. 

​​Planning

In de planning over het vernieuwingsproject van de Peperstraat staat dat het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor fase 1 en 2 vóór de zomervakantie ter inzage zullen worden gelegd. Daarna neemt de gemeenteraad een besluit. Voor 23 van de 29 huishoudens uit fase 1 is al een nieuwe woning gevonden met hulp van de verleende stadsvernieuwingsurgentie of voorrang bij Rooftrack. Voor de huurders die nog geen nieuwe woning hebben gevonden, is de laatste fase van het herhuisvestingstraject begonnen met directe bemiddeling en intensieve begeleiding aldus Opportunity. 

‘Zoals in het Sociaal Plan staat, blijven wij ons inspannen om alle huurders zo goed mogelijk te begeleiden. Niemand komt op straat te staan.’

Stikstof

In november 2022 werd bekendgemaakt dat de plannen voor sloop en nieuwbouw van de panden aan de Peperstraat en de Beatrixflat met minstens drie maanden werden uitgesteld. Dit kwam doordat Zaanstad alleen bestemmingsplannen ter inzage wilde leggen als er een nieuwe stikstofberekening was gemaakt.

Eerder ging ontwikkelaar Opportunity Vastgoed ervan uit dat de ter inzage legging van de omgevingsvergunning voor fase 1 en het bestemmingsplan (totale plan) in december 2022 zou starten. Dat is dus uitgesteld. De planning is nu dat eind 2026 de Peperstraat volledig is vernieuwd.

Door Nick Boeske / foto’s: Rosalie de Mooij