EBS zet komende zaterdagavond rond 22.30 uur alle bussen even stil. De vervoerder haakt, volgens een woordvoerder, aan bij een actie van bijna alle openbaarvervoerbedrijven in Nederland.

“Geweldsincidenten horen niet thuis in het openbaar vervoer. Net als alle andere vervoerders willen we laten merken dat er een grens is bereikt.”

EBS zet dus alle bussen stil. De chauffeurs krijgen daar instructies en dat zijn dezelfde die de vervoerder ook geeft voor 4 mei, als tijdens Dodenherdenking Nederland twee minuten stil is. EBS zal reizigers over de actie informeren via de eigen website en social media.

De protestactie komt voort uit een incident vorige week zaterdag waarbij een NS-conducteur door een groep jongeren werd aangevallen. Ook een machinist werd geslagen. De vervoerders willen met hun actie aandacht vragen voor het geweld tegen personeel in bus, trein en metro. Volgens de NS waren er in 2023 ruim duizend geweldsincidenten tegen medewerkers van het spoorbedrijf. EBS zegt “gelukkig” niet veel last te hebben van geweldsincidenten. Wel stipt de woordvoerder aan dat in januari een agressieve passagier een steen door de ruit van een bus gooide. Dat zijn volgens hem incidenten die echt niet kunnen.

Redactie De Orkaan. Bron: EBS, ANP en eerdere berichtgeving De Orkaan