We kregen deze mail (en de foto) van Jeroen Koppes van het STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee). Hij vroeg ons om hulp bij het vinden van Jan de Wit en zijn familie.


Ik hoop dat u mij kunt helpen. Ik ben al een tijd op zoek naar de familie De Wit, van de voormalige supermarktketen. 

Ik doe ondertussen twee jaar onderzoek naar een groep studenten die in de Tweede Wereldoorlog verplicht in Duitsland tewerkgesteld werden. Deze 22 studenten kwamen terecht in Dassel. Eén van deze studenten was Jan de Wit. Geboren in Zaandam, op 24 juni 1923, hij was de zoon van zeiler Maarten de Wit en kleinzoon van supermarkteigenaar Simon de Wit.

Ik heb een groot aantal brieven en dagboeken van zijn medestudenten waarin zijn naam vaak voorkomt. Ik zou dat graag willen delen met zijn familie en hoop dat iemand mij met een van hen in contact kan brengen.

In de bijlage een foto van hem, tussen zijn medestudenten. Ik heb ondertussen contact met 15 van de families en hoop zo ook de familie De Wit te vinden. 

Bijzondere aan Jan de Wit was dat zijn vader hem in Duitsland opzocht. Eén van de studenten schreef er over: “Zaterdag kwam Jan de Wit z’n vader op bezoek. Die is met de sociale voorman van zijn bedrijf (Simon de Wit) ’n reis door Dld aan ’t maken om al z’n arbeiders te bezoeken.”

Vader Maarten de Wit maakte in november 1943 een rondreis van drie weken door Duitsland om zijn zoon en 300 medewerkers van Simon de Wit te bezoeken. Uiteraard hoop ik meer te weten te komen over deze reis.


De artikelen die Jeroen Koppes publiceerde zijn op de website van het STIWOT te vinden. Voor tips en informatie kan je mailen naar jeroen@stiwot.nl.

Door Jeroen Koppes (STIWOT).