Opinie: Betalen voor plastic tasjes werkt averechts

Net kochten wij een paardenworst bij Slagerij Raa in Wormerveer.

Hij was nog warm en kon niet in het zakje bij de andere vleeswaren of in het zakje van de slaatjes. Verontschuldigend vroeg de slager of we wilden betalen voor een plastic draagtasje. Vijf cent.

 Nu hebben wij daar niet zo heel veel moeite mee, maar een mede-klant zei ‘principieel tegen’ betalen te zijn. Hij raadde de slager aan over te stappen op papier.

Vanaf 1 januari 2016 zijn gratis plastic tassen niet meer toegestaan. De Europese Unie heeft alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen en dit is de Nederlandse manier om te laten zien dat we daaraan meewerken.

Is deze maatregel effectief?

De Rubriek Orkaan-opinie bevat bijdragen van lezers van De Orkaan.

foto fred bijgesnedenFred Henneke, de eigenaar van Zito Teer, een Zaanse groothandel in verpakkingsmaterialen, plaatst kanttekeningen.

Als Zaanse groothandel in verpakkingsmaterialen vinden wij het belangrijk onze zienswijze op de nieuwe wetgeving aangaande plastic tasjes te delen met de Zaanse burgers. Om te informeren en om misverstanden uit de weg te ruimen.

Europees gemiddelde
Het wetsvoorstel is ingediend om het zogenaamde zwerfafval op straat en in zee te verminderen: de plastic soep. Er wordt uitgegaan van een gemiddeld verbruik van 170 plastic tassen per persoon. Dit getal echter is een Europees gemiddelde en het geldt niet voor Nederland. Hier ligt dat getal namelijk veel lager: 71 stuks.

Jute en katoen
Een rapport, opgesteld door TNO, wordt geheel voorbij gelopen. Dit onderzoek uit 2015 laat zien dat tassen gemaakt van jute en katoen het meest milieubelastend zijn. Er is veel water nodig bij het productieproces en er worden chemicaliën toegevoegd.

Papier
Ook nemen papieren tassen veel meer ruimte in dan plastic tasjes. Daardoor is er veel meer vervoer nodig om deze van A naar B te krijgen. Ter illustratie: een pallet met papieren draagtassen bevat ongeveer 7.000 stuks tassen, van plastic tasjes kunnen er op dezelfde pallet vaak wel 100.000 stuks. Om nog maar niet te spreken over de vele malen hogere prijs van een papieren tas. Desondanks is er besloten te kiezen voor een verbod op de plastic tasjes.

Vaag
Wat moet een ondernemer dan vragen voor zijn tasje? Dat wordt door het Rijk geheel bij de winkelier neergelegd. De wet is snel ingevoerd, maar daarna laten ze de ondernemer zwemmen (tussen de plastic soep). En dan de handhaving. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zou de handhaving gaan uitvoeren, maar de VVD heeft via een motie bewerkstelligd dat “er coulant met de regeling omgegaan zal worden”. “Coulant” klinkt als “willekeur”.

tas 1

Flinterdun en averechts?
De bewijslast wordt geheel bij de ondernemer neergelegd, deze moet een btw bon tonen van de verkochte tassen ‘ten straffe van een “economisch delict” met de bijbehorende sanctie van € 220,-.’ En dan hebben we het nog niet over de uitzonderingsposities…

Tasjes die nodig zijn om etenswaren te beschermen tegen vervuiling of besmetting, zoals onverpakte groente vormen zo’n uitzondering. Of tasjes voor etenswaren die kunnen “lekken”, zoals rauwe vis of vlees in niet gesloten verpakkingen. Maar deze tasjes zijn alleen gratis toegestaan als zij flinterdun zijn (0.0015mm). Probleem is dat deze vaak te dun zijn voor twee dozen aardbeien of anderhalve kilo appels. De consument zal in dat geval twee tasjes gaan gebruiken om verspilling door een kapotte tas te voorkomen: een averechts en ongewenst effect.

Verantwoordelijkheid
Een terugloop in het aantal tasjes, ook in het Zaanse, vinden wij al groothandel ook een goede zaak. Want afval blijft afval. Of het nu een plastic of papieren tasje is, een blikje of een geleegde asbak: het hoort niet in het milieu. Zowel fabrikanten als groothandelaren nemen hun verantwoording en bieden al sinds jaar en dag alternatieven aan. Al vinden wij het plastic tasje het beste alternatief.

Als iedereen Zaandammer deze tasjes netjes recycled bij de rest van het plastic, dan kunnen we met zijn allen gebruik blijven maken van dit uitstekende, milieuvriendelijke alternatief voor de papieren, jute en katoenen draagtas.

plastic tas 2

 

Deel dit artikel:

21 reacties

 • Ton Lameijer

  Het tegen gaan van zwerfvuil kan een ‘goudmijn’ worden voor de gemeenten. Kijk naar Singapore. Daar ligt nog geen kauwgummetje op straat. Logisch, want je krijgt er zo een boete voor van $.300,- het blijkt dus te helpen. Gewoon spijkerhard optreden en alle vervuilers keihard aanpakken, maar ja dat durven we niet! Dat ligt gevoelig met al die verschillende culturen. Sommige culturen zijn gewend om al het vuil het raam uit te gooien, kijk maar eens bij de Era flats of in poelenburg! Dus pakken we het anders aan en gaan de winkeliers opzadelen met een extra taak. Slap gedoe, dit is dweilen met de kraan open. Leer kinderen al op school om hun troep op te ruimen. Ga met de hele klas het park in en laat ze alle troep (die ze vaak zelf veroorzaken) opruimen en vertel ook waarom. Laat een film zien van b.v. Sloppenwijken in de Derde Wereld en vertel ze waarom er zoveel ziekten heersen. Opvoeden en aanpakken bij de bron. Dat helpt veel beter als 5 cent extra voor een tasje.

  • Peter

   Het is toch knap dat Ton in staat is om een milieuprobleem neer te leggen bij ‘andere culturen’… Het zal je tandarts maar zijn.

 • Boon

  Het had ook anders gekund. In het Engelse moet je voor een plastic tasje betalen maar dat is begrensd. Kleine bedrijfjes zijn uitgezonderd dus mag de kleine HEMA in Londen nog gratis zakjes leveren maar moet je bij TESCO betalen. Had hier ook gekund Blokkers,AH,JUMBO,ALDI,LIDL,KEUR SLAGER enz. mogen niet en de lokale groenteboer,super of slager geven indien gewenst wel een zakje mee.
  Het moest helaas weer eens eenvormig om het grote bedrijfsleven te paaien.

 • IK gebruikte die gratis plastic tasjes van de Action juist altijd als vuilniszakje om mijn plastic afval in te scheiden…!

  • Peter

   Zomigge? Maar goed, je hebt een punt. We weten echter allemaal dat sommige culturen impliceert dat het om andere culturen dan de Nederlandse gaat. Jammer om een discussie over plastic tasjes (milieuvraagstuk en wellicht economisch) om te buigen naar een culturele discussie. Gaat nergens over. Daar gaat mijn reactie over/om.

 • Reiny Kuiper

  Reiny Zegt:
  Peter je moet beter lezen Ton schrijft niet andere culturen maar zomigge cuturen

 • Heb al eerder gereageerd.. op de een of andere wijze is mijn reactie niet meer terug te vinden; daarom dus nog maar een reactie met dezelfde strekking:

  Fred Henneke vergelijkt hier appels met peren, namelijk draagtassen met verpakkingsmateriaal. Dat de toegestane gratis tasjes “te slap zijn voor twee dozen aardbeien of anderhalve kilo appelen” is nogal wiedes. Het zijn immers geen DRAAGtasjes… deze tasjes zijn, zoals Fred zelf al aangeeft, bedoeld om onverpakte GROENTE (dus geen fruit) en zaken die kunnen lekken, zoals vlees of vis in te verpakken en vervolgens in een stevige meegebrachte tas te vervoeren. Verpakkingsmateriaal dus.

  De bewering, dat het fabriceren en/of vervoeren van een linnen of papieren tasje duurder en milieu- onvriendelijker zou zijn, dan het fabriceren en / of vervoeren van een plastic tasje.. Ja… dat is een waarheid als een koe. Dat moeten we dan ook helemaal niet willen. Waar we naar toe moeten, is GEEN “gratis” tasjes! Gewoon: laat iedereen een of meer stevige boodschappentassen van huis meenemen. Van die boodschappentassen die jaren en jaren meegaan. Geen onnodig afval creëren; dát is het beste voor het milieu.

  En als de firma Zito Teer zich dan gaat toeleggen op het fabriceren van stevige boodschappentassen… dan zit er voor dat bedrijf nog brood in ook! Iedereen blij…. toch?!

  • Beste Rob, mocht je interesse hebben: we voeren bij ZITO TEER inderdaad een mooi assortiment aan stevige boodschappen tassen naast de papieren, linnen, katoenen en plastic tassen.

   • @Fred; dat is goed om te lezen! Nu nog een stimulatie- regeling, om alle disposables te re-cyclen, zodat mensen bijvoorbeeld ook eerder grijpen naar een hergebruikbare beker in plaats van zo’n wegwerp- ding.

    Daarvoor is, zoals ik het zie, de producent van zulke zaken mede- verantwoordelijk voor. Het innemen en recyclen van de zogenaamde disposables is arbeids- intensief en erg duur. Dat kan en mag dus niet op de maatschappij als geheel worden afgewenteld. De gebruikers moeten daarvoor betalen, samen met de producent: “de vervuiler betaalt” dus.

    Hoe dat gebeurt, is me om het even; als dit soort “wegwerp- artikelen” maar niet in het milieu terechtkomen. Een statiegeld- regeling is bijvoorbeeld een optie. Daardoor zouden disposables zo duur worden (bijv. een euro of meer per bekertje/bordje/bestekset?), dat mensen wel twee maal zullen nadenken vóórdat er voor niet herbruikbare spullen wordt gekozen. Zolang het resultaat maar is: “minder plastic soep” is alles wat mij betreft bespreekbaar…

    Om wat ik al eerder zei breder te trekken: disposables zullen door al deze maatregelen onbetaalbaar worden. Een bedrijf als Zito- Teer kan hier prima op inspelen, bijvoorbeeld door zich te focussen op herbruikbare spullen en daarmee minder afhankelijk te worden van de fabricage van disposables.

    • Rob, het beeld dat je schetst is idealistisch en ik kan het alleen maar met je eens zijn. Helaas dicteert de consument de markt. Wij en andere verpakkings groothandelaren voeren al jaren een prachtassortiment aan milieuvriendelijke disposables. De prijs echter van deze producten ligt 20 tot 60% hoger dan de reguliere producten. Zeker voor “weggooi” artikelen wordt dit simpelweg niet uitgegeven. Dus blijft de omloopsnelheid laag en de prijs hoog: de bekende kip en het ei. Feit blijft dat we de discussie wilden opstarten over het verbod op gratis plastic tasjes terwijl, en daar moet ik bijna alle lezers die een reactie geven gelijk in geven, de oplossing ligt in het opvoeden van de consument. Niet in nieuwe regelgeving die uiteindelijk weinig tot geen resultaat zal genereren. En de groothandel en fabrikanten de verantwoordelijkheid in de schoenen schuiven lijkt me te kort door de bocht.

     • @Fred: Dat de oplossing uiteindelijk in het “opvoeden” van de consument ligt, ben ik uiteraard van harte met je eens. Zoals jij zegt: men is kennelijk niet bereid om de meerprijs van milieuvriendelijke producten te betalen. Dat zou wel eens anders kunnen worden, als die “goedkope” alternatieven er simpelweg niet meer zijn. En dát pleit dus voor een wettelijk verbod óf, zoals ik al schreef: een regeling die de milieu- schadelijke spullen zo duur maken, dat ze simpelweg niet meer interessant zijn. Als de “vervuiler” moet “meebetalen”, wettelijk verplicht dus (al heb ik net zo’n hekel als veel anderen aan wettelijk afgedwongen maatregelen maar: nood breekt wet), zul je zien dat er wél gekozen wordt voor de milieuvriendelijke oplossing!

 • Dirk Karten

  Oplossing is zo simpel, zelf tas meenemen. Was in jaren zeventig heel gewoon. Weg met die plastic troep die onze zeeën vervuilen. Maak plastic tas euro per stuk. Dan nemen we wel eigen tas mee.

 • Nico

  Naar mijn mening hebben een aantal mensen hier boven gelijk.

  8 ct per tasje gaan lig echt niet helpen 🙂

  Wat wel helpt is opvoeding. Lekker met de kinderen naar buiten helpen opruimen en laten zien waarom het bevuilen van je habitat een hoop schade veroorzaakt. Alleen op die manier worden mensen bewust.

  Goed voorbeeld doet goed volgen is een eeuwen oud gezegde maar het klopt nog steeds. Wat mensen doen later in’t leven hangt grotendeels van de opvoeding.

  Opvoeding zowel thuis als op school. Voorbeeld: Gedraag je als ouder thuis als een hillbilly en zal het je allemaal een zorg zijn want “het is toch de schuld van de regering”, dan is de kans groot dat je kinderen dat gedrag later gaan overnemen.

  Geef je je kinderen mee om anderen en je omgeving te denken en je rommel op te ruimen dan is de kans groot dat het goed komt 😉

  Beetje extreme vergelijking maar er zit zeker een kern van waarheid in.

  Nu duurt opvoeden lang dus in de tussentijd mag er wat mij betreft best hoog beboet worden. 150 Euro is best ok als je ouder bent dan 15 jaar. Waarom 15? Omdat je dan niet echt kind meer bent, dus weet wat je doet en… je kan werken om de boete te betalen 😉

  Onder de 15 jaar kan je dan taakstraffen opleggen. Leuk met papa en/of mama rondom je school rommel opruimen. Gelijk weer een stukje gewaarwording.

 • Bas

  Prima dat er geen standaard plastic of papieren zakjes meer worden gegeven die maar 1 a 2 keer meegaan. Ik ben wel voorstander van tassen die je meeneemt als je boodschappen gaat doen en lang meegaan. En die tassen gaan lang mee, zeker 5 à 10 jaar. En over die periode maakt het niet uit of het van plastic of katoen/linnen is.
  Wat Zeeman doet, een statiegeldtas van 1 EUR , is ook een goed idee. Je koopt er een en als hij vies of stuk is lever je hem in en krijg je je geld terug.
  Maar de plastic tasjes vind ik wel struisvogelpolitiek. Groter probleem vind ik alle plastic verpakkingen om voedsel, denk aan bv drinkflesjes. Wanneer gaan we statiegeld vragen daarvoor?

 • Huibert Latenstein

  Waar praten we nou over!!! In supermarkten mogen onverpakte groenten e.d.. nog gewoon in een plasticzakje. Is het nou zo’n probleem gewoon een zak/tas mee te nemen als je even boodschappen gaat doen, mijn ouders en velen van die generatie deden dat gewoon.

  Ik persoonlijk zou willen dat de milieuclubs/overheid ook eens gingen kijken naar bvb. die plastic waterflesjes welke tegenwoordig al in heel kleine inhoud te koop zijn in ieder geval een flink statiegeld er op. Ik hoop dat dit na de plofkip een volgend doel is.

 • Bertus

  De lobby van frisdrank bedrijven zal statiegeld op de flesjes altijd tegenhouden. Daarentegen investeert men veel geld in de plastic hero campagnes.

  sinds een jaar sorteren we in dit 2 persoonshuishouden al het plastic afval en melkkartons apart. Bizar dat deze bak met een grote komo zak iedere week weer vol zit. Terwijl het restafval misschien nog maar een halve komo per week is.

  Ik ben wat dat betreft direct voorstander van een statiegeld op de plastic flesjes, je krijgt dan een stukje besef dat het kunststof duurzaam hergebruikt kan worden, maar ook een andere manier van opruimen. statiegeld-flesjes worden dan in eens interessant voor iedereen die wel een extraatje kan gebruiken.

  In Duitsland worden zelfs speciale rekjes aan de afvalbakken gemaakt waar je het statiegeld flesje kan achterlaten voor iemand die de 25 cent wel goed kan gebruiken.

 • ina

  Alles aan plastic zakjes kan niet weg maar waarom moesten de papieren zaken weg bij groente fruit en brood dat scheelt al heel veel en zelf een tas meenemen lijkt me wel een goed idee, en de flessen melk en vla was ook nog veel beter van smaak, zo kan ik wel door blijven gaan

 • nienke de waal

  Ben het eens dat er geld voor moet worden betaald voor plastic tasjes. het is gewoon normaal om een tas mee te nemen. als je aardbeien of iets koopt moet dat in een papieren zak maar je kunt deze ook bewaren vouw het op en doe het in een bak bij elkaar en neem het de volgende keer mee. trouwens als je je afval klein maakt heb je bijna geen vuilniszakken nodig.

 • Gerben

  Betalen voor plastic heeft niets met milieuvriendelijk beleid te maken. Dit is gewoon een nieuw verdienmodel zonder dat er iets wezenlijks verandert. Als je écht milieubewust bezig wilt zijn is er maar 1 oplossing: de plastic tas verbannen.

 • Goh, gewoon niets meer kopen bij winkels, vooral niet naar winkels gaan en gewoon zoveel mogelijk via internet bestellen. Wordt bestelling thuisbezorgd in plastic zak, met daar omheen en doos en door een zwaar vervuilende bestelauto die met zijn drukke programma bestellingen telkens hard wegrijdt zodat de straatstenen omhoog vliegen.
  Tip voor woor winkeliers: zet een bakje met 10 cent stukken op toonbank met verhaaltje dat zakje vervuilt. Laat iedere klant er een muntje uit pakken gelang het aantal tassen. Zet de tas op de factuur/bon. Geef je op een aankoop van eur 1000 o,1% korting. Blije klant en tasje wordt daarna hergebruikt in prullenbak (meeste denk ik). Papier is overigens meer vervuilend dan plastic. Zoals recent bij Bijenkorf loop ik weg met eur 800,00 kleding zonder tasje vanuit principe. Armoe voor zo’n winkel met dergelijk imago. Kassiere mocht geen tasje meegeven….huhhhhhh. Winkeliers incasseren nu overigens 60 miljoen extra aan omzet tasjes in NL…..!.

 • Interessante mening, zo had ik er nog niet naar gekeken. Toch blijf ik bij papieren draagtassen, papier is meerdere keren recycleerbaar en de kwaliteit oogt beter en robuuster!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *