Zaanse link met Amsterdamse ‘vergismoord’

In het proces tegen de plegers van de ‘vergismoord’ op Djordy Latumahina in Amsterdam hebben undercover-agenten de vriendin van de vermoedelijke schutter Tony D. in Oostknollendam klemgereden en daarbij geïntimideerd volgens de verdediging door zich voor te doen als leden van de Molukse motorclub Satudarah.

Correctie: Tony D. is geen lid van die motorclub zoals wij eerder schreven maar wordt wel gelinkt aan de motorclub No Surrender.* Met een Amsterdamse kopstuk van No Surrender is D. eerder vervolgd voor een mishandeling op het Leidseplein en belediging van de politie volgens Het Parool.

Het is niet de eerste keer dat een Zaanse connectie met motorclubs wordt gelegd. In september 2017 werd het Zaandamse clubhuis binnengevallen. In 2015 waren vier Satudarah-leden betrokken bij een vechtpartij in een Zaandams café terwijl ook de geliquideerde Lucas Boom connecties met de motorclub had. De brand in een bedrijfspand aan het Bolbaken in december 2015 werd ook gesticht door een lid van de motorclub.

De Volkskrant meldt dat op 25 oktober D.’s vriendin in Oostknollendam werd ‘klemgezet’ door een zwarte Mercedes toen ze met haar twee kinderen in de auto zat. Twee mannen die zich voordeden als leden van een Molukse motorclub vroegen haar of ze wist wie er in oktober 2016 in haar Volkswagen Jetta had gereden omdat deze auto zou zijn gebruikt bij de moord op Djordy Latumahina. De politie zegt meerdere aanwijzingen te hebben dat D. betrokken zou zijn bij de aanslag aldus Panorama.

Latumahina werd op 8 oktober 2016 doodgeschoten in een parkeergarage in Amsterdam-West. Zijn vriendin raakte zwaargewond, zijn dochtertje van 2 werd niet geraakt. Volgens de politie woonde het beoogde slachtoffer, een drugshandelaar, in hetzelfde complex en reed in een vergelijkbare auto.

Satudarah Zaandam

Op 26 september 2017 hield de politie drie landelijke bestuursleden van motorclub Satudarah aan en werden 22 woningen, bedrijfspanden en garageboxen doorzocht, onder meer in Zaandam. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels verzocht om een verbod op de van oorsprong Molukse motorclub. In december 2015 werden vier leden van de motorclub aangehouden na een ernstige mishandeling in een café op De Dam in Zaandam.

De in juni 2015 in Zaandam geliquideerde crimineel Lucas Boom werd verdacht van het opdracht geven voor de liquidatiepoging op Satudarah-kopstuk Etous Belserang in Amstelveen op 10 november 2011. Die zaak werd door justitie geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

De man die veroordeeld werd voor de brand op 2 december 2015 in een bedrijfspand aan het Bolbaken in de Achtersluispolder in Zaandam was ook lid van Satudarah. De man werd tot 30 maanden veroordeeld.

* De oorspronkelijk kop boven dit stuk “Opnieuw Zaanse Satudarah-connectie” dekte de lading niet aangezien de ‘connectie’ uitsluitend de poging van agenten betrof die zich voordeden als Satudarah-leden.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Etes de Pries

    Slechte research. Tony D. is geen lid van Satudarah. Twee undercover agenten hebben de vriendin van Tony D. klemgereden en zich voor gedaan als leden van een Molukse motorclub. Door gebruik van bepaalde woorden en colours op de hesjes wilden ze de schijn wekken dat het om Satudarah ging.
    Tony D. is dus geen lid van Satudarah. Hij kent wel een kopstuk van de motroclub No Surrender. VOlgende keer gewoon even research doen. kwestie van minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *