Oppositie verlaat raadszaal: Omgevingsvisie Oostzaan plots geagendeerd (video)

‘Te zot voor woorden’, ‘bruuskeren’, ‘een opgestoken middelvinger’. De leden van de oppositiepartijen van Oostzaan zoeken naar woorden om te beschrijven wat er vandaag en vanavond gebeurd is. ‘Niet netjes’ en ‘niet democratisch’ komt ook voorbij.

Vanmiddag net na 15:00 uur kregen de raadsleden via een appje door dat de zeer omstreden omgevingsvisie van het dorp vanavond toch op de agenda zou komen. Een voorstel van VVD, waarbij bij voorbaat vaststond dat partner PvdA mee zou dansen.

Op zijn minst opmerkelijk omdat een meerderheid van de partijen (behalve PvdA en VVD dus) nog geen twee weken geleden vond dat de visie van portefeuillehouder Dral, niet rijp was voor de raad.

Toen de visie op tafel kwam verliet daarom de oppositie de raadszaal. Wij vingen hen op de gang op (na het filmpje tikken we door):

Bekijk de gehele vergadering (vanaf ongeveer de 32e minuut staat de omgevingsvisie geagendeerd):

De argumenten tegen de visie (die zojuist unaniem is aangenomen door PvdA en VVD) waren onder meer dat de opdracht aan de wethouder was geweest om een visie 3.0 te baseren op de visie 2.0. Dit terwijl Dral de visie 1.0 als leidraad heeft genomen. Daarnaast kregen inwoners geen inzage (dat is wel een recht) en er werd voorbijgegaan aan stukken die nog moeten komen zoals de natuurtoets en het natuurbeheerplan. 

Waar de verschrikkelijke haast van de coalitie vandaan komt werd niet duidelijk: nog tot december 2024 zou de tijd genomen kunnen worden om tot een gewogen visie te komen.

Een omgevingsvisie is belangrijk omdat het een document is waarin wordt vastgelegd wat het dorp belangrijk vindt voor de toekomst van het dorp. Het gaat dan om alles: bijvoorbeeld om wonen, lucht, geluid, natuur, toerisme, bedrijvigheid en kwaliteit van leven.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Louis Dirksen

  Duidelijk, het Oostzaanse College voert met de haar steunende VVD en PvdA fracties een app-politiek beleid……

 • Ed Renkema

  Iets anders verwacht van de VVD???? Kijk naar Den Haag dat zegt voldoende!

 • Jaap Meeuwsen

  Zoals ik al eerder ergens anders opmerkte, lak aan de burger.
  Al heel normaal bij de overheden.

 • Henk Sapiens

  Schandalig dat de oppositie en de burgers zo worden geschoffeerd. Goed dat oppositie is weggelopen en dat zij de media benaderen. Ondemocratisch gedrag van het bestuur die hiermee de grenzen op zoeken van het toelaatbare. PvdA heeft niets geleerd en is ook een neoliberale partij geworden.

 • Dirk Marinus Sr

  Dashja’s en festivalherrie de VVD-bobo’s kunnen binnenkort dichtbij terecht……..

 • Louis Dirksen

  In alle ernst:

  Hoe lang denkt het gemeentebestuur na alle bestuurlijke bloopers van de laatste drie jaar het vertrouwen van bevolking en hogere overheden te kunnen behouden? Vertrouwen dat voor het bewaren van een zelfstandig Oostzaan toch onontbeerlijk is?
  Onder de hand moet men in het Provinciehuis toch zachtjesaan wat wenkbrauwen gaan fronsen bij het lezen van dit soort berichten.

  En het fronsen van wenkbrauwen in hogere bestuursorganen belooft op termijn weinig goeds….

 • Frans Kwast

  De burgemeester speelt hierin ook een dubieuze rol. want a) lid van het college en b) voorzitter van de vergadering en c) hoeder van de rechtsgang. Van de VVD weten we dat het een machtspartij is en van de PVDA dat het meelopers zijn.
  Oostzaners zijn de klos…..

 • dick siebeling

  maar daar hebben
  zij toch zelf voor gestemd

 • Frans Kwast

  maar niet voor machtsmisbruik…..

  • l. Boonstra

   Machtsmisbruik is ook daarbij inbegrepen. Maar de minderheid mag blijkbaar graag schreeuwen. De Oostzaners hebben in meerderheid voor een Blauw/Rode coalitie gestemd. En ja dat vinden de kleintjes niet leuk.

 • Louis Dirksen

  Wat is dit toch een leuk forum. Zo kun je lezen dat iemand die gaat stemmen machtsmisbruik door de winnaars incalculeert. Maar om dat nu in wat neerbuigende bewoordingen ook nog goed te praten? Ik zou met die gedachte in het achterhoofd geen stembureau meer willen betreden…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *