Tot Heil des Volks (THDV) heet de Christelijke organisatie die de Muskathlon organiseert waar Jerre (50) en Lydia (39) Ursem aan mee gaan doen. Tijdens een kerkdienst in Haarlem, dichtbij hun woonplaats Heemskerk, raakten zij zo geïntrigeerd door het verhaal van een voormalige sekswerkster. Ze reisde vanuit Ethiopië naar Europa voor een beter leven, om vervolgens in de gedwongen prostitutie te belanden. Voordat het stel überhaupt wist of ze wel een week vrij konden nemen, omdat ze natuurlijk hun zaak in Wormer hebben, had Jerre letterlijk en figuurlijk het stokje al overgenomen van een oud-deelnemer: In oktober 2024 rennen hij en Lydia de Muskathlon.

Als je nou helemaal niks hebt met het Christelijke geloof: maak je geen zorgen. Het geld dat Jerre en Lydia – en overigens al de 40 deelnemers – op te hopen halen, gaat naar Scharlaken Koord, een project van THDV, die focust op drie (niet zo heel Christelijke) aspecten. Het eerste is preventie waarbij lessen op school worden gegeven, in samenwerking met Nederlandse gemeentes, om jongeren weerbaarheid aan te leren. In deze lessen wordt ook zelfverdediging aan jonge vrouwen en meisjes geleerd. Daarnaast is de organisatie bezig met digitale hulpverlening, omdat de gedwongen prostitutie zich steeds vaker online afspeelt, dat weer voor meer onveiligheid zorgt.

Als laatste gaat Scharlaken Koord wekelijks de straat op om langs de ramen en clubs contact te leggen, maar zijn zij ook aanwezig op vaste kantoren, in Amsterdam maar ook in de Zaanstreek. In totaal is het project maar € 75 per maand kwijt aan het helpen van één sekswerker, die uit de industrie wil stappen.

Roemenië

Dat THDV zich dit jaar focust op Roemenië is niet gek: veel van de meiden die in Nederland op de Wallen, al dan niet onder dwang werken, komen uit Roemenië of uit een aangrenzend land. Daarom hoort bij de Muskathlon ook een hele voorlichtingsweek, die Jerre en Lydia zelf financieren (de donaties gaan dus echt volledig naar de stichting Scharlaken Koord zelf). Het stel vliegt 4 oktober naar Roemenië om daar een paar dagen zich volledig onder te dompelen in de leefomstandigheden waardoor vrouwen ervoor kiezen om naar Nederland te reizen. Daarna gaan ze met alle 40 deelnemers met de trein naar Amsterdam. Lydia:

“Precies zoals deze vrouwen ook doen. Ze worden verleid om naar Amsterdam te komen, raken in de trein hun paspoort ‘kwijt’ en belanden dan in Nederland, zonder papieren en een netwerk. Ze kunnen geen kant op.”

Rennen als ‘bijzaak’

“Het is een onderwerp waar de meeste mensen het liefst van wegkijken”, vertelt Jerre. “En daarom denken mensen dat het een minder groot probleem is dan dat het daadwerkelijk is.” Als Jerre en Lydia praten over dit onderwerp moeten ze ook gelijk denken aan hun twee dochters, die allebei op de middelbare school zitten. Daardoor kunnen ze zich nog meer verplaatsen in de verhalen die ze nu al hebben gehoord. Eigenlijk lijkt de 21 kilometer die ze moeten rennen in Amsterdam, na de treinreis vanuit Roemenië bijzaak. En zo voelt het ook voor hen. Jerre heeft wel al wat ervaring met het lopen van duurlopen, maar Lydia moet nog flink aan de bak. “Ik heb laatst nog 10 kilometer gerend en dat was vrij pittig. Ik moet dus nog wel trainen.”

Maar voordat de Muskathlon van start gaat heeft het stel een ambitieus doel: € 10.000 per persoon ophalen. In totaal dus € 20.000. Ze zijn er nog niet heel erg mee bezig maar daar gaat verandering in komen. Als je binnenkort een bril koopt in de Optiek Ursem gaat er € 10 per bril naar Scharlaken Koord. Daarnaast zijn Jerre en Lydia van plan om speciaal voor het goede doel brildoekjes te bedrukken. Lydia zit er zelfs over na te denken om, binnen het thema, een portret te schilderen van een aantal vrouwen, ze is namelijk hobby schilderes (en kan het nog goed ook). De opbrengst van dit schilderij kan dan ook naar het goede doel. 

Maar voor nu is het vooral trainen geblazen.

Wil jij nou ook doneren? Ga dan naar deze site waar je ook kan zien hoeveel Jerre en Lydia al hebben opgehaald).

Door Remi Kerkhoven.