Een woning aan de H Gerhardstraat is deze week door de gemeente gesloten (foto) voor de duur van een maand. De woning werd op 18 september 2023 gecontroleerd door de politie, na een aanhouding de dag daarvoor in Amsterdam. In de woning trof de politie toen verdovende middelen aan, waaronder XTC, LSD en MDMA.

De woning aan Steffens Weer, die eerder deze maand door de gemeente werd gesloten, is weer vrijgegeven. De woordvoerder van burgemeester Hamming laat in een persbericht weten: “De middelen die in deze woning werden gevonden, bleken na onderzoek geen verboden verdovende middelen te zijn. Daarmee verviel de juridische grondslag om de woning nog langer gesloten te houden.”

De woning werd twee weken geleden gesloten vanwege een vondst van “16 xtc-pillen en een gram hennep“. Maar ook werden er in de woning ook materialen aangetroffen “die doorgaans gebruikt worden voor drugshandel, zoals weegschalen, wikkels, zakjes en versnijdingsmiddelen” aldus het persbericht van Zaanstad destijd. Een persoon werd aangehouden.

Die pillen bestonden dus kennelijk uit wat anders, en die ene gram wiet volstond niet. De vondst van de drugs-gerelateerde producten was dus ook geen reden om de woningsluiting (voor 6 maanden) vol te houden. De grondslag voor de sluiting is namelijk de overtreding van de Opiumwet, en die 16 pillen blijken daar dus niet onder te vallen. Dat de woning – gezien de aangetroffen weegschalen, wikkels, zakjes en versnijdingsmiddelen – gebruikt werd voor de handel in drugs was dus wel reden voor de extra lange sluiting (6 maanden) maar niet genoeg voor een sluiting op zichzelf.

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht Zaanstad, eerder nieuws op De Orkaan.