Plasplek Zaanse Schans wordt molenmuseum

Op de plek waar nu het toiletgebouw aan de Zaanse Schans staat – Erf De Haan – wil het Molenmuseum als “Wereld van Windmolens” heropenen. Dat blijkt uit de laatste editie van het blad van de Vereniging de Zaansche Molen, De Windbrief.

Het Molenmuseum is nu gevestigd aan de Museumlaan in Zaandijk, maar wil graag profiteren van de 1,5 miljoen bezoekers die jaarlijks naar de Zaanse Schans gaan.

De leden van de vereniging gaan zich op 2 februari uitspreken over het plan. Blijven zitten waar ze nu zitten is geen optie volgens verenigings-manager Henk Heijnen: “Dan kies je ervoor dat de vereniging de komende vijf jaar langzaam maar zeker verpietert aan de Museumlaan.”

Ook voorzitter André Drost is voorstander van verhuizing: “Wij hebben een goed en overtuigend verhaal om duidelijk te maken waarom wij beter naar de Zaanse Schans kunnen verhuizen.” De subsidie is vanaf 2011 afgebouwd terwijl andere inkomsten (toegangskaarten, donaties, contributie, subsidies) niet toereikend zijn voor de hoge kosten die gemoeid zijn met het onderhoud van de 13 molens van de vereninging (minstens €300.000 per jaar). Na 2015 moet de vereniging zichzelf bedruipen.

Het nieuwe museum moet geen “uitstalling” worden maar een “ervaring en belevenis” in de vorm van een molenwerkplaats, daarom is ook voor de nieuwe naam gekozen. Het binnenwerk zou er zo uit moeten gaan zien:

molenmuseum binnen

En een artist impression van het gebouw en de plek.

molenmuseum

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Kan het me wel voorstellen dat het Molenmuseum zich op de Zaanse Schans wil vestigen gezien het aantal bezoekers.

  • P.A. Bart.

    Mijn vrouw en ik hebben veel genoten van de tentoonstellingen en de uitvoeringen en ook van het gebouw zelf. Het zal mooi zijn als het op de Schans gebouwd kan worden – alles bij elkaar. Maar u neemt de inventaris toch wel mee !!!!! Al die molens beneden en het uitzicht op de Zaan met de rietkraag ervoor en de beroepen boven vooral van de zeildoekwever ! Ik ben nu 90 jaar, maar “als het effe kan”
    hoop ik het toch te beleven, want ik ben al jaren lid van de vereniging. Succes met uw werk. Pieter Bart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *