Poelenburg heeft schoon genoeg van afval – UPDATE: gemeente grijpt in

De maat is vol bij de Klankbordgroep Poelenburg. Op dinsdag 2 mei maakte de fotograaf van de klankbordgroep een rondje door de buurt en trof een enorme hoeveelheid achtergelaten vuilnis aan.

Op 1 mei zou het opgehaald worden, op 2 mei was de berg alleen nog maar gegroeid.

De foto’s zijn genomen op de Lobeliusstraat, bij de Clusiustoren en in de Clusiusstraat, op de Twiskeweg en de Dodonaeusstraat.


UPDATE 4 mei, 10.00 uur: de gemeente Zaanstad gaat ‘extra’ maatregelen nemen bij de overlast in Poelenbrug en Peldersveld. De belangrijkste punten uit het persbericht:

 • volle straatcontainers in de wijken worden eerder geleegd
 • HVC gaat containers die een storing hebben sneller repareren
 • elke maandag wordt al het losse (grof)vuil dat op straat staat weggehaald
 • de voorlichting over de regels wordt uitgebreid
 • handhavers gaan streng toezien op het naleven van regels door inwoners en bedrijven

Er lopen sinds kort structureel handhavers door de wijk die mensen aanspreken op hun gedrag en boetes geven voor het illegaal dumpen van vuil aldus de gemeente. Bewoners kunnen een boete van € 120,- krijgen. Wethouder Dick Emmer:

“We gaan de strijd aan met vuil op straat. Wie wil, leggen we uit hoe het werkt en helpen we verder. Wie niet wil, pakken we aan met boetes.”


HVC zou volgens de Klankbordgroep slechts gebundeld grof vuil meenemen waardoor vuilnis extra lang blijft liggen. Aan de Twiskeweg is de container zo vol dat de klep niet meer gesloten kan worden:

“Door de bijgeplaatste zakken is de container niet geleegd. Hier kunnen we in de loop van de week een aanzienlijke toename van afvalzakken verwachten.”

Handhaving schiet tekort volgens de Klankbordgroep, er wordt met twee man (m/v) door de wijk gelopen maar eerst volgt een waarschuwing. Krijg je daarna toch een boete:

“dan is een gang naar het Sociaal Wijkteam en de bewering dat je niet kunt betalen doorgaans voldoende om kwijtschelding te verkrijgen.”

Ook de wijkagent trof medio april al “veel afval op straat aan”.

Russische Buurt, Perim

Niet alleen Poelenburg gaat gebukt onder groot zwerfvuil. Onderstaande foto is van 1 mei 2017, gemaakt in Czaar Peterstraat. Het vuilnis, lege dozen, meubilair en zakken wordt bij voorkeur naast de containers gegooid. Op 2 mei was het weg, op 3 mei waren de eerste zakken alweer naast de containers gezet.

Onder een Facebook-bericht over eerdere klacht zette Orkaan lezer Timo Muusse onderstaande foto (Perim, 23 april).

 

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Knabbelaar

  Lijkt Napels wel.

 • Eelco

  Met het nieuwe afvalsysteem gaat dit er niet beter op worden:

  “Het wegbrengen van grofvuil naar de milieustraat is gratis. Nu wordt voor het wegbrengen van bijvoorbeeld bouwpuin nog een bijdrage gevraagd. Voor het ophalen van grofvuil aan huis gaan bewoners straks 10 euro (per 1,5 m3) betalen.” Bron: http://www.zaandamsdagblad.nl/gemeente/zaanstad-op-weg-naar-nieuw-inzamelsysteem-voor-huisvuil Op de site van Zaanstad zelf kan ik het niet vinden.

  Zelfs nu het gratis is om je grofvuil op te laten halen wordt het anoniem gedumpt op straat. Laat staan als je straks moet gaan betalen. Sorry, maar dat gaat (helaas) echt niet werken.

 • Joop Tralala

  Denk dat het salaris van de pas aangestelde directeur ten koste gaat van de ophaal.

 • Karin S

  Afval is grondstof, big business. We zouden daarom geld moeten KRIJGEN natuurlijk hΓ¨. En we scheiden het nog ook van te voren, we nemen de HVC werk uit handen! Vroeger: gewoon je zakken aan de kant van de weg, kliko’s, grote vuilcontainers. Nu pasjes (!!) nodig om 1 zakje in een container te doen. Tja, wat denk je zelf HVC. Ik betaal overigens bij de aanschaf van witgoed een verwijderingsbijdrage. Van de 10 euro ophaalkosten voor dit soort apparaten kan dus geen sprake zijn. En heeft iedereen een auto om naar de milieustraat te rijden? Trouwens ook goed voor het milieu dat massaal rijden naar de milieustraat…
  Mijn naam is Cor van der Laak en wel hierom.

 • G.Marjew

  Koog aan de Zaan, verzamelpunt Breestraat bij de flats; precies hetzelfde beeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *