Het is niet echt het ‘gevoel van 1850’ dat de Zaanse Schans eigenlijk wil uitstralen. Maar het is wel een manier om de bezoekersstromen te beheersen en inkomsten voor erfgoed en onderhoud binnen te halen volgens musea, molens en Stichting De Zaanse Schans.

De verkooppunten van de nieuwe Zaanse Schans Card, die op 10 juni wordt ingevoerd, zijn inmiddels geplaatst bij de ingangen van de Zaanse Schans.

Bij het Schansend, de ingang tegenover het Zaans Museum (foto onder) is een forse portacabin neergezet en ook bij de ingang bij de Leeghwaterweg (vlakbij Julianabrug, foto boven) is een nieuw verkooppunt verrezen. Bezoekers die vanaf de kant van Wormer komen, worden via een bord naar de kassa in het Molenmuseum verwezen. Ook zijn er inmiddels telcamera’s langs de paden geplaatst. Via bebording, hosts en verkeersregelaars moeten de bezoekersstromen in goede banen worden geleid.

Openbaar gebied

Vanaf het Zaans Museum en vanaf de Leeghwaterweg / Julianabrug worden bezoekers geleid langs een route waarbij aan de nieuwe verkooppunten niet te ontkomen is. Wie geen kaartje koopt (à € 17,50) kan geen molen of museum bezoeken. Losse kaartjes worden daar niet meer verkocht. Mensen met bijvoorbeeld een Museumkaart hebben nog wel toegang tot de musea, en leden van de Zaansche Molen mogen nog gratis een molen bezoeken; maar alle anderen zijn zonder een nieuwe Schans Card niet meer welkom.

Ondertussen blijft de Zaanse Schans wel openbaar gebied. Ondernemers vrezen dat door het nieuwe systeem mensen ten onrechte de indruk krijgen dat een kaartje verplicht is. Dat wordt overigens nadrukkelijk tegengesproken door de initiatiefnemers van de pilot. De proef met het nieuwe ticket duurt tot september 2024.

Of het aanbieden van de kaart werkelijk tot ‘verwarring’ leidt zoals ondernemers vrezen, zal De Orkaan volgende week zelf uit proberen te vinden. Ondertussen genieten we even van de foto’s van de nieuwe aanwinsten op de Schans.

Door: Rick Nieborg, lees ook eerder nieuws op de Orkaan.

Telcamera wordt geplaatst (foto van Schans-bezoeker)