Protest voor raadszaal: ‘refugees are welcome here’

Raadsleden van Zaanstad die op weg waren naar het eerste Zaanstad Beraad van dit politieke jaar stuitten voor de deur van het Stadhuis in Zaandam op een demonstratie waarbij aandacht gevraagd werd voor het lot van vluchtelingen.

Naast vlaggen van Extinction Rebellion en BIJ1 werd op geïmproviseerde borden de boodschap bij de bijeenkomst duidelijk gemaak: “Refugees Are Welcome Here (ban the racists)”, “Gelijkwaardige behandeling is een recht”, “Sta op voor menswaardige behandeling voor allen.”

Binnen werd de betoging in de raadszaal min of meer voortgezet door inspreker Niels Wijkstra, ook penningmeester van de Zaanse afdeling van BIJ1, die het Zaanstad Beraad voorhield dat de gemeente te weinig deed voor vluchtelingen en de norm niet haalde bij het toewijzen van opvangplaatsen.

De BIJ1-vertegenwoordiger kon op weinig begrip rekenen, zowel links als rechts meende dat Zaanstad wat betreft opvang en woningtoewijzing eigenlijk boven de norm zat en dat hij beter bij de ‘beter bedeelde buren’ had kunnen gaan inspreken.

Een paar uur eerder had Zaanstad nog een plan gelanceerd voor 192 tijdelijke woningen voor (o.a.) statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne. Daarnaast worden vluchtelingen opgevangen in twee cruiseschepen in Zaandam en in een sporthal in Assendelft. In de Achtersluispolder is al langer een opvang voor asielzoekers.

BIJ1 besloot eerder dit jaar niet mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen omdat ze daar nog niet klaar voor waren…

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *