Raad Zaanstad: streep door nieuwbouw Essalam moskee

Een meerderheid van de gemeenteraad van Zaanstad is tegen de nieuwbouwplannen van de Essalam moskee aan het Madagaskar in Zaandam (Vijfhoek).

De raad besloot een ‘verklaring van geen bezwaar’ te weigeren waardoor het bestemmingsplan niet gewijzigd kan worden. De moskee heeft al aangekondigd naar de rechter te stappen als hun plannen afgeschoten worden.

Onder leiding van coalitiepartij VVD werd de aanval op het plan ingezet via en amendement dat ook mede ingediend werd door coalitiepartijen D66 en CDA en oppositiepartijen LZ, DZ, PVV, POV en SP. De PvdD was ook tegen de bouw omdat er een stukje groen werd opgeofferd. Daarmee was het lot van het plan bezegeld.

De moskee was volgens de indieners te groot en te hoog, zou de drukte te groot worden en werd het woongenot van de buren te veel belast.

De felste tegenstand tegen het afstel kwam van Sebnem Pancar van DENK die de indieners – met name VVD en CDA – betichte van stemmingmakerij in het zicht van de verkiezingen. Pancar noemde het ‘een zwarte dag’.

Een motie van PvdA en CU om regelmatig te controleren op parkeren rond de moskee en de bezoekersaantallen aan de moskee te monitoren (één van de klachten van omwonenden) was niet meer nodig. Christa Neefjes (CU) voorzag een juridische strijd die Zaanstad ging verliezen.

Een motie van het CDA om onderzoek naar verplaatsing van de moskee haalde het ook niet.

Lees hier ons Essalam-moskee-dossier.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Ger Docter

  Een uitstekend bericht,eindelijk houd de Gem.raad zijn rug recht.Er is op loop afstand een groot gebedshuis in Poelenburg.En moeilijk op elke hoek van de straat een moskee neer zetten.

  • Ferdinand Piet

   Binnen de islam zijn diverse stromingen. De aanwezigheid van een andere moskee wil dus weinig zeggen. Nu weet ik niet welke stromingen deze twee moskeeen aanhangen maar het kan best zo zijn dat ze niet samengaan. Zie het als een protestantse en een katholieke kerk op loopafstand van elkaar.

 • Hanneke Tonkens

  Interessante materie. Wat ik heb begrepen, is dat de moskee er eerst was, en toen pas kwam het nieuwbouwwijkje. De gemeenteraad vond het o.k. om woningen en moskee zo dicht op elkaar te zetten. Dat was 2005. De moskee is verouderd en klein. Ze zijn nu al acht jaar bezig met nieuwbouw. Nog steeds niet gelukt. WAt een geduld moeten die mensen hebben van die moskee ! En dat hebben ze, ze blijven vriendelijk. Het bouwplan voldoet aan alle bouweisen. Niets is te hoog, te lelijk, alles in orde. De buurt is betrokken. Maar een stuk of honderd mensen zijn niet blij. Onduidelijk waarom ze de verbouwing niet willen. in 2018 heeft Denk een motie ingediend om het elders te bouwen. De gemeenteraad stemde tegen. Dus nu gedragen de gemeenteraadsleden die in meerderheid gestemd hebben om de “verklaring voor geen bezwaar ” tegen te houden, zich onverantwoordelijk, denk ik.

  • Hallo Hanneke, ik begrijp je wel als “buitenstaander”, maar voordat het “nieuwbouwwijkje” er kwam, stond er al een heel woonwijkje. De maisonnette woningen die er al sinds de jaren 60 stonden en verouderd waren zijn vervangen door laagbouw, waar het grootste gedeelte van de oorspronkelijke bewoners weer is gaan wonen. De woonwijk was er dus feitelijk voordat er een moskee, tafeltennis- en een handboogschuttersvereniging kwamen. Daarnaast heeft (ervaar ik) niemand in de wijk (een mooie én gemêleerde wijk) iets tegen de moskee op zich, maar daar gaat het in dit geval niet om.
   De moskee wil een nieuw onderkomen wat bijna 3 keer zo groot is als het huidige. Het is een Marokkaanse moskee (dus de bezoekers gaan niet naar de Turkse Sultan Ahmet moskee in Poelenburg), waarbij de wijk sterk de indruk/aanwijzingen heeft dat de bezoekers hier niet vandaan komen of aan de wijk verbonden zijn gezien de grote parkeeroverlast in kleine wijk; auto’s op de stoep, in groenstroken en soms dubbel geparkeerd door het sterk toegenomen bezoek in de afgelopen jaren, en na de bijeenkomsten een grote stoet auto’s naar de Thorbeckeweg richting Amsterdam om nog maar te zwijgen over de toegenomen geluidsoverlast tijdens de Ramadanmaand.
   Let wel, ik gun de bezoekers van de Essalam moskee de mooiste nieuwbouw moskee van Nederland, zelfs hier in de wijk, maar niet in de voorgenomen omvang.
   (Wellicht kan Groenlinks Diemen de Essalam moskee van dienst zijn door de nieuwbouw in Diemen te realiseren)

 • hanneke tonkens

  Ha Michael, dank voor je reactie! En toelichting. Ik neem er kennis van. Je laatste tip begrijp ik niet, en daarbij: ik woon niet in Diemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *