Ramptoeristen gevraagd!

Oktober is de Maand van de Geschiedenis en dat wordt in Zaanstad afgetrapt met een “lezing over rampzalige schilderijen in de Bullekerk en Oostzijderkerk” aldus het gemeentearchief van Zaanstad.

Die lezing is op de plekken waar die schilderijen hangen: de Bullekerk (De Stiers Wreedheid) en de Oostzijderkerk (watersnoodramp).

Archiefmedewerker Jan van der Male wandelt met de deelnemers van de Bullekerk naar de Oostzijderkerk. De Stiers Wreedheid uit 1647 is een bekend verhaal: natuurlijk is het niet het eerste dodelijke ongeluk, veroorzaakt door een stier, maar, het is wel heel bijzonder dat boer en boerin om het leven komen, maar de baby gezond ter wereld komt en blijft leven! Sindsdien staat de Westzijderkerk bekend als de Bullekerk.

In de Oostzijderkerk werd het vee uit de polders ondergebracht tijdens de watersnoodramp van 5 februari 1825.
Van beide rampen zijn schilderijen gemaakt die ramptoeristen naar de kerk lokten. Jan van der Male vertelt over de rampen, over de schilderijen, over de concurrentie tussen de kerken en… onthult zelfs een nieuw schilderij!

Het programma begint om 10.00 uur met een lezing in de Bullekerk waarna men naar de Oostzijderkerk wandelt voor deel 2 van het evenement. Deelname is gratis, aanmelden verplicht..

Wat gebeurt er nog meer tijdens de Maand van de Geschiedenis:

  • Grote Zaanse Geschiedenis Quiz 2022 (10 oktober), Zaantheater
  • Lezing over de torenval van (en in) de Grote Kerk in Westzaan, woensdag 12 oktober 2022, 14:00 uur
  • Workshop zoeken in digitale kranten door Geke van de Kamp, vrijdag 21 oktober 2022, 14:00 β€” 15:30 uur, Gemeentearchief, Stadhuisplein
  • Ramptoerisme op de studiezaal in de herfstvakantie (dinsdag t/m donderdag 18 – 20 okt 2022, studiezaal Gemeentearchief), 8:30 β€” 16:00 uur
  • Voorouderspreekuur met thema politie, vrijdag 28 oktober, 14:00 uur, Gemeentearchief, Stadhuisplein
  • Film uit het archief: brand in het Zaansch Veem, 30 okt 2022, De Fabriek, 14:00 uur
Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *