Aanstaande vrijdag staat de 32e editie van de Luilakpolderloop in Jisp op het programma. Zowel kinderen als volwassenen kunnen de hardloopschoenen aantrekken en blarenpleisters inslaan om zich op verschillende routes (met goed uitzicht) in het zweet te werken. Dit jaar staat de loop in het teken van drie letters die samen de afkorting van een even wrede als vernietigende ziekte vormen: ALS.

De jongste deelnemers zullen starten om 18.30 en leggen 1,1 km af. De start is bij restaurant de Lepelaar en de hardlopertjes zullen finishen bij voetbalvereniging VV Jisp. De loop voor volwassenen begint om 19.30 vanaf VV Jisp, waar ze ook zullen finishen. Zij hebben de keuze tussen een afstand van 5, 10 en 16,1 km. Aan uitzicht geen gebrek tijdens het lopen, zo gaat de langste route door de polders rond Wijdewormer en Neck en voor een groot deel langs het Noordhollandskanaal (onder de kaart tikken we door).

ALS

Deze editie van de Luilakpolderloop staat in het teken van de zenuw/spierziekte ALS (amyotrofische laterale sclerose). ALS is een ziekte van de zenuwcellen die vanuit de hersenen de spieren aansturen. De ziekte zorgt ervoor dat je spieren één voor één uitvallen. Geen fijne gedachte als je eraan denkt dat ook je hart een spier is. Gemiddeld gezien overlijden mensen met de diagnose ALS dan ook binnen drie tot vijf jaar. De oorzaak is onbekend en een behandeling is er (nog) niet.

Op de website van ALS Nederland is te lezen dat voor een doorbraak in het onderzoek naar ALS ‘’veel meer geld’’ nodig is, en die boodschap heeft de organisatie van de Luilakpolderloop begrepen. Tijdens de avond zijn er namelijk verschillende punten waar het mogelijk is om een donatie te doen. De keuze om geld op te halen voor onderzoek naar ALS komt niet uit de lucht vallen vertelt organisator Sandy van de Geer:  

“Eén van de hoofdsponsors heeft ALS. Dat heeft ons zo geraakt allemaal, dat we hier echt wat mee wilden. Omdat de loop natuurlijk gaat om hardlopen en bewegen vonden we het mooi om deze editie in het teken te zetten van ALS.’’

Meedoen

Heb je, na het lezen van dit bericht, zelf de behoefte hebben om de hardloopschoenen aan te trekken? Dat kan. Inschrijven is verplicht en kan via de website van de Luilakpolderloop tot woensdagavond. Momenteel zijn er ruim 260 inschrijvingen. Er kunnen maximaal 300 mensen aan de loop deelnemen.

Door: Rick Nieborg. Foto editie 2023 door Luilakpolderloop Jisp.