Rijkswaterstaat laat via de ‘vaarweginformatie‘-website weten dat de herstelwerkzaamheden aan de Wilhelminasluis vrijdag 12 januari om 17.35 zijn afgerond. Daarmee is de stremming die op woensdagochtend 10 januari begon opgeheven.

De stremming was het gevolg van koperdiefstal bij de Beatrixbrug. Daardoor konden ook andere onderdelen van het complex – zoals de Wilhelminasluis – niet meer worden bediend. Verlichting, camera’s en brugsignalen werkten niet meer.

De dieven werden de dag erop al gearresteerd. Het gaat om een 46-jarige man uit Zaandam en een 36-jarige man zonder bekende woon- of verblijfplaats. Het gestolen koper werd in een tas bij de verdachten teruggevonden.

Schade

Er kwamen woensdag twee schepen en een duwbak vast te zitten in de sluis. In de Zaan lagen enkele schepen te wachten op doorvaart. Een van schippers die de hele dag voor de sluis heeft liggen wachten, schreef als reactie onder het bericht op De Orkaan:

“tot uiteindelijk de conclusie kwam dat de sluis voorlopig niet meer werkt. vervolgens terug moeten varen, via Den Helder, IJselmeer naar Amsterdam. Dat heeft mij 12 uur omvaren gekost en een verloren dag. kosten meer dan 1000 euro! Zo de prullenbak in. En dat x al die schepen plus schade aan de sluis… Wat leverd het de koperdieven op aan geld? pakje sigaretten wellicht?”

Een van de binnenvaartschepen is achteruit door de Zaan en de Bernardbrug gevaren. Marijn Jaspers maakte een filmpje van het gebeuren.

Door Piet Bakker. Bronnen: Rijkswaterstaat / ‘vaarweginformatie’, eerder nieuws op De Orkaan. Filmpje en foto: Marijn Jaspers.