Keith Richards zet de toon met zijn kenmerkende gitaarriff in open G-stemming, waarna Mick Jagger aftelt met ‘one, two!’ gevolgd door de openingszinnen ‘I was born in a crossfire hurricane, and I howled at the morning driving rain.’ Dit is hoe The Rolling Stones vaak hun concerten openen met hun hit “Jumpin’ Jack Flash.

Een optreden in de Fabriek zal helaas hoogstwaarschijnlijk een onvervulde droom blijven. Maar Zaanse Stones fans kunnen volgende week donderdag, 25 april, wel genieten van de documentaire “The Stones and Brian Jones” en een optreden van The Surphonics, een sixties tribute band. Natuurlijk niet vergelijkbaar met de Stones, maar zeker niet minder vermakelijk. Voorafgaand aan de film zullen zij akoestisch een nummer in de zaal spelen, gevolgd door een uitgebreider optreden in Café Fabriek

Op 14-jarige leeftijd kwam regisseur van de documentaire Nick Broomfield toevallig gitarist Brian Jones tegen in de trein. Jones, een van de oprichters van The Rolling Stones, was in 1962 op het hoogtepunt van zijn roem. De film belicht de zeven roerige jaren die volgden tot 1969, toen Jones de band verliet en kort daarna in zijn zwembad verdronk.

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Info: De Fabriek. Foto: De Orkaan.