In de 4e klasse stond de topper Zaandijk – Rood Wit Zaanstad op het programma. Beide teams hadden vijf verliespunten meer dan de koploper St.George en moesten winnen om nog enigszins kans te blijven houden op het kampioenschap. Net als eerder dit seizoen was het Rood Wit Zaanstad dat de sterkste was van de twee. De ploeg van Levinho Wijdenbosch wist overtuigend met 1-4 te winnen. Door de nederlaag zakt Zaandijk naar de vijfde plaats en moet het nog vol aan de bak om de promotiewedstrijden te bereiken. 

Ook KFC speelde een topper in de 2e klasse. De Koogers wisten met 0-2 te winnen bij Westfriezen en blijven volop meestrijden om een plek in de promotiewedstrijden. De ploeg in vorm staat inmiddels ook bovenaan in de 3e periode. Voor Assendelft en Saenden wordt het daarentegen een lastiger verhaal. Beide teams wisten niet te winnen van haar concurrenten en moeten serieus rekening houden met directe degradatie. Assendelft verloor bij FC Uitgeest met 1-0, terwijl Saenden met 1-3 verloor van de hekkensluiter LSVV. Dat de verschillen in de 2e klasse enorm klein zijn, tussen nummer zes en de hekkensluiter zit maar zes punten, zorgt in ieder geval voor een enorme spannende slotfase van de competitie.    

Ook in de 3e klasse is het enorm spannend, al gaat het daar dan vooral om het bereiken van de promotiewedstrijden. De derde plaats geeft daar uiteindelijk zo goed als zeker recht op. De huidige nummer drie Sporting Krommenie wist thuis te winnen van het sterke Bergen en heeft 37 punten. Nummer vier WSV’30 won in een spektakelstuk met 5-4 van concurrent Koedijk en heeft 35 punten. Hercules Zaandam is de nieuwe nummer vijf met 34 punten. De Zaandammers walsten met 8-1 over VSV heen. In het restant van het programma ontvangt Sporting nog zowel Hercules als WSV’30. Voor RCZ lijkt het ontlopen van degradatie via de nacompetitie inmiddels het maximale om te bereiken. De Racers verloren van concurrent RKEDO en hebben evenveel punten als Zwanenburg, dat op een directe degradatieplaats staat.   

Hercules – VSC. Foto: Harry Kho.

Voor Fortuna Wormerveer stapelen de problemen zich op in de 1e klasse. De nummer elf verloor van nummer twaalf Hoofddorp met 4-1 en heeft daardoor nog maar een voorsprong van één punt op haar concurrent, die ook nog eens één wedstrijd minder heeft gespeeld. De nummer twaalf degradeert direct naar de 2e klasse, het behalen van de nacompetitie om degradatie alsnog te ontlopen is inmiddels het maximale voor de ambitieuze club.

Klik hier voor alle (periode) standen van de Zaanse teams


De uitslagen van zondag zijn:
Hoofddorp – Fortuna W 4-1
FC Uitgeest – Assendelft 1-0
Saenden – LSVV 1-3
Westfriezen – KFC 0-2
SVA – Medemblik 2-1
Hercules Zaandam – VSV 8-1
WSV’30 – Koedijk 5-4
RKEDO – RCZ 2-1
Sp.Krommenie – Bergen 4-2
Zaandijk – Rood Wit Z 1-4

Door: Sportredactie de Orkaan. Foto Hercules door Harry Kho. Foto Saenden door Theo van Vlaanderen.