Ruth Pos: Opzouten!

Nooit gedacht dat ik me nog eens zou laten opzouten. Maar dan letterlijk en vol overgave in een nagebootste zoutgrot met een microklimaat. Dat betekent voornamelijk per sessie een uur ontspannen liggen in de hagelwitte enigszins verduisterde ruimte op een comfortabele ligstoel die op een laag zout van 10-15 cm dik staat. Je haalt rustig adem en luistert naar het zachtjes ruisen van de zee, bij vlagen het in de verte krijsen van meeuwen en romantisch ondersteunende panfluitmuziek.  

Als je, zoals ik, regelmatig behoorlijk geplaagd wordt door opspelende geïrriteerde bovenste luchtwegen (neus, mond- en keelholte), waardoor een voortdurende snotkop, kriebelneus en niesaanvallen je deel zijn en je leest ergens dat een bezoek aan een zoutkamer verschil kan maken dan geef je je graag maar eens over aan de weldaad van de zaanse zoutkamer, die inmiddels al 10 jaar bestaat in Zaandam en de eerste van Nederland was! 

Er zijn twaalf redenen c.q. medische aandoeningen bekend waarbij halotherapie kan helpen, dus je pikt er gewoon je eigen chronische ‘lastpakken’ uit. Vriendin, die net als ik ook veel last heeft van hooikoorts en andere allergieën op de luchtwegen en daardoor ook slecht kan slapen, en ik besloten om er een gezamenlijk uitje van te maken door regelmatig te gaan en te ondergaan. 
Om de rondzwevende microscopisch kleine zoutdeeltjes in de lucht van de zoutgrot grondig te inhaleren en op te snuiven, waardoor onze luchtwegen gezuiverd worden. Je ziet ze niet maar voelt ze op je huid, je proeft ze ook maar dat kan geen kwaad. En vooral van tevoren geen luchtjes opdoen, dat zou de luchtzuiverheid aantasten; wij gaan geheel naturel…

In de wereld waarin wij leven worden we behoorlijk blootgesteld aan allerlei virussen(!), bacteriën, pollen, rook, gassen, (chemische) stoffen en geurtjes en hebben de slijmvliezen die onze organen moeten beschermen, het zwaar te verduren. Allergische klachten kunnen daar een reactie op zijn, feit is dat steeds meer mensen daar in meer of mindere mate last van krijgen of hebben. Het hoeft niet perse met leeftijd te maken te hebben want jonge kinderen krijgen helaas ook steeds vaker last van luchtwegproblemen, zoals bijvoorbeeld astma. 
Daar was bij mij nooit enige sprake van, welnee, terwijl nu bij tijd en wijle de tissues niet zijn aan te slepen! Ik ervaar dat als zeer lastig en wil graag dat het ophoepelt. Dus letterlijk en figuurlijk gesproken: opzouten maar! 


*Ruth*

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Marcel van Kampenhout

  En, hoe liep het af? Hoe voelde je je na afloop? Wat merk je ervan?

  • Ruth Pos

   Prettig ontspannen, verlicht en verlucht; genoeg om er een tijdje mee door te gaan! En verder moet je het zelf ervaren want iedereen komt er met verschillende klachten… Succes!

   • Jolanda Kroon

    De zoutkamer is voor mij de prettigste vorm van moeten.Elke week een uurtje helpt mijn gezondheid enorm. Ondanks dat het noodzakelijk is ga ik nooit met tegenzin heen. Zalig uurtje vakantie. Ga voor de ervaring….

 • Jos Blomkwist

  Ik heb het ook een aantal keer geprobeerd vorig jaar. Merkte er niet veel van behalve een uurtje extra oogjes dicht.

 • Leon Smit

  Nadat ik corona heb gehad ben ik aantal keer geweest. Met als resultaat dat ik na 1.5 week weer volledig kon werken.

 • Trees Faas

  In september ben ik ook begonnen met de zoutkamer voor mijn luchtwegen, ga nu 2 keer in de week en merk goed het verschil, slaap ook beter doordat mijn ademhaling rustiger is.
  Daarbij is het heerlijk ontspannen liggen met het geluid van de zee, meeuwen en zachte muziek op de achtergrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *