Het grote, vijfjaarlijkse zeilevenement Sail is dit jaar eindelijk terug – voor het eerst in tien jaar. Veel mensen kijken ernaar uit om de indrukwekkende stoet zeilschepen over het Noordzeekanaal te zien dobberen. Maar met de terugkeer van Sail komen ook de nodige belemmeringen

De toegangswegen naar het Noordzeekanaal zijn grotendeels gesloten. En bijna alle plezieractiviteiten in de Voorzaan zijn aan banden gelegd voor het evenement.

Varen binnen dit gebied is voor pleziervaarders niet helemaal verboden, maar wordt wel ontraden en er gelden strikte regels voor het gebruik door de pleziervaart. Zo mag je bijvoorbeeld niet met zeilboten of andere ongemotoriseerde vaartuigen varen en mag je niet stilliggen. De maximale snelheid is zes kilometer per uur. Deze regels gelden van 20 tot en met 24 augustus.

Geen ponten

De toegangswegen zijn alleen op de dagen van de Sail-parade zèlf afgesloten, op woensdag 20 en zondag 24 augustus. De grootste hinder wordt veroorzaakt door de afsluiting in beide richtingen van de N246 tussen Beverwijk en pont Buitenhuizen.

De pont bij Buitenhuizen vaart niet, evenals de Hempont. Dat duurt in ieder geval tijdens de Sail-In (overdag, gedurende de hele dag) en de Sail-Out die ’s middags begint.

In Assendelft, Westzaan en Zaandam zijn meerdere toegangswegen tot het Noordzeekanaal afgesloten om overlast te voorkomen.

De afsluiting van de wegen is op 20 en 24 augustus tussen 7.00 uur ’s ochtends en 17.00 uur ’s middags. Bezoekers van Sail worden verzocht om de auto thuis te laten en lekker fietsend of lopend naar de boten te komen kijken.

Voor reizigers die van verder moeten komen, wordt er een pendelbus ingezet vanuit station Beverwijk en Zaandam. Een retourticket voor deze bussen kost € 5. Door de wegafzetting wordt de normale dienstregeling wel verstoord, dus er wordt vertraging verwacht op de lijndiensten.

Zelf sporadisch meevaren is overigens niet echt meer een optie. De inschrijving voor Sail is al lang en breed afgelopen; je kunt enkel nog met andere boten meevaren.

Door Marijn Kerkhoven op basis van nieuwsbrief HoogTij, gemeenteblad, Stichting Sail en de Provincie Noord-Holland. Kaarten met Scribblemaps, foto uit het Orkaanarchief.