De zestig appartementen aan de Kraakstraat en Koopvaardijstraat in Zaandam gaan mogelijk tegen de vlakte. Woningcorporatie Parteon heeft een startnotitie opgesteld voor sloop en nieuwbouw van de drie verouderde woongebouwen. De gemeenteraad buigt zich eind deze zomer over het plan.
Het gaat om de woningen aan Kraakstraat 1–79 en Koopvaardijstraat 43–61 en 81–99. Parteon wil het complex vervangen door ongeveer honderd nieuwe woningen, zo’n veertig meer dan er nu staan, verdeeld over meerdere gebouwen van drie tot maximaal zes verdiepingen. In plaats van alleen senioren, richt de corporatie zich op een gemengde doelgroep: van starters tot gezinnen en ouderen.
Slechte staat
De huidige woningen, verdeeld over drie haakvormige woongebouwen, stammen uit de jaren ’60 en verkeren in slechte staat. Oorspronkelijk gebouwd als bejaardenwoningen, kampen ze inmiddels met vochtproblemen, slechte isolatie en een onpraktische indeling.
Volgens Parteon voldoen ze niet meer aan de eisen van deze tijd en zijn ze lastig te verwarmen of te koelen. Uit onderzoek bleek dat renovatie financieel en technisch minder aantrekkelijk is dan sloop en nieuwbouw.
Urban villa’s?
In de plannen worden twee opties bekeken: de nieuwe woningen kunnen in dezelfde haakvorm worden teruggebouwd, of als drie losse, compacte gebouwen midden in het veld. Die laatste optie noemen ze ‘urban villa’s’, dat zijn kleine appartementengebouwen van een paar verdiepingen, geen echte villa’s.
Het plan past binnen de Visie Fijn Wonen voor Zaandam-Oost, waarbij meer variatie in woningen nodig is. Het aandeel sociale huur moet dalen van 61 naar 40 procent. Daarom komt er waarschijnlijk een mix van sociale huur, middeldure en duurdere woningen.

Knelpunten
De nieuwbouwplannen brengen ook de nodige uitdagingen met zich mee. Zo mogen er geen extra parkeerplekken in de openbare ruimte komen, terwijl er door de uitbreiding juist meer auto’s worden verwacht. In totaal zijn er straks zo’n 130 plekken nodig, dat zijn er zeventig meer dan nu. Die moeten allemaal op het terrein zelf worden ingepast, en dat kan ten koste gaan van het groen.
Daarnaast spelen er andere zaken mee, zoals het behoud van bomen, het omgaan met extreem weer en het versterken van de natuur in de wijk. Parteon kijkt ook of de nieuwe gebouwen duurzaam kunnen worden gebouwd, bijvoorbeeld met biobased materialen. Een aansluiting op een lokaal warmtenet wordt ook nog onderzocht.
De startnotitie ligt nu bij de gemeenteraad, die er binnenkort een besluit over neemt. Als alles volgens plan verloopt, start de bouw in 2027 en zijn de nieuwe woningen in 2028 klaar.
Door Nick Boeske. Info uit Raadsinformatiesysteem Zaanstad en Parteon. Foto’s: Startnotitie en Google Street View.

Zou er niet gaan wonen. Zaandam Oost is crimineel.
Whaha woon je zeker in de buurt ,en hoopt met jou bericht mensen af te schrikken,zal je uit de droom helpen ,is een rustig buurt ver van criminaliteit.
Dus bij deze een pracht buurt om er te wonen .
altijd weer het zelfde ze luisteren niet naar de mensen weer veel woningen en minder parkeerplaatsen mensen hebben behoefte aan autos ov is veel te duur en vooral ouderen en warmtenetten is nog duurder
gaan we weer,meer woningen dan parkeerplekken, niet te geloven ze doen het gewoon weer,ze doen het gewoon expres,kijk naar woningen bij het ziekenhuis en bij houthavenkade.
Dit is de Schepenbuurt toch niet?
Wat zou het mooi zijn als het alleen senioren woningen worden. Daar is een groot tekort aan. Maar geen woningcorporatie die zich daar druk over maakt.
Minder groen en minder sociale woningbouw. Wat een voordeel.