Shanice Grin (31) uit Wormer is één van de finalisten van de Miss Curve Nederland-verkiezing. Deze verkiezing voor vrouwen met een ‘maatje meer’ heeft twee verschillende categorieën. De Miss Curve voor vrouwen van 16 tot 31 jaar en de Ms Curve voor vrouwen van 32 tot 44 jaar oud, waar Shanice aan meedoet.

Boost in mijn zelfvertrouwen

Shanice is een echte Zaankanter, geboren in Wormerveer en woont sinds haar 11e in Wormer. Een paar jaar geleden zag ze de verkiezing al voorbij komen. ‘Het leek me leuk om hieraan mee te doen, maar ik zat in een vervelende periode en ik had een deuk opgelopen in mijn zelfvertrouwen.’ Die periode ligt achter haar en met steun van haar vriend durfde ze de sprong te wagen en zich aan te melden.

Na haar aanmelding kwam ze door de voorselectie. Er volgde een uitnodiging voor een castingdag met verschillende rondes zoals jezelf presenteren aan de jury en een bikinironde met lopen over de catwalk. Shanice kwam er allemaal doorheen en nu staat ze met 23 andere vrouwen in de finale. ‘Toen ik dat hoorde gaf het mij een enorme boost in mijn zelfvertrouwen.’

Geen maatje 34

Anders dan ’traditionele’ missverkiezingen moeten de dames bij de Miss Curve verkiezing minsten kledingmaat 40 hebben. ‘Je wordt aangemoedigd om jezelf te accepteren en te waarderen zoals je bent. De focus ligt niet op een bepaald schoonheidsideaal. Voor mij is curvy zijn een mooi vrouwelijk onderdeel van wie ik ben.’ Dat is ook wat Shanice wil meegeven aan alle vrouwen: hou van jezelf om wie je bent, iedereen is mooi op zijn eigen manier.

In de aanloop naar de finale, op zaterdag 18 mei in theater ’t Voorhuys in Emmeloord, volgt Shanice met haar medefinalisten elke zaterdag trainingen. Hier leert ze onder andere hoe te lopen met hoge hakken op een catwalk, hoe te poseren en te presenteren. ‘Dat is best pittig. Ik werk 5 dagen per week bij SALT in Zaandam en iedere zaterdag ga ik naar Emmeloord.’ Er komt veel op Shanice af, maar ze geniet ook met volle teugen van deze ervaring.’

Mijn zelfvertrouwen heeft een enorme boost gekregen. Ik durf nu gewoon kleding te dragen zonder dat ik me druk maak of anderen mijn buikje zien. Ik durf in een bikini te lopen of een croptop (naveltruitje) te dragen. Iedereen zou zichzelf moeten kunnen zijn én een maatje meer mag er ook zijn!

Finale in zicht

De finale komt in zicht met een finaleshoot en op 11 mei een ‘pre-judging’. Van zenuwen is nu nog geen sprake. ‘Ik ben voor mijn gevoel al een winnares met wat ik heb overwonnen. Er zal vast gezonde spanning komen, maar ik ga proberen te genieten en het over me heen te laten komen.’ Het blijft nog even spannend wie er op 18 mei als grote winnaressen naar huis gaan.

De sms-stemmen tellen voor 10 procent mee, de stemmen van de jury tijdens ‘pre-judging’ voor 40 procent. De beoordeling van de jury op de finaledag telt daarna voor 50 procent mee. Er worden uiteindelijk twee winnaars, een nieuwe Miss en Ms. Curve Nederland 2024, gekozen. Zij mogen Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van Miss en Ms. Voluptuous 2025 in Amerika.

Tekst: Redactie De Orkaan, Foto’s: Michel Schermer