Sjoerd Soeters gaat MAAK.Zaanstad centrum doen

Het bureau PPHP van Sjoerd Soeters krijgt van de gemeente Zaanstad de opdracht voor het maken van een gebiedsstrategie voor het gebied MAAK.Zaanstad Centrum. Soeters is ook de man achter het Inverdan-concept.

Het gaat om het gebied in Zaandam ten oosten van de Zaan: Peperstraat, Klauwershoek, Oostkade, Wilhelminasluis, Zuiddijk, Burcht en Oostzijde.

Het college wil Soeters:

“omdat hij bewezen heeft vanuit verschillende perspectieven en invalshoeken naar een gebied te kunnen kijken. Daarnaast heeft hij ruime ervaring in gebiedsontwikkeling en is hij bekend met het gebied.”

Wat staat er precies over dit gebied op de website van MAAK.Zaanstad?

“Peperstraat en de Klauwershoek kunnen beter verbonden worden, mag kleinschaliger. Peperstraat verdichten naar woongebied. Kwalitatieve impuls van de oostkade Wilhelminasluis als verblijfsgebied. Verbindingen creëren Zuiddijk – Oostzijde. Maak van Burcht stadsplein met minder/geen auto’s, betrek het bij de stad en betrek hierbij toeristisch potentieel.”

Dat is niet kinderachtig maar wel nodig. De Oostkade (kwalitatieve impuls?):

De Peperstraat (wonen?):

De Burcht (geen auto’s?).

foto: Simone Ronchetti

Deel dit artikel:

13 reacties

 • En het basismateriaal wordt dit keer Lego.

 • Co Rol

  Je zou het oude stadhuis eigenlijk moeten omdraaien. Dan wordt de Burcht het voorterrein. En dan een prachtige tuin à la Het Loo erin.

 • Een mooie volgende stap in het centrum. Ik zie de Zaanse Markthal wel, als iconisch mooi gebouw, op een deel van de Burcht staan. Mooi qua aanbod voor de Zaankanters en leuk voor de toeristen die aanmeren. Zij kunnen naast lekker shoppen dan gelijk kennismaken met de mooie foodhistorie van de Zaanstreek.

 • Gatver, nee toch, hè?
  Wordt de andere kant van het centrum / de Zaan straks ook onderdeel van Disney/Soeters-land aan de Zaan?
  Met nóg meer van die plastic nepgeveltjes en zo?

 • toch jammer dat er weer niet gedacht is om de daar actieve lokale stadmakers te betrekken, daar is al de kennis aanwezig wat in dit gebied nodig is!

 • Karin

  Wat een idee !!! Daar zou toch werkelijk niemand anders opkomen??

 • JN

  Kijk eens naar het Metropol Parasol in Sevilla (https://nl.wikipedia.org/wiki/Metropol_Parasol). Lijkt mij een goed idee voor de Burcht. Hier kan ook een Museum (dependance van Amsterdamse Musea Depots) in/onder plus de bijna onvermijdelijke winkeltjes. Toeristische trekpleister van jewelste, niet nog meer Zaanse truttigheid en toch houtbouw.

 • Martin

  Ik vind het een goed begin. Beetje stevig inzetten maar er ligt echt een prachtige plek. Terrasjes aan de sluis, mooie cafe straatjem een mooi plein, prachtig toch.
  Is toch apart dat Zaanstad met alle molens bijna grootste attractie nl is. Niet te zuur mensen kan heel gezellig worden.

 • Bianca

  Tja en de meeste mensen willen graag met de auto komen waarvoor al bijna geen plek is, of gooien we de parkeerkosten omhoog. Veel mensen kwamen naar Zaanstad omdat het daar nog normaal was qua parkeerkosten en u ziet …. Neemt allemaal af,
  Mensen zijn gemaksdieren, zuinig, houden van gezelligheid , mooie combi voor een uitdaging…;-)
  Ps ik vind alles best, ik fiets….

 • Een JordaanseKalver is AmsterZaans

  Soeters is goed bezig !
  Seze man verdiend een standbeeld.(voor inverdan/Stadshart)

  Behalve het gratis parkeren wat vroeger top was..zie ik heelveel verbeteringen in het Centrum tegenwoordig. Dit vergeleken met de oude grijze bebouwing die we 5 jaar geleden in het centrum hadden.

  Vanuit Amsterdam kijken we mee, ik ben hier juist weggegaan doo de verpauvering. We bekijken serieus een optie om weer terug te keren naar Zaanstad dit keer met mijn gezin.

 • Ben

  Ik zou wat luxe appartementen bouwen/ een woontoren bij de Burcht bijvoorbeeld. Dat zou goed zijn voor de buurt. Meer mensen met geld, beter voor de Zuiddijk en de middenstand in de buurt. Tis nu wel heel armoedig, jammer. Slagerij de Ridder die weg gaat. Heel jammer. Ik hoop dat er een goede bestemming in de plaats komt. Svp geen kapsalon. Want die hebben we genoeg op de Zuiddjk.Een fijne bakker, zou mooi zijn bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *