‘Toparchitect stopt, teleurgesteld in de overheid: Ik heb geen werk meer voor mijn twaalf medewerkers’ kopte de Volkskrant vanmiddag (achter een betaalmuur). 

Voormalig Inverdan-supervisor Sjoerd Soeters, die 20 jaar lang Zaanstad als zijn speeltuin mocht zien (waarbij hij werd uitbetaald met echt geld), trekt de stekker uit zijn bureau PPHP. De H in de naam staat voor Happy, maar dat is de architect allerminst. 

Zijn managementteam durfde het niet aan het bureau over te nemen en Soeters stelt dat dat komt door de regering en de regels waaraan architecten moeten voldoen. 

Voor het afscheid van erepenninghouder Soeters als inverdan-Supervisor van Zaanstad, oktober vorig jaar, was het Zaantheater afgehuurd. Daar waren de notabelen van de gemeente rijk aanwezig om hem loftuitingen, jubelkreten, bloemen, cadeaus en mooie woorden aan te reiken. Toch liet Soeters ook daar weten niet helemaal happy te zijn. Zijn dubbele petten werden steeds meer zichtbaar met name bij het woningbouwproject rond de Peperstraat. Zelf vond hij het prima om supervisor te blijven en tegelijkertijd als architect de ontwikkeling van de Peperstraat op zich te nemen met zijn bureau. Zijn afscheid werd afgedwongen door Zaanstad:

“Na 20 jaar heb ik besloten mij terug te trekken uit dat supervisieteam omdat mij door de gemeente Zaanstad geen andere mogelijkheid werd geboden om de bouw van de Peperstraat met mijn lieve medewerkers van PPHP te kunnen uitwerken en te realiseren.”

De gang van zaken rond de ontwikkeling van de Peperstraat en de manier waarop daar met bewoners en aantoonbaar waardevolle panden wordt omgegaan is een dingetje in Zaanstad. Toch betekent de aankondiging van Soeters dat hij stopt niet dat ook zijn bemoeienis met die ontwikkeling staakt. Het is een van de laatste werken die hij wil afmaken. 

De Orkaan, bron artikel De Volkskrant, eigen archief, eigen foto.