Sjoerd Soeters stopt: Peperstraat als zwanenzang 

‘Toparchitect stopt, teleurgesteld in de overheid: Ik heb geen werk meer voor mijn twaalf medewerkers’ kopte de Volkskrant vanmiddag (achter een betaalmuur). 

Voormalig Inverdan-supervisor Sjoerd Soeters, die 20 jaar lang Zaanstad als zijn speeltuin mocht zien (waarbij hij werd uitbetaald met echt geld), trekt de stekker uit zijn bureau PPHP. De H in de naam staat voor Happy, maar dat is de architect allerminst. 

Zijn managementteam durfde het niet aan het bureau over te nemen en Soeters stelt dat dat komt door de regering en de regels waaraan architecten moeten voldoen. 

Voor het afscheid van erepenninghouder Soeters als inverdan-Supervisor van Zaanstad, oktober vorig jaar, was het Zaantheater afgehuurd. Daar waren de notabelen van de gemeente rijk aanwezig om hem loftuitingen, jubelkreten, bloemen, cadeaus en mooie woorden aan te reiken. Toch liet Soeters ook daar weten niet helemaal happy te zijn. Zijn dubbele petten werden steeds meer zichtbaar met name bij het woningbouwproject rond de Peperstraat. Zelf vond hij het prima om supervisor te blijven en tegelijkertijd als architect de ontwikkeling van de Peperstraat op zich te nemen met zijn bureau. Zijn afscheid werd afgedwongen door Zaanstad:

“Na 20 jaar heb ik besloten mij terug te trekken uit dat supervisieteam omdat mij door de gemeente Zaanstad geen andere mogelijkheid werd geboden om de bouw van de Peperstraat met mijn lieve medewerkers van PPHP te kunnen uitwerken en te realiseren.”

De gang van zaken rond de ontwikkeling van de Peperstraat en de manier waarop daar met bewoners en aantoonbaar waardevolle panden wordt omgegaan is een dingetje in Zaanstad. Toch betekent de aankondiging van Soeters dat hij stopt niet dat ook zijn bemoeienis met die ontwikkeling staakt. Het is een van de laatste werken die hij wil afmaken. 

De Orkaan, bron artikel De Volkskrant, eigen archief, eigen foto.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • hans van rheenen

  Voor jonge aankomende architecten ziet de toekomst er somber uit. Bureaus halveren nu al voor de tweede keer sinds de bouwcrisis hun personeelsbestand of stoppen ermee.

  Voor Zaanse architecten geldt dat bij hun potentiële opdrachtgevers in de regio het gras bij de buren groener is. Beginnende architecten moeten inmiddels omscholen op houtbouw of de standaard fabrieksproducten voorrang geven.

  Zaanse architecten hadden bij de gemeente al eerder aan de bel getrokken! Tevergeefs?

  Misschien komen er ook géén
  typisch Zaanse gebouwen meer en krijgt de massaproductie nu voorrang.

  Soeters heeft weliswaar de neo-zaanse (disney-)stijl geïntroduceerd maar heeft met de Peperstraat nog geprobeerd weer met bakstenen te ontwerpen.

  Ook van de nieuwe supervisor in Zaanstad hebben we meer verwacht maar nooit meer iets gehoord.

  Appartementen en rijtjeshuizen de toekomst?

  Huizen van € 350.000,- met een architectonische meerwaarde?

  Vergeet het maar, wonen is weer een massa-artikel geworden en dat kan ook zonder creatieve architecten (klaarblijkelijk).

 • Ik heb Sjoerd Soeters één maal ontmoet en ken de beste man verder niet persoonlijk, of hoe het zit met zijn ontwerp/architectenburo. Ook ga ik me niet mengen in de kinnesinne of veren in de reet steken discussie ten opzichte van Sjoerd Soeters. Wat ik wel vind is dat er iets moet gebeuren met de huidige Peperstraat en dat dit auto vriendelijke gedrocht uit de jaren 50-60 van de vorige eeuw ongedaan gemaakt moet worden.

  Ik vind de plannen zoals ze er nu liggen een goed uitgangspunt om de fouten uit het verleden te herstellen en eigenlijk maakt het mij niet meer uit wie het ontwerpt en uitvoert als deze fout maar herstelt wordt, en het liefst zo snel mogelijk!

  De Peperhoek komt nooit meer terug en ik vrees dat de begin nummers van de oostzijde ook niet meer terug komen (de Oostzijde begon ooit in de Klauwershoek) Er is teveel gesloopt om deze autosnelweg(Peperstraat) van oost naar west mogelijk te maken en de bebouwing/straten structuur is daardoor helaas onherstelbaar vernield.

  Het is niet anders en ik denk dat het goed zou zijn(ik heb de wijsheid niet in pacht) als Sloerd Soeters de plannen zo als die er nu liggen zou kunnen uitvoeren. En ondanks dat ik de Beatrix toren liever zie gaan begrijp ik ook dat dit een monument is uit die tijd en zal ik mijn mening over die flat slopen moeten bijstellen en elke tijd verdient zijn monumenten.

  Er moet echt wat gebeuren om de Oostzijde van de sluis weer onderdeel van het centrum te maken en helaas vraagt dit om drastische maatregelen

 • Bert Versteeg

  Opgeruimd staat netjes!
  Deze man heeft het halve centrum verruineerd.
  Één van zijn eerste “projecten” was het nieuwe Stadhuis dat veel te duur en bij oplevering al veel te klein was.
  Daarnaast staat het Stadhuis op een totaal verkeerde locatie en is voor met name ouderen moeilijk bereikbaar en parkeren in de Hermitage is prijzig.
  Het Intell is een doorn in het oog voor veel Zaankanters en de Gracht was gevaarlijk voor moeders met kinderwagens.
  Als deze man was doorgegaan dan was het leed helemaal niet meer te overzien.
  Hopelijk komt er nu meer variatie in het Centrum en komen er geen kunststof geveltjes meer bij.

 • Luuk de Jong

  Wat Soeters mooi en een ander lelijk vind, ach zoiets zal altijd blijven. Maar die bewust ontworpen bult om bij het gemeente huis te komen is een zeer ernstige fout.

 • Hans Rietdijk Amsterdam

  Er zal gelukkig altijd discussie zijn over mooi of lelijk. wat de één mooi vindt, vindt de ander lelijk. Je mag dus ook van Sjoerd Soeters vinden wat je wilt. Feit is echter dat hij in het architectvak de (brood)nodige luchtigheid en zelfs humor heeft geïntroduceerd. Dat kun je helaas van de overheid niet zeggen. Daar zit een minister aan het roer die van alles belooft en maar bar weinig van die beloftes waarmaakt. Bouwen zou makkelijker moeten worden? De praktijk is dat er alleen maar meer en steeds ingewikkelder eisen komen en dat de professionals het gevoel hebben dat de overheid hen alleen maar tegenwerkt.
  Nou ja, gevoel . . .

 • mark koehler

  Wat men ook mag vinden van Soeters als ontwerper, het is ontegenzeglijk een feit dat hij als professional enorm veel ervaring heeft met onze overheden. Hij kent als geen ander het getouwtrek en complicaties van ontwikkelen voor ‘de markt’ versus ‘de mensen in den lande’.. tussen geld verdienen en kwaliteit maken en de rol van overheden en ontwikkelaars daarin.
  Hij staat daarin ook niet alleen, eigenlijk alle collega-architecten die ik ken (dat zijn er veel) beamen wat Soeters hier aangeeft: de bouwsector gaat kapot aan stijgende materiaalprijzen (valt eerlijk gezegd mee) een opeenstapeling van regels en eisen (die kosten tijd, geld en moeite) terwijl overheden (grond, leges) en ontwikkelaars (winsten) geen duimbreed toegeven. De werkbijen in de bouwsector, van Architecten tot Aannemers zitten klem – de kosten komen intussen terecht bij consumenten die ook geen kant meer op kunnen. Wat een ‘sociaal betaalbare’ nieuwbouw woning voor starters wordt genoemd kost intussen €405.000 tot €430.000 voor wat je een ’tiny’ huis kunt noemen in haast na-oorlogse uniforme wijken welke alleen op papier nog ‘mooi gepraatt’ worden.

  De overheid moet nu echt wakker worden uit de ‘de-markt-economie-regelt het wel’ droom en fors ingrijpen. Het is zoals met de ‘energie crisis’ – de consument krijgt klappen terwijl de investeerders klagen, de werkbijen naar huis sturen maar intussen toch topwinsten maken voor management en aandeelhouders.

 • Bep Hogendorp

  Wat Soeters qua stijl in Zaandam heeft achtergelaten heb ik mijn bedenkingen bij, maar een vakman is het zeker. Als zo iemand de noodklok luidt dan kan de overheid maar beter luisteren…

 • A. Ahmed

  Namens alle Zaankanters. Sjoerd, Bedankt! We begrijpen het.

 • jan de bruin

  Alle communisten en gereformeerden in zaanstad zijn blij met het afscheid van Soeters!
  Daarnaast de Zaanse Architecten die ook genoegen moesten nemen met de snippers die hen toegeworpen kregen.
  Ik hoop dat hij de beatrixflat laat staan want er zijn al genoeg gezinnen met kinderen, 12 hoog in zaans plastic groen, opgehokt op zo weinig mogelijk m2 vloeroppervlak en totaal verwijderd van een gezonde groene omgeving hetgeen op langere termijn alleen maar gezondheidsklachten oplevert!

 • Louis Dirksen

  Ook ene Sjoerd Sjoerdsma heeft inmiddels de pijp aan Maarten gegeven.

  Als Sjoerd zijnde heb je het maar zwaar deze zomer…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *