(Slecht) Sinterklaasnieuws in mei

De sfeer ter redactie is om te snijden sinds we hoorden dat het Sinterklaashuis van Krommenie haar wild geraas staakt: het huis is niet langer een welkom-warm-bad is voor Sinterklaas en zijn pieten.

Vijf jaar lang logeerde de goedheiligman met zijn gezelschap in het Burgemeestershuis als ze Nederland aandeden, en daarbij ontving hij, gezeten op zijn Sinterklaastroon, een hoop bezoek.

De bakpieten sloofden zich uit in de keuken, in de inpakkamer werd keihard gebeund, pianopiet ging los, er werd gezongen, gesprongen en iedereen was zo blij! En er waren nooit stoute kinderen bij.

De logeerpartij werd georganiseerd door Werkgroep Krommenie. Maar die groep is wat kleiner geworden, waardoor er teveel gedaan moet worden door te weinig mensen. In een brief aan betrokkenen schreven zij:

‘Elk jaar kwamen er in de twee middagen rond de 1000 mensenkinderen binnen en zij gingen naar buiten met een herinnering voor het leven. Het hele jaar door horen we hier voor het huis opgewonden kinderstemmetjes vertellen dat dit Het Sinterklaashuis is.’

Wij zullen het in elk geval ook nooit vergeten, maar gelukkig hebben we de herinneringen nog:

2014

Dranghekken moesten er aan te pas komen om de stroom van bezoekers in goede banen te leiden. Woensdag bezochten 500 kinderen en hun ouders Sinterklaas in Krommenie, zaterdag ging het zelfs om 700 bezoekers. Wethouder Dennis Straat – in het verleden zelf geen onverdienstelijke hulppiet, tegenwoordig doet hij iets met Monet – bezocht de Sint, terwijl hij angstvallig weg probeerde te blijven bij de zakken van de pieten.

2015

In 2015 deden we live-verslag (incognito) vanuit het drukke huis.

2016

Een feest met Elvis-piet als portier. De rij was lang, de sfeer was warm!

2017

Dit was het jaar van de inburgering van burgemeester Jan Hamming en zijn charmante vrouw. Hamming bleek nog niet erg goed in het gooien van pakjes door schoorstenen…

2018

Het afgelopen jaar waren alle ogen op Zaanstad gericht omdat de Sint aankwam in Zaandijk. Toch kwam hij, samen met burgemeester Hamming, die sinds zijn bezoek aan het Sinterklaashuis onafscheidelijk bevriend is gemaakt het de Heiligman, zijn logeerspullen afleveren in Krommenie.

 

Deel dit artikel:

3 reacties

 • yvonne Valk

  Wat vreselijk jammer. Maar wat kan ik het me ook goed voorstellen. Elk jaar dacht ik: Zou ik het doen? Mijn huis uitlenen om zoveel mensen te ontvangen? Ben bang van niet. Dus….. heel, heel hartelijk dank voor alles wat u gedaan heeft. Sinterklaas en alle Pieten gaan op zoek naar een nieuwe residentie.

 • Hans Kuyper

  Dat komt er nou van als je de toeristenbelasting verhoogt!
  Maar serieus: wat vreselijk jammer. Hopelijk vindt de Sint op tijd een andere mooie plek in de Zaanstreek. Hij heeft afgelopen jaar vast al wat onderzoek gedaan.
  De bewoners van het Burgemeestershuis in Krommenie verdienen grote hulde voor hun gastvrijheid in de afgelopen jaren, niet alleen voor Sinterklaas maar ook voor de deelnemers van de jaarlijkse fakkeltocht op kerstavond die altijd kunnen rekenen op heerlijke warme chocolade.
  Wie neemt de handschoen op? Zaanstad Sintstad heeft toch nog genoeg andere schitterende panden!

 • Ria van Gelderen

  Wat jammer,had nog zo graag met mijn kleindochter naar het sinterklaashuis gekomen. Maar ik begrijp het,en wil Josefien en haar man hartelijk danken voor alle gastvrijheid en mooie herrineringen van al de jaren. Hopen dat sinterklaas weer een mooi logeerhuis vind.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *