Het is een citaat dat Gerard Slegers, bestuurder bij de Vervoerregio Amsterdam en verkeerswethouder van Zaanstad, waarschijnlijk nog lang zal blijven achtervolgen: “De kwaliteit van het OV door die marktwerking wordt alleen maar beter. Een stukje concurrentie is alleen maar gezond.”

De verslaggever van 1Vandaag (NPO1) vroeg of Slegers dat met ‘droge ogen’ kon blijven zeggen gezien de problemen bij EBS in de Zaanstreek. Slegers hoefde daar niet lang over na te denken en antwoordde met een volmondig ‘ja’.

Aanbesteding

1Vandaag besteedde aandacht aan de problemen bij de nieuwe aanbesteding van het openbaar vervoer, niet alleen in de Zaanstreek maar ook in andere delen van het land. De Zaanse problemen van EBS/MeerPlus speelden echter de hoofdrol. Volgens Slegers was er één belangrijke oorzaak: het chauffeurstekort, en dat hadden noch EBS, noch hij zien aankomen. Slegers: “ze hadden het iets te rooskleurig ingeschat. Ook door ziekte en door de marktwerking zie je dat chauffeurs overal weggetrokken worden.”

Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer had daar een andere mening over. Aanbestedingen kwamen niet de kwaliteit van het OV ten goede volgens hem, maar zorgde ervoor dat bedrijven zo goedkoop mogelijk inschreven en vervolgens marge probeerden te halen door op de uitvoering te bezuinigen.

Slegers ‘baalt’ en heeft EBS gemeld dat het niet kon:

“Maar wij zitten er aan vast, alleen als het echt niet gaat heb je nog het middel dat je de aanbesteding opnieuw gaat doen. Maar daar willen we absoluut verre van blijven.”

2000 klachten

Wanneer wordt er weer een volledig dienstregeling gereden? Slegers: “Wanneer ze naar het oude systeem gaan waar ze uiteindelijk op ingeschreven hebben, dat zal zeker na de zomer worden. En dan nog…” Op dat moment koos de interviewer ervoor Slegers in de rede te vallen. Maar wat wilde hij zeggen? “En dan nog…” Wat zou daarop kunnen volgen?

De problemen hebben Slegers en de Vervoerregio overvallen:

“Dat zagen wij niet aankomen. Je weet dat er een personeelstekort is, maar dat het zover zou gaan, dat ze naar een zomerdienstregeling zouden moeten hebben wij absoluut niet aan zien komen.”

Wormerveerder Dustin Benjamins kwam ook aan het woord in het item. Hij had inmiddels zo’n 2.000 klachten over EBS verzameld.

Door Piet Bakker. Bron: 1Vandaag van 6 februari 2024 (onder, het item over EBS begint op 7:30)