Met de nieuwe spooroverbouwing komen er niet alleen nieuwe winkels (Hema, Döner Company, Julia’s, Broodzaak) bij het station Zaandam. Er verdwijnen ook andere zaken.

De bloemenstal in de stationshal wordt slachtoffer van de verbouwing, automatiek Smullers moet verhuizen. De graffiti op het rolluik dreigde onder de slopershamer geplet te worden, maar het kunstwerk gaat naar het nieuwe Museum Holland dat op ’t Krimp komt.

Jan Hovers, directeur van het Zaans Museum en ook van het toekomstige Museum Holland is blij met de nieuwe aanwinst:

“We moeten nu echt eens een grote stap voorwaarts maken in Zaanstad. Meer aandacht voor hedendaagse, spannende en eigentijdse straatkunst van jonge kunstenaars. Ik heb het eerlijk gezegd wel gehad met die molens. Ik wordt er gek van, uit mijn raam op het Zaans Museum kijk ik de godganse dag tegen die horizonvervuilers aan. En als klap op de vuurpijl wil het Molenmuseum ook nog eens een nieuwe molen voor mijn neus zetten.

Holland is meer dan molens zeg ik dan altijd. Het is de straat, het is de frikandel, de kapsalon. Hier zie ons land zoals het werkelijk is. En dat willen we met Museum Holland: mythes doorprikken, vastgeroeste beelden slopen, nieuwe vergezichten op de horizon plakken! Kunst moet schuren, kunst moet stinken, desnoods naar frituurvet.”

Ook bij DZ wordt weemoed gevoeld bij het verdwijnen van het kunstwerk. Juliëtte Rot:

“Smullers was de vaste pleisterplaats voor DZ als we naar de Raad moesten, samen met Aart een kroketje trekken, een frikandel special of een patatje oorlog om in de stemming te komen. Dat was er natuurlijk al lang niet meer bij, maar elke keer als we langs Smullers liepen, werden we toch door weemoed overvallen. Ik zal het missen. Mooi dat het een nieuwe plek krijgt.”

Om 11:00 is de officiële overdracht (met gratis frikandel),