‘We wilden het eerst rustig aan doen, zonder al te veel ruchtbaarheid. Maar het liep meteen storm,’ vertelt Yona Lukken (23).
Haar ouders, John en Nancy, stonden eerder aan het roer van onder andere eetcafé Beskuul, café Huppelde Pup en Borrelz. Toen bekend werd dat het Italiaanse restaurant Tarantella, na 15 jaar trouwe dienst, de deuren zou sluiten, begon het bij de familie te kriebelen. Ze waren zelf vaste gast bij Tarantella, en het idee om op die plek iets nieuws te beginnen kreeg langzaam vorm.
Spijz is afgelopen vrijdag ‘stilletjes’ geopend in het centrum van Oostzaan. Het restaurant is een initiatief van de familie Lukken, bij velen in het dorp geen onbekenden. Yona, die nu mede de kar trekt, groeide min of meer op in de horeca.
John en Nancy begonnen ooit met een slagerij – nog vóór Jonna werd geboren – en maakten later de overstap naar de horeca. In 2015 verkochten ze hun laatste zaak, maar na tien jaar begon het toch weer te kriebelen.
Eigen
Met Spijz willen ze een eigentijdse bistro neerzetten met een eigen karakter. Yona, student aan de dansacademie én ondernemer in de dop, is verantwoordelijk voor het creatieve concept en de uitstraling. Ze krijgt van haar ouders de ruimte om haar ideeën tot leven te brengen. ‘Een familieproject, zoals ze het zelf noemt.
Binnen is er plek voor zo’n 36 tot 40 gasten. In de zomer wordt de capaciteit uitgebreid met een terras.
Op de kaart? Carpaccio van gerookte biefstuk, burrata, gamba’s, huisgemarineerde kipsaté, zalm, een hamburger van de Black Bastard en een kleine selectie pizza’s – een knipoog naar de historie van het pand. De pizza’s blijven, met dank aan oud-eigenaar Silvestro Sotera, die in de keuken nog even meedraait om zijn geheimen over te dragen.

Ieder wat wils
De menukaart is bewust overzichtelijk gehouden, maar biedt als we gasten van de eerste twee dagen moeten geloven ‘voor ieder wat wils’. De ingrediënten zijn zoveel mogelijk van Nederlandse bodem: aardappelen uit Zeeland, friet van een boerderijleverancier uit Zaandam, vlees van Nederlandse kwaliteit. De kipsaté wordt zelf geregen en gemarineerd. De bieren komen van Heineken, met wisseltaps en lokale streekbieren.
Spijz is van donderdag tot en met maandag geopend, ook voor lunch. Vanaf 11.00 uur kun je er terecht voor belegde broodjes, vanaf 12.00 uur voor een ‘kleine hap’. Daarna hoef je niet meer te vertrekken tot na de maaltijd.
Plannen
De familie ziet Spijz niet alleen als horecagelegenheid, maar ook als verbindende plek in het dorp. Ze dromen hardop over samenwerkingen met andere horecaondernemers, over kleinschalige foodfestivals op het plein voor de kerk – festivals die recht doen aan de geschiedenis van Oostzaan meldt Yona:
‘Geen grote slagen, maar kleine, inhoudelijke festivals, we willen het dorpsgevoel versterken.’
De menukaart zal regelmatig wisselen, passend bij het seizoen. Hoewel ze met een ‘zachte opening’ begonnen, was het restaurant afgelopen weekend meteen volgeboekt:
‘Vrijdag, zaterdag, zondag – alles zat vol. En de reacties waren positief.’
Het team hield zich staande, en de familie kijkt terug op een geslaagde start.

Door: Merel Kan

Black Bastard kan echt niet meer Orkaan!
https://tpo.nl/2015/07/24/old-amsterdam-past-reclamecampagne-aan-na-een-drammende-racisme-roeper/
on topic: leuk, ga zeker eens kijken.
Sterker nog: Black Bastard bestaat al lang niet meer. Het is nu Bastard. Ik vond de oude naam wel grappig trouwens, en ik heb nooit de link gelegd met mensen. Maar leuk! Heel veel succes Spijz!