Met de kalender aangekomen in de maand april zit de sportagenda traditioneel nokvol. De speelschema’s liggen op de redactie dan ook tot op de gang. KZ speelt voor de laatste kans tegen PKC in de play offs van de Korfballeague, de volleyballers van Compaen gaan voor het kampioenschap in Amsterdam, in de waterpolo Eredivisie staat de Zaanse derby op het programma. Dan is er ook nog handbal, hockey en de Cromtigers beginnen aan een nieuw honkbalseizoen.

Dit is de sportagenda voor het komend weekeinde.

Zaterdag 6 april

Honkbal

Waar de meeste sporten afstevenen op het einde van het sportseizoen begint het nieuwe seizoen voor ‘zomersport’ honkbal pas net. Voor de Cromtigers staat er gelijk een flinke rit op het programma naar Groningen waar gespeeld wordt tegen een promovendus die niet zo bekend is bij het team. Deze week hoor je coach Just van Heems in onze podcast ‘Warming up’ over de club en het nieuwe seizoen.

WedstrijdTijd
2e klasse B herenCaribe – Cromtigers14.30
Cromtigers Honkbal coach Just van Heems
Cromtigers coach Just van Heems

Korfbal (Zaal)

Vorige week verloor KZ in Papendrecht de eerste wedstrijd in de play offs tegen PKC. Zaterdagavond vecht de ploeg van coach Tim Bakker voor de laatste kans om de finale van 13 april in Ahoy te halen. Als ze winnen wacht er een beslissingswedstrijd.

WedstrijdTijd
Play offs KorfballeagueKZ – PKC20.00

Volleybal

Er zijn nog twee speelronden in het volleybal. In de topdivisie heren gaat Zaanstad voor promotie. De mannen staan gedeeld 4e en dat zou voldoende zijn maar het verschil met de plekken die geen recht geven op promotie is klein. Zo heeft de nummer 6 slechts een puntje minder. De nummer 9 Donki Sjot komt zaterdag om 20.00 uur op bezoek.

Compaen is in de Eerste divisie al zeker van promotie naar de topdivisie. Zaterdag om 16.00 uur kan de ploeg ook kampioen worden. De wedstrijd tegen nummer 10 US wordt gespeeld in Amsterdam.

Bij de dames in de 2e divisie is er (mogelijke) promotie voor de top 4. Zaanstad dames 1 staat 5e en kan dus nog dromen van succes. Nummer 9 VCV is thuis in de Koog de tegenstander om 17.15 uur.

Daarvoor, om 15.15 uur speelt het 2e van Zaanstad de streekderby tegen Compaen.

WedstrijdTijd
Topdivisie heren BMerkala Zaanstad – Donki sjot20.00
Eerste divisie heren BUS – Compaen16.00
2e divisie dames CMerkala Zaanstad – VCV17.15
Merkala Zaanstad 2 – Compaen15.15

Waterpolo

Ook in het waterpolo een Zaanse derby. De Eredivisie voor mannen heeft ZV de Zaan – ZV de Ham op het programma. In zwembad De Slag treffen de nummers 2 en 10 elkaar om kwart voor vijf.

WedstrijdTijd
Eredivisie herenZV de Zaan – ZV de Ham16.50
Eredivisie damesGZC Donk – ZV de Zaan15.35
PSV – ZV de Ham17.10
De Zaan tegen de Ham in maart 2023.

Zondag 7 april

Handbal

Voor de heren van HV Zaanstreek zijn er nog maar twee wedstrijden te spelen. Lang stonden ze dit seizoen aan kop in de 2e divisie. Nu staan ze 2e met dertig punten. De nummer 5, US, komt op bezoek in Sporthal Zaanstad-Zuid voor de laatste thuiswedstrijd van het seizoen.

WedstrijdTijd
Heren zaal 2e divisieHV Zaanstreek – US12.30
Dames zaal 2e klasseTornado 2 -HV Zaanstreek12.30
Heren HV Zaanstreek bedanken meegereisd publiek. (Foto: Wiebe Wijma.)

Hockey

Als nummer 10 spelen de heren van Kraaien 1 bij de nummer 9 Strawberries. Het verschil op de ranglijst is vijf punten dus als de mannen nog willen klimmen in de stand moet er worden gewonnen.

De dames spelen thuis en staan 6e. Zij willen de jacht openen op de top 3, dan moet er zeker worden gewonnen van hekkensluiter Thor.

WedstrijdTijd
3e klasse herenStrawberries – Kraaien14.45
4e klasse damesKraaien – Thor12.45

Door Edwin Kleiss.