Sporting Krommenie trok vandaag aan het langste eind in de nacompetitie-derby tegen V.V. Assendelft. Op het complex van Assendelft werd het 1-2 voor de bezoekers. Door de zege mag Sporting Krommenie blijven hopen op promotie naar de tweede klasse, hiervoor moeten ze nog twee wedstrijden winnen. Voor VV Assendelft betekent de verliespartij degradatie naar de derde klasse.

Vanaf het eerste fluitsignaal gingen de Zaanse ploegen redelijk gelijk op, al was het Sporting Krommenie dat het eerst een poging op doel kon wagen. In de zesde minuut haalde Stan Frey van ruim buiten de zestien uit. Het schot leek gevaarlijker dan het in werkelijkheid was en krulde uiteindelijk ver over het doel heen. Vijf minuten later waagde ook Mike Pirovano een poging van afstand namens Krommenie. Zijn inzet werd gepareerd door Assendelft-goalie Alexander de Vries. De Vries liet de bal wel nog even los maar had de bal onder controle voordat een tegenstander erbij kon komen.

Pas in de achttiende minuut kon V.V. Assendelft een eerste schot op doel noteren, maar Bjorn van Rijnback kon de vrije trap van Robin Herle gemakkelijk vangen. Na de openingsfase duurde het even voordat de toeschouwers, die in groten getale rondom het veld stonden en zaten, weer konden opveren. Sporting-back Christiano Peters, die als wingback een goede wedstrijd speelde, liet meerdere tegenstanders zijn hielen zien waarna hij laag en strak voorgaf op spits Kevin de Wit. De aanname van De Wit liet te wensen over wat Assendelft de mogelijkheid gaf om een doelpunt te voorkomen. Amper twee minuten later kwam het Assendelftse antwoord, al was de kopbal uit een corner van Jacob de Vos te slap om echt gevaarlijk te worden.

In de 35e minuut kreeg Assendelft de uitlezen kans op de openingsgoal. Robin Herle werd in het strafschopgebied neergehaald en scheidrechter Robert Zuidam wees resoluut naar de stip. Lesley van der Ven pakte dit cadeautje maar al te graag uit en schoot Assendelft op 1-0, waarmee hij ook de ruststand bepaalde (onder de video tikken we door).

Na de rust kwam Sporting Krommenie duidelijk sterker en gretiger uit de kleedkamer. Al na vijf minuten leverde dit de gelijkmaker op. Een verdediger van Assendelft kon een hoge bal niet voldoende met zijn hoofd raken, waardoor hij de bal naar achter kopte. De bal kwam terecht bij de nummer negen van Krommenie Kevin de Wit. De Wit tikte de bal vervolgens kundig over zijn volgende tegenstander waardoor hij oog in oog kwam te staan met keeper Alexander de Vries. De Wit faalde niet en legde de bal rustig in de verre hoek.

Na de goal had Krommenie de smaak te pakken, amper twee minuten na de 1-1 kopte aanvoerder Tanno Graaf uit een corner de bal via een tegenstander tegen de lat. Hoewel Krommenie het overwicht in handen had genomen was de daaropvolgende grote kans er één voor Assendelft. Spits Stan Snijders, die ingevallen was voor de geblesseerde Mick Spanjaard, werd in de zestigste minuut vrijgespeeld in de zestien. Snijders had zijn vizier echter niet op scherp staan en schoot in redelijke vrijheid recht op de keeper af, die dus ook gemakkelijk redding kon brengen.

Degradatiespook

Een kleine tien minuten later was het Krommenie dat een grote stap zette naar de volgende ronde van de nacompetitie. Stan Frey stuurde een hoge bal prachtig over de defensie van Assendelft heen en zette zo linksback Roel Meijns aan het werk. Meijns trok nog een stukje naar binnen waarna ook hij de verre hoek vond en zo tekende voor de 1-2. Dit deed hij onder luid gejuich van de bank en de tientallen uit Krommenie meegereisde toeschouwers.

Terwijl het degradatiespook ronddwaalde in Assendelft kwam de thuisploeg nog tot een knap slotoffensief. Uit een vrije trap legde Robin Herle rond de 80e minuut de bal op het hoofd van invaller Niels van der Woude die vallend de bal niet vol raakte. Dit gaf de bal een verraderlijk effect wat Bjorn van Rijnbach te machtig was, hij mocht dan ook van geluk spreken dat de bal via de paal weer het veld in kwam.

Nacompetitie

Na kansjes voor Jens Winkel en Mick Glas namens Assendelft en Kevin de Wit en Christiano Peters (inmiddels als linksbuiten) namens Krommenie braken de zeer interessante slotminuten aan. In de 89e minuut kopte een aanvaller van Assendelft via de keeper tegen de paal waarna een medespeler de bal vrij binnen kom schieten. De Assendelftse blijdschap was van korte duur omdat er werd gevlagd en gefloten voor buitenspel. Ondertussen in de extra tijd aanbeland zette Assendelft-spits Jimmie Glas middenvelder Niels van der Woude vrij voor een leeg doel. Van der Woude liep de bal rustig binnen maar wederom was de hoop en blijdschap van korte duur, aangezien de arbitrage wederom buitenspel had geconstateerd en een streep zette door de gelijkmaker.

Door de winst mag Sporting Krommenie (derde dit seizoen in de derde klasse) blijven hopen op voetbal in de tweede klasse volgend seizoen. Hiervoor moeten ze afrekenen met twee tegenstanders, waarvan V.V. Limmen de eerstvolgende is. Voor V.V. Assendelft (nummer elf dit seizoen in de tweede klasse) is het doek gevallen, en wacht volgend seizoen de derde klasse.

Tekst, foto’s en video: Rick Nieborg.