Dit weekend stond er een aantal topduels op het programma. In het herenvolleybal pakte Compaen in Breda de koppositie tegen een directe concurrent, de handballers verstevigden hun koppositie. Na vorige week al te hebben gewonnen van de nummer twee werd zaterdagavond de nummer drie van de competitie verslagen.

Verder was er korfbal, waterpolo, badminton en rugby.

Dit zijn de sportuitslagen van 9 en 10 december.

Zaterdag 2 december

Handbal (Zaal)

Vorige week verstevigden de heren van HV Zaanstreek de koppositie tegen de nummer 2. Nu gingen ze bij de ploeg op bezoek die derde staat. Het verschil op de ranglijst was vooraf vijf punten. Ook deze concurrent werd verslagen. Speler Wouter van Lienen stuurde ons zijn ervaringen rond de wedstrijd:

‘Wij speelden zaterdagavond uit tegen US, de studentenvereniging uit Amsterdam waarbij je iedere keer maar moet afwachten wie de tegenstanders zijn. We namen direct de leiding en bouwde dat uit naar 2-6, hierna kwamen zij beter in de wedstrijd waarbij ze terug kwamen tot 8-9. Hierna verhoogden we het tempo in de wedstrijd waarbij zeker Dave Oehler er meerdere malen snel uit kon komen met als gevolg een ruststand van 11-18. De 2e helft door een sterk keepende Timo Wielenga konden we de voorsprong uitbouwen tot maximaal 12-23. Hierna was de wedstrijd gespeeld met uiteindelijk 25-31 als eindstand.’

WedstrijdUitslag
Heren zaal 2e divisieU.S. – HV Zaanstreek25-31

Korfbal (Zaal)

De competitie raast voort. De League was dit weekend al toe aan de vierde speelronde. Groen Geel speelde thuis tegen het nog puntloze HKC. Er werd verloren en de ploeg uit Wormer staat er met slechts een gelijkspel in de eerste wedstrijd niet goed voor.

In de overige competities was het tijd voor speelronde vijf. Daar is KVZ ’23 nog steeds op zoek naar de juiste vorm en de eerste overwinning, ook zaterdag werd er weer verloren. Alleen de clubs in de 3e klasse hielden de Zaanse eer hoog.

Dennis Dallinga is commentator van de livestream van Groen Geel en regelmatig korfbalcorrespondent voor de Orkaan. Hij zag de Groen Geel verliezen zaterdag en stuurde ons zijn verslag:

‘Zaterdagavond speelde Groen Geel in Wormer de wedstrijd tegen promovendus HKC uit Hardinxveld-Giessendam. Een wedstrijd waar de belangen groot waren.
HKC begon sterk aan de wedstrijd en pakte daarmee een 2-4 voorsprong. Er ontstond een opstootje toen Sacha Horak van Groen Geel door Daan Koppenol omver gelopen werd. Jasper de Leeuw ageerde hierop en dus kregen zowel Koppenol als De Leeuw een gele kaart en mocht 4 minuten brommen aan de kant. Daarna golfde het spel echt op en neer tussen beide ploegen en kwamen de Wormers terug tot een 7 -7 gelijke stand bij rust.
Direct na rust was Britt Kwantes scherp en scoorde een goal aan de kant van de thuisploeg. Tot aan 9 – 9 bleef het gelijk opgaan, waarna HKC een voorsprong van 2 punten pakte. HKC liep daarna langzaam maar zeker weg naar een 13 – 16 voorsprong. Groen Geel kwam nog terug tot 18 -19, Anna de Ridder scoorde haar 7e goal voor de thuisploeg, maar kleiner werd het gat nooit. Uiteindelijk eindigde deze wedstrijd in een 18 – 21 overwinning voor de bezoekers.’

Coach Chris Beuk na afloop:

‘Het was een hard werken wedstrijd, waarin het 2 kanten op kon gaan. Maar op cruciale momenten was HKC slimmer en beter in het afronden. Vooral de mannen van HKC stonden dan op en wij missen teveel kansen. Lichtpuntje is wel dat Anna de Ridder er 7 inschiet, wij zien veel potentie in haar en dat bleek vanavond terecht. De focus gaat nu niet naar volgende week (Fortuna uit) of naar DVO thuis (23 december), maar naar 6 januari. Dan spelen we uit tegen KCC, daar zullen we echt punten moeten gaan pakken.’

WedstrijdUitslag
KorfballeagueKZZondag
Groen Geel – HKC18-21
Overgangs klasseKVZ ’23 – Rohda18-20
1e klasse DRoda Westzaan – ALO16-21
2e klasse FOosterkwartier – Furore24-17
3e klasse GOKV – Purmer24-12
Stormvogels – Zaandam Zuid9-15

Volleybal

De heren van Compaen speelden tegen een van de mede koplopers in de Eerste divisie en wonnen. Daarom staan zij nu in hun eentje op de eerste plek met 34 punten, een punt los op de nummer 2.

De heren van Zaanstad kregen de nummer 7 op bezoek en staan na de overwinning van dit weekend steviger op plek 2 in de Topdivisie. De achterstand op koploper Sliedrecht sport 2 is drie punten.

In de damescompetitie was vooral de wedstrijd van Zaanstad 2 spannend. Zij stonden vierde en de nummer 2. Na winst staat Zaanstad 2 nu stevig op plek 4 (31 punten)met uitzicht op een hogere positie.
Op plekken 5 en 6 vinden we Compaen (24 punten) en Zaanstad dames 1 (24 punten).

WedstrijdUitslag
Topdivisie heren BMerkala Zaanstad – Gemini Kangeroes3-0
Eerste divisie heren BDe Burgst Breda – Compaen1-3
2e divisie dames CVCV – Compaen1-3
Merkala Zaanstad – USV Protos2-3
Merkala Zaanstad 2 – Luba Leython3-1

Waterpolo

De wintercup is in het leven geroepen als extra competitie tijdens de periode dat er EK wedstrijden worden gespeeld. De ploegen nemen deel zonder hun internationals. Vorige week begon de cup al voor de dames, dit weekend zijn ook de heren gestart.

WedstrijdUitslag
Wintercup herenPolar bears – ZV de Zaan12-14
PSV – ZV de Ham15-16
Wintercup damesPolar bears – ZV de Ham19-11
ZV de Zaan – Het Ravijn14-9

Zondag 3 december

Badminton

Matchpoint ontving zondag Vennewater uit Heiloo. Dorien Schreurs doet ons verslag:

Matchpoint 1 speelde zondag een thuiswedstrijd in de 4e divisie tegen de nummer 6 van de poule, Badmintonclub ’t Vennewater uit Heiloo. De tegenstander kwam op volle sterkte, met 4 heren en 3 dames, met als doel om wat punten te scoren. De herendubbel was een spannende pot waarbij Matchpoint in twee games aan het langste einde trok. Helaas ging de damesdubbel naar de tegenstander. De uitslagen van de singles waren wisselend. Mitchell verloor de single ondanks zijn inzet. Dennis kon de tegenstander de baas blijven en won. Ook Dorthe en Arianne volgden het goede voorbeeld en sleepten de single-punten binnen. De gemengddubbels waren weer spannend. De wedstrijd van Arianne en Jasper moest worden beslecht in een 3e game, waarbij zij goed de controle wisten te behouden. Dorthe en Mitchell stuitten helaas op wat meer tegenstand en wisten het spel niet naar eigen hand te zetten. Het resultaat is een nette 5-3 winst voor Matchpoint 1.

WedstrijdUitslag
4e divisie afd 7Matchpoint – Vennewater5-3

Handbal (zaal)

De dames van HV Zaanstreek wisten nog maar twee keer te winnen dit seizoen, zondag werd er thuis gelijkgespeeld. Hiermee staan de dames nog steeds op plek vijf (5 punten) van de zes deelnemende ploegen. Hekkensluiter Domstad is nog puntloos.

WedstrijdUitslag
Dames zaal 2e klasseHV Zaanstreek – Nieuwegein 220-20

Korfbal (zaal)

Amsterdam tegen Koog Zaandijk op zondagmiddag. Beide ploegen haalden vier punten uit de eerste drie duels. Deze vierde wedstrijd van de competitie was voor KZ. Daarmee staan de ‘Super Koogers’ er goed voor in de tussenstand die je hieronder ziet.

WedstrijdUitslag
KorfballeagueBlauw Wit – KZ16-21

Rugby

Nummer 8 Bulldogs ontving nummer 3 Zaandijk in Almere. Dit was de voorlaatste wedstrijd voor Zaandijk in fase 1 van de competitie. Door de winst klimt Zaandijk naar de tweede plaats.
Trainer Walter van Ling stuurde ons zijn bevindingen:

Het was best spannend, maar uiteindelijk goed gewonnen dus. Het was een mooie week, sinds 2 weken hebben we ook een beginnend 2e team, dat een clusterteam vormt met west Friesland. De eerste keer ooit en die wonnen vandaag met 66-0 van ascrum. Verder hebben gisteren alle jeugdteams gewonnen. Aanstaande dinsdag hebben we een damesdag, omdat we een damesteam willen beginnen. Ik begreep dat er al best veel aanmeldingen zijn, maar als er zaanse dames zijn die willen proberen, we beginnen om 19.00 uur.

WedstrijdUitslag
2e klasse noord (H)RC Bulldogs – Zaandijk16-20

Door Edwin Kleiss.