Het eerste Zaanse sport weekendoverzicht van 2024 is een positieve. Een goed begin is het halve werk. De selecties van KZ en Groen Geel doen goede zaken in de Korfballeague, de oranje waterpolo dames met Zaanse inbreng plaatsten zich moeiteloos voor de volgende ronde en ook de badmintonners hadden een makkie. Laat dit weekend een voorbode zijn voor het sportnieuws van 2024.

Dit zijn de sportuitslagen voor 6, 7 januari en een agendapunt voor a.s. woensdag 10 januari.

EK waterpolo met Zaanse inbreng

Vanaf vrijdag 5 januari startte zowel in Eindhoven (dames) als in Kroatië ( Dubrovnik en Zagreb / heren ) het EK waterpolo. De dames spelen in Eindhoven met daarin maar liefst drie door ZV de Zaan opgeleide speelsters. De gezusters Bente en Lieke Rogge en keepster Britt van den Dobbelsteen zijn door trainer/ coach Evangelos Doudesis geselecteerd om de kleuren van Nederland te verdedigen.

Afgelopen zomer eiste Oranje in Japan Nederland onverwachts de wereld titel voor zich op door in super spannende finale Spanje via strafworpen te verslaan. De verwachtingen zijn daardoor voor oranje hoog gespannen. Nederland is ingedeeld bij Hongarije, Kroatië en Griekenland.

Inmiddels hebben de dames zicht geplaatst voor de kwartfinale. Ze wonnen dit weekend van Kroatië (24-6), Hongarije (14-11) en Griekenland (15-10). De kwartfinale wordt dinsdag 9 januari gespeeld tegen de winnaar van Groot-Brittanië – Israel.

Het toernooi in Eindhoven eindigt op 13 januari.

ZV de Zaan doelman Ted Huijsmans verdedigt de kleuren van Oranje in Kroatië. De Nederlandse heren speelden twee poulewedstrijden dit weekend. Vrijdag werd er verloren van Roemenië (8-12) en zondag werd er gewonnen van Slowakije (6-17). Een overwinning op Slovenië in het afsluitende groepsduel a.s. dinsdag brengt Nederland in de tussenronde, waarin moet worden afgerekend met de nummer drie van poule B, waarschijnlijk Hongarije. Een plaats bij de eerste acht is noodzakelijk om in de race te blijven voor deelname aan het WK en de Olympische Spelen.     

Zaanse oranje dames Bente Rogge, Britt van den Dobbelsteen en Lieke Rogge. (Foto: familie van den Dobbelsteen)

Zaterdag 6 januari

Korfbal (Zaal)

De selecties van KZ en Groen Geel kwamen in actie in speelronde zeven van de Korfballeague en deden goede zaken. Koog-Zaandijk opende het nieuwe jaar thuis als nummer 4 in de stand tegen de verrassende koploper LDODK uit Friesland. De thriller werd met één punt voorsprong beslist in het voordeel van de Zaankanters in Topsportcentrum De Koog.

Groen Geel reisde als hekkensluiter (1 punt) af naar Capelle aan den IJssel voor een duel tegen KCC dat met twee punten een plekje hoger stond. Voor de ploeg uit Wormer is de eerste overwinning nu binnen, de ploeg stijgt gelijk twee punten.

De overige divisies beginnen komend weekend weer.

Dennis Dallinga stuurde ons een verslag van de uitwedstrijd van Groen Geel:

‘Zaterdagavond speelde Groen Geel een belangrijke wedstrijd om de strijd tegen degratie bij KCC uit Capelle aan de IJssel.

De tegenstander begon goed en scoorde binnen 8 seconden al de 1 – 0. Dat lieten de Wormers zich geen twee keer zegge. Britt Kwantes zorgde snel voor de 1 – 1. Daarna liep het tot 3 – 3 gelijk op. Groen Geel sloeg daarna een gat van 4 punten, maar KCC bleef steeds mee scoren. Uiteindelijk werd het 6 – 8, waarna de Capellenaren een Time-Out namen. Groen Geel loopt verder uit en Lisanne de Bruin komt dan verkeerd ten val. Later blijkt dat ze haar buitenste kruisbanden afgescheurd heeft in haar rechter knie. Extra zuur, omdat ze deze week voor haar werk naar het buitenland zou vertrekken.

Na rust wordt er aan beide kanten nog veel gewisseld en komt KCC wel nog terug tot steeds 1 of punten, maar Groen Geel weet dan steeds aan de goede kant van de score te blijven. In de laatste 30 seconden krijgt Groen Geel nog een strafworp mee, maar deze duurde door omstandigheden heel lang. Koen Colleé en Sidney Schol, beiden van KCC, kregen hier nog een gele kaart voor spelbederf. Uiteindelijk was de eindstand 19 – 22 in het voordeel van de Wormers.’

Aanstaande zaterdag is de derby van de Zaanstreek, Groen Geel tegen KZ. Aanvang 19:00 uur in Wormer.

WedstrijdUitslag
KorfballeagueKCC – Groen Geel19-22
KZ – LDODK23-22
Selectie KZ korfbal 2023-2024

Waterpolo

De wintercup is een tussentijdse competitie die wordt gespeeld zonder internationals. Dit ter opvulling van de periode waarin EK wedstrijden worden gespeeld. Zaterdag werden alle wedstrijden gespeeld in het Inge de Bruijn zwembad te Barendrecht.

WedstrijdUitslag
Wintercup herenZV de Zaan – ZPB17-12
ZVL 1886 – ZV de Ham18-10

Zondag 7 januari

Badminton

Matchpoint selectie 1 speelde zondag thuis in sportcentrum De Koog. Ook in 2024 houdt Dorien Schreurs ons op de hoogte:

‘Het eerste team van badmintonvereniging Matchpoint deed goede zaken in het klassement van de 4e divisie vandaag, waarin de teams dichtbij elkaar staan. Ze speelden thuis tegen Duijnwijck 7 uit Haarlem. Eerst werden de dubbels met overtuiging gewonnen. Bij de singles ging het wat moeizamer. De heren Jasper en Dennis verloren beiden hun eerste set en knokten zich in de tweede set terug om er in de derde met de winst vandoor te gaan. Ook Dorthe had een zware partij tegen het jonge talent Mette uit Haarlem, maar wist deze ook te winnen. Met de winst van ook de laatste single door Arianne ging het team met een voorsprong van maar liefst 6-0 beginnen aan de gemengddubbels. De eerste mix werd overtuigend gewonnen door Jasper en Arianne in twee sets. De mix van Mitchell en Dorthe liep voortreffelijk maar werd door een blessure bij Duinwijck opgegeven. Zo steeg Matchpoint 1 met maar liefst 8 punten meteen twee plekken in het klassement naar de 4e plaats.’

Waterpolo

De wedstrijden van zondag werden gespeeld in zwembad de Crommenije in Krommenie.

WedstrijdUitslag
Wintercup herenZV de Zaan – PSV17-14
ZPB – ZV de Ham11-21

Woensdag 10 januari

Volleybal

De heren van VV Zaanstad spelen komende week voor de beker. Woensdagavond komt de tegenstander uit Nijmegen naar Koog aan de Zaan. De ploegen strijden voor een plek in de kwartfinale van het bekertoernooi.

WedstrijdTijd
Beker 1/8e finale herenMerkala Zaanstad h1 – VoCASA20.30

Door Edwin Kleiss.