Het is eigenlijk oud nieuws. Want het gebeurde in de avond van 2 juli. Onze collega’s van de Noorse Svalbardposten (‘de noordelijkste krant ter wereld’) zaten er bovenop: ‘Skoleklasse motte pa isbjornbinne med unger’ (‘Schoolklas kwam ijsberenmoeder met jongen tegen’). 

De schoolklas bleek een groep leerlingen van het St. Michael College uit Zaandam te zijn. 

Zij stuitten, onder begeleiding van onder meer scheikundedocent Jack Kauw, op een ijsberenmoeder met twee jongen. Een zeldzaam én gevaarlijk moment. De groep, bestaande uit ongeveer twintig scholieren van rond de 17 jaar oud, was net begonnen aan hun tocht richting Bohemanflya toen ze plots werden geconfronteerd met de bijzondere dieren.

Natuurlijk willen we meer weten over het avontuur. We bellen met de school. 

Helaas is Jack Kauw met vakantie. En bij rector Mirjam Ruigrok past, ondanks eerdere toezeggingen, een gesprekje met De Orkaan niet in haar agenda. Een waarnemend woordvoerster beperkt zich tot de mededeling: 

‘Alle veiligheidsmaatregelen worden in acht genomen en er is altijd respect voor de omgeving.’

Schoten

Door de groep werden zowel knalpatronen als geweerschoten gebruikt om de beren te verjagen. Jack Kauw vuurde een schot met zijn signaalpistool af. Aan de Svalbardposten vertelt de leraar dat er geen paniek ontstond. Hij zou duidelijk instructies aan de leerlingen hebben gegeven. Zij maakten foto’s en video’s:

‘Dit was volgens mij de beste manier om een beer te ontmoeten, als je er dan toch één tegenkomt. Alles was onder controle en veilig. De leerlingen vonden het echt en bijzonder om een beer te ontmoeten in de wildernis van Svalbard.’

Nadat de berenmoeder met haar kroost zijn verjaagd, neemt de groep contact op met de Sysselmester (een soort gouverneur) van Spitsbergen. Die adviseert hen, uit respect voor de beren, het gebied te verlaten. 

Kwetsbaar

De ijsberen op Svalbard worden als kwetsbaar beschouwd vanwege de afname van zee-ijs door klimaatverandering en de toenemende menselijke activiteiten in hun leefgebied. Ze zijn streng beschermd: jagen en verstoren is verboden, en er gelden strenge regels voor toeristen en bewoners. De Sysselmester houdt toezicht op deze regels om zowel de ijsberen als mensen te beschermen. Ondanks deze bescherming blijft de toekomst van de ijsberen onzeker door de druk van klimaatverandering en verstoring door mensen.

Aan de krant meldt Kauw: 

‘We kozen ervoor om vanaf daar naar Longyearbyen te gaan. De reis verliep niet helemaal zoals gepland, maar we houden er een ontmoeting aan over die we nooit zullen vergeten.’

Of er volgend jaar weer een groep van het Michael College die kant op gaat is nog niet bekend. 


Het St. Michael College organiseert jaarlijks meerdere reizen. Eerder schreven we over de reis naar Istanbul. De school gaat in oktober ook met een ‘beperkt aantal leerlingen’ naar Oman (‘avontuurlijk ingesteld? en niet bang voor loslopende kamelen?’). Dat kost all-inclusive zo’n € 950. De school schrijft: ‘Het reisadvies van de overheid geeft aan dat reizen naar Oman veilig is.’ Op de site van het Ministerie van Binnenlandse Zaken staat het tegenovergestelde: ‘Let op, veiligheidsrisico’s’.

Door Merel Kan, met informatie van de Svalbardposten (zit achter een betaalmuur), mail SMC (Oman) en Ministerie van Binnenlandse Zaken. De afbeelding boven is een screenshot van de Noorse krant.