In het noordelijke gedeelte van het Hembrugterrein – langs de Den Uylweg – wordt nu gebouwd. Zaanstad wil in het zuidelijke stuk van het Hembrugterrein – langs het Noordzeekanaal – eigenlijk ook laten bouwen. Maar dat plan werd in 2019 door de Raad van State vernietigd (gesloopt).
Om de boel een beetje in de hand te houden, wil de gemeente een Tijdelijke Alternatieve Maatregel (TAM) die ervoor kan zorgen dat Zaanstad enigszins grip houdt op ontwikkelingen in het gebied.
Omdat de gemeente nog steeds wil bouwen op zo’n tien kavels, willen ze ook overleggen met de grootgrondbezitters op het Hembrugterrein: Taets, ZAMU (Zaanstad Amsterdam Museum) van Serge Hannecart en Hembrug Zaandam B.V., en daarnaast met de ondernemersvereniging op het Hembrug. Bij de vernietiging van het bestemmingsplan maakten ook bedrijven op het Hembrugterrein zelf bezwaar tegen de plannen. Dat wil Zaanstad kennelijk voorkomen.
Die grote spelers op het Hembrugterrein, hoe groot zijn die precies? Vrij groot.

Niet alle plekken waar ZAMU (blauw) zit zijn eigendom van ZAMU zelf, ze zijn in handen van het vastgoedbedrijf LIFE World (LIFE betekent overigens Living In Funky Environments), het bedrijf van de projectontwikkelaar van het ZAMU, de Vlaamse multimiljonair Serge Hannecart.
Leegstand
Hannecarts bedrijf is eigenaar van een aanzienlijk deel van het zuidelijke Hembrugterrein. Het ZAMU moet dan ook niet zomaar een museum worden, maar misschien wel het grootste museum van Nederland. En zoals op het kaartje te zien is, tellen we nog een stuk minder dan 35 gebouwen die in de gemeentelijke stukken genoemd worden:
‘De beoogde ontwikkeling betreft de aankoop van 35 lege hallen en gebouwen. 25 van deze hallen en gebouwen worden herbestemd, gerestaureerd en in gebruik genomen ten behoeve van het ZAMU. Samen vormen de panden een enorm museum dat monumentale kunstwerken uit de top van de moderne en hedendaagse kunst laat zien.’
De ruimte rondom de panden, met een tuin van Piet Oudolf, wordt openbaar. De overige tien gebouwen worden ‘herbestemd tot onder andere kantoorachtige bedrijvigheid’.
Evenementenlocatie Taets heeft ook niet te klagen: naast de grote evenementenhal bezit het meerdere panden en locaties in het midden van het Hembrugterrein. Totaal beschikt Taets over zo’n tien gebouwen.
Voorheen werd een groot deel van het terrein beheerd door de ontwikkelcombinatie Hembrug Zaandam B.V., bestaande uit ABC Planontwikkeling, LIFE Europe (opnieuw Hannecart dus) en bouwbedrijf Ten Brinke die in het noordelijke deel bouwt. Nu heeft de combinatie nog maar drie panden in handen, waarvan The Museum of Humanity er één in bruikleen heeft. De overige gebouwen staan leeg.
Alles van LIFE
Dat geldt ook voor het leeuwendeel van de panden die het toekomstige ZAMU moeten worden. Daarvan zijn er nu zes in gebruik; de overige staan nog leeg. ZAMU zal in eerste instantie openen met vijf publieke gebouwen; de rest zal later worden toegevoegd. Dat gebeurt volgens de gemeente begin 2026 – daarin zijn ze het niet eens met ZAMU, dat uitgaat van de herfst van 2025.
Een onderdeel van de combinatie, LIFE Europe, is de Nederlandse tak van LIFE World, het bedrijf van Hannecart die de echte grootgrondbezitter is op het terrein. De gemeente lijkt daar wel enthousiast over: er mogen geen aanpassingen aan de gebouwen worden gedaan, behalve als deze in de visie van de gemeente passen.
Wij als Orkaan zijn met ons kleine gele vierkantje geen grote speler op het Hembrugterrein, zelf vinden we natuurlijk van wel, vandaar dat we onszelf ook op het kaartje hebben gezet.
Door Marijn Kerkhoven op basis van het Raadsinformatiesysteem, voorgaande berichtgeving op de Orkaan, PropertyNL en het Masterplan Hembrug
precies!
Tja. Ik zie helaas voornamelijk prachtige monumentale industriepanden steeds verder in verval raken en een mooi wild stukje natuur steeds kleiner en leger worden. Veel bla en weinig wol is mijn trieste indruk....ik kan echter niet achter de schermen lijken.
Restaureren die handel dus, en snel graag, nieuwbouw ook in deze bouwstijl, we hebben woningen nodig en een park en cultuur om de hoek zal voor sommige mensen interessant kunnen zijn. Heel laten wat er nog is en toevoegen wat passend is. Het heeft zoveel potentie om ongeëvenaard prachtig te kunnen zijn. Verpest het alstublieft niet.
Voor een volledig plaatje zou je alle overige ondernemers op het terrein ook kunnen bundelen (inclusief de orkaan) als een gezamenlijke stakeholder! Er wordt altijd gesproken over de twee grote ondernemers maar de kleinere ondernemers samen zouden best wel eens een hele belangrijke partij kunnen zijn om rekening mee te houden.
Calimero De Orkaan piepklein tussen "de grote jongens".
Opmerkelijk dat 's werelds beste "hovenier", de Nederlander Piet Oudolf actief is in Zaandam. Een excellente keuze en prima investering in het toekomsige Zaanse Hembrugterrein.
VRAAG: Wie heeft deze kanjer ooit binnengehaald?