Op maandag 10 juni is de website van de Zaanse Schans verbouwd. Met het nieuwe Ticket Zaanse Schans kan je in molens en musea. Losse molenticket worden niet meer verkocht. Nieuw is dat je vanaf nu wel met je Museumkaart in de molens kan, voorheen was dat niet mogelijk.

Ook zijn de prijzen van de groepskaarten bekend. Die kosten € 15 per persoon en € 10 voor jongeren (4 t/m 17 jaar). De ‘gewone’ prijzen zijn € 17,50 en 12,50. Groepskaarten kunnen alleen voor groepen vanaf tien personen worden besteld.

De Zaanse Schans zelf is overigens ook ‘verbouwd’: er kwamen nieuwe informatie-containers, kassa’s in portakabins en diverse tel-camera’s verspreid over het hele gebied. De proef loopt tot september, dan zullen de effecten van de nieuwe tickets bekend zijn. De Schans blijft vrij toegankelijk.

Vrij toegankelijk

Ondernemers vreesden dat in de communicatie weggemoffeld zou worden dat de Zaanse Schans openbaar gebied is, maar dat lijkt niet het geval, de introductietekst:

“Ga je mee naar een beroemd vrij toegankelijk erfgoedgebied in Nederland? Beleef dit erfgoed op de Zaanse Schans en wandel langs zijn molens, groene houten huizen, ambachten en industrieën, die al eeuwenlang het knooppunt van wereldhandel zijn”

De teksten in het Engels, Duits, Frans en andere buitenissige talen bevatten dezelfde boodschap: “freely accessible heritage area”, “frei zugängliches Kulturerbegebiet”, “célèbre zone patrimoniale librement accessible”.

Kosten

Bij de kassa’s zijn al wel de eerste effecten merkbaar. Ko Kraakman (Henri Willig Group, kaasboerderij) zag hoe iemand, die € 70 moest betalen omdat die met vier personen alleen een molen wilde bezoeken, daar vanaf zag vanwege de kosten. Niet iedereen laat zich daardoor weerhouden: “een gids met vier Amerikaanse toeristen betaalde wel dat bedrag.” Kraakman is niet erg te spreken over hoe bij de ingang aangegeven wordt dat de Zaanse Schans openbaar gebied is:

“Nu wordt het op een klein aangeplakt leaflet aangegeven. Het is gewoon verlakkerij. Ze wekken de indruk dat je een kaart moet kopen.” Volgens Kraakman zou het vanaf donderdag groter aangeven worden op de voorkant van de kassa’s.

Niet alleen Museumkaart-houders mogen gratis in de molens en musea. Ook bezitters van een I Amsterdam Card, Vereniging Rembrandt kaart, VriendenLoterij VIP- kaart, Icom card, KVN lidmaatschapskaart, De Zaansche Molen lidmaatschapskaart en Vrienden van het Zaans Museum hoeven geen kaartje te kopen.

Door Piet Bakker. Foto’s: De Orkaan. Meer informatie via website Zaanse Schans.