Op zondag 26 januari, maandag 27 januari en dinsdag 28 januari is op Stadhuisplein in Zaandam een tijdelijk monument – het Holocaust Levenslicht – te zien.

Het monument is een creatie van Daan Roosegaarde, op 16 januari is het monument van 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen onthuld in Den Haag. In de loop van januari zijn in 170 Nederlandse gemeenten delen van het monument te zien.

Het monument in Zaandam dat via het Nationaal 4 en 5 mei comité is aangeschaft, zal zondag om 16.00 uur worden onthuld door burgemeester Jan Hamming, tot 22.00 uur is het te zien. Op maandag 27 januari en dinsdag 28 januari is het tussen 9.00 – 22.00 uur te bekijken.

Hierna zal het monument worden afgebroken. De stenen die onderdeel uitmaken van het monument blijven in bezit van de gemeente Zaanstad. Hiervoor wordt in overleg met het 4 en 5 mei comité een passende bestemming uitgezocht aldus Zaanstad.

De website van het landelijke 4 en 5 mei comité:

“Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren.

Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.

Het monument met een diameter van 20 meter bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland.

In het donker lichten de herdenkingsstenen op. De stenen ‘ademen’ in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.

levenslichtherdenkingsteen credits studio roosegaarde