Tine van Wel: Wat doe je als ZZP-er in Coronatijd?

Grafisch ontwerper en ZZP’er Tine van Wel: “ik wil geen vangnet. Ik wil blijven creëren.”

Ze slaat zich daar door de crisis heen met een 19e eeuws kleurboek voor volwassenen.

“In de eerste weken van sociale isolatie dringt het tot me door hoe kwetsbaar ik ben als ZZP-er. Ik heb een financiële buffer opgebouwd, dus ik kan een aantal maanden vooruit. Toch zal ik de handen uit de mouwen moeten steken, want wat ik de afgelopen 5 jaar heb opgebouwd zou wel eens volledig kunnen verdampen. Het vangnet voor ondernemers werd aangekondigd door de overheid, dus alles zou wel goed komen, toch? Maar ik wil geen vangnet. Ik wil blijven creëren, de economie wordt al zo erg getroffen? Ik wil het zelf doen.

In 2015 ben ik na de geboorte van mijn tweeling (we hadden al een dochter van 1) voor mijzelf begonnen als grafisch ontwerper. De timing was perfect. De financiële crisis was voorbij en ik had al twee klanten waar ik ontwerpopdrachten voor deed en zo kon ik naast de zorg voor mijn baby’s mijn bedrijf verder uitbouwen. Het hebben van een ontwerpbureau is hollen of stilstaan en dat heb ik in de afgelopen jaren veelvuldig ervaren. Ik bedacht een groot project om in de rustige periodes aan te kunnen werken. Webshop Paulowna-Lifestyle werd geboren. Daar verkoop ik allerhande cadeau-artikelen geïnspireerd op de 19de eeuw. Vorig jaar ben ik begonnen met het produceren van mijn eigen artikelen voor Paulowna. Zo ontwierp ik ook een verjaardagskalender helemaal in de 19de eeuwse stijl.

En toen kwam Corona. Okee, ik wil dus niet afhankelijk zijn van de overheid, wat doe je dan… Ik bekeek de zoekresultaten van Bol.com; wat past bij mijn merk en wat zou ik kunnen gaan verkopen? Een kleurboek voor volwassen, natuurlijk! Een nieuwe hobby-trend, die zeer geschikt is voor iedereen met teveel tijd of die iets zoekt om zijn gedachten tot rust te brengen. Naast de opdrachten die ik gelukkig nog heb en het lesgeven van mijn drie inmiddels schoolgaande kinderen, werkte ik alle vrije uren aan het kleurboek. Mijn man werkt in de zorg en kan avonddiensten draaien, ik begin ’s ochtends om 7 uur en werk efficiënter dan ooit. Anderhalve week tekende ik aan de kleurplaten. Daarbij liet ik mij inspireren door bloemenpatronen en 19de eeuwse behangetjes. Natuurlijk kon een portret van Anna Paulowna niet ontbreken en vulde ik het geheel aan met verschillende kleurplaten. De kleurplaten zijn afgewisseld met quotes uit de 19de eeuw die verrassend uit de hoek kunnen komen, maar ook troost en inspiratie bieden.

Een voorbeeld van een 19de eeuwse quote uit het kleurboek (Nicolaas Beets, 1814–1903):

“geluk is de harmonie tussen omstandigheden en behoeften.”

Vanaf 28 april is het kleurboek verkrijgbaar via www.paulowna.eu en Bol.com. Het kleurboek laat je even de huidige tijd vergeten en neemt je mee naar de 19de eeuw, toen Nederland er anders uitzag. Koop het kleurboek voor jezelf of iemand die de verveling wil verdrijven en daarmee help jij een ondernemer de crisis door.

bron: persbericht (1:1) van Tine van Wel

tinevanwel_kleurboek_LR copy

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *