Tips om je badmeubel te updaten

Klaar om je badkamer te updaten? Een geweldige manier om dit te doen, is door jouw badkamermeubel bij te werken. Of je nu het bestaande meubel overspuit of deze vervangt door een nieuw meubel.  

Advertorial/Ingezonden mededeling door Brandmatchers– De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijdrage.

Verven is natuurlijk een goedkope manier om het te updaten, maar dit is geen makkelijke keuze. Er zijn een aantal dingen die je jezelf moet afvragen. In deze blog gaan wij jou tips geven hoe je dit het beste kunt aanvliegen. 

Kleuren: tijdloos versus vervagende rages

Dit is een van de eerste dingen om over na te denken. Als je het niet erg vindt om het meubel om de paar jaar te updaten met een nieuwe afwerking, hoef je je geen zorgen te maken over tinten die snel uit de mode raken.

Maar als je hoopt op een ongecompliceerde look die je met rust kunt laten tot de volgende keer dat het meubel moet worden vervangen (of een look die weinig kans heeft om potentiële huizenkopers af te schrikken), dan moet je een tijdloze kleur kiezen. Deze omvatten natuurlijke houttinten van licht tot donker en neutrale tinten, zoals zwart, wit, grijs en beige.

Zonneschermen en schade door de zon

Als de badkamer natuurlijk zonlicht heeft, zal dat licht er uiteindelijk voor zorgen dat kleuren na verloop van tijd vervagen en dat betekent dat je sneller een nieuwe update moet uitvoeren. Welke kleuren zijn de ergste overtreders? Degenen die het meeste zonlicht absorberen, waaronder rood, geel, donkerblauw en groen.

Monochroom of kleurcombinaties?

Je moet aan de rest van de badkamer denken bij het kiezen van kleuren voor het meubel en daarbij een kleurenpalet creëren. Hiervoor kun je het beste een kleurenwiel vinden en combinaties of groepen maken met een conventioneel kleurenschema, tenzij je voor een monochrome look gaat.

Sommige kleurenschema’s omvatten:

Complementaire kleuren zijn tegenpolen op het kleurenwiel. Het vierkante of rechthoekige kleurenschema is gebaseerd op vier kleuren in twee complementaire vierkanten. Als je elke kleur op een kleurenwiel met lijnen verbindt, krijg je een vierkante of rechthoekige vorm, vandaar de naam. Analoge kleurenschema’s hebben twee, drie of meer kleuren die naast elkaar op het wiel staan. Triad-schema’s trekken in drie kleuren die gelijkmatig uit elkaar op het wiel zijn verdeeld. Afgezien van zwarte, neutrale en monochrome kleurenschema’s, zijn analoge paletten meestal de meest populaire keuze.

Wat is het gemakkelijkst schoon te maken?

Als het om schoonmaken gaat, spelen zowel de kleuren als de afwerking een rol bij jouw beslissing. Van de kleuren zijn meestal de kleuren aan de extreem lichte of donkere kant van het spectrum het moeilijkst schoon te houden. Watervlekken en stukjes tandpasta vallen bijvoorbeeld op bij zwarte wastafels, terwijl vuil het eerst verschijnt op witte wastafels. 

Als het gaat om het wegvegen van het vuil, zijn glanzende afwerkingen veel gemakkelijker schoon te maken. Matte afwerkingen hebben meer textuur, dus ze hebben de neiging vast te houden aan vuil, waardoor het moeilijker voor je wordt om ze schoon te schrobben. Satijnen afwerkingen zijn een goede middenweg – glad genoeg om gemakkelijk schoon te maken maar niet glanzend, zodat je altijd te maken krijgt met vlekken en vingerafdrukken.

Snelle tips voor doe-het-zelf verfklussen

Als je nog nooit eerder een badmeubel hebt afgewerkt, kun je het beste een gids vinden die je door het proces leidt. Toch zijn hier een paar snelle tips om je te helpen de beste resultaten te krijgen:

  • Schuur eerst je meubel om het oppervlak op te ruwen en verwijder losse verf zodat de verse verf goed hecht.
  • Creëer een gladde ondergrond door te primen voordat je gaat schilderen.
  • Een beetje is vaak al genoeg bij het schilderen. Aarzel niet om meerdere lagen aan te brengen om volledige dekking te krijgen in plaats van één dikke laag aan te brengen. Dikkere vachten hebben meer kans op druppels, penseelstreken en andere gebreken.
Deel dit artikel: