Tweederde van de bewoners van Westerwatering is tegen de invoering van betaald parkeren in het gebied waar Zaans Hout wordt ontwikkeld, 30 procent is voor.

In twee deelgebieden is een meerderheid voor betaald parkeren. Het gaat om het Zwaneneiland (Kapzaag, Fineerzaag, Handzaag), de Westzanerdijk (oost), Rondschaaf, Aris van Broekweg (66% voor) en om straten in een deel van de Muziekbuurt: Prelude, Symfonie (zuid), Aubade, Cello, Fagot, Hobo, Klarinet, Piccolo (59% voor).

In mei hield Zaanstad een enquête in Westerwatering. Bewoners van 1307 adressen kregen een vragenlijst, bijna de helft (571) vulde de enquête in.

De gemeente kreeg klachten over automobilisten die niet wonen in deze buurten, maar daar wel gratis parkeren. Het gaat om forenzen, werknemers in de binnenstad, winkelpubliek, scholieren, Schipholparkeerders en bewoners van de binnenstad die geen parkeervergunning of garageabonnement willen kopen.

Verkeerswethouder Gerard Slegers: “Het invoeren van betaald parkeren in bepaalde gebieden kan een oplossing zijn.”

Het college besluit naar verwachting in december 2018 of januari 2019 over het wel of niet invoeren van betaald parkeren in (delen van) Westerwatering.